Çin Gazetesi: Çin, Türk-Rus Geriliminde Kenarda Kalacak - Son Dakika
Güncel

Çin Gazetesi: Çin, Türk-Rus Geriliminde Kenarda Kalacak

Çin Gazetesi: Çin, Türk-Rus Geriliminde Kenarda Kalacak

Çin basını, Rusya'nın önemli müttefiki Çin'in Türk-Rus gerilimine mesafeli duracağını yazdı. Çin gazetesi, "Çin, Türk-Rus geriliminde kenarda kalacak." dedi.

26.11.2015 09:32  Güncelleme: 10:42

Hong Kong merkezli South China Morning Post (SCMP) gazetesi, Türkiye'nin Suriye sınırında düşürdüğü Su-24 tipi Rus savaş uçağıyla ilgili olarak olayın büyümemesi için ortak çaba çağrısı yapan Çin'in Türk-Rus gerilimine mesafeli duracağını ve müdahil olmaktan kaçınacağını iddia etti.

Uzakdoğu'nun saygın gazeteleri arasında yer alan SCMP, internet sitesinden yayımladığı başyazıda, Rusya'ya ait bir SU24'ün Türkiye tarafından düşürülmesinin ardından yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.

"PEKİN KENARDA KALACAK"

SCMP, "Çin, Türk-Rus geriliminde kenarda kalacak" başlıklı yazısında, Pekin'in Moskova'yla yakın bağlarına rağmen arabulucu rol oynama isteği duymayacağı öne sürerken, anlaşmazlığın hava sahası ihlalinden çok daha karmaşık olduğuna dikkat çekti.

"ÇİN BAŞKALARININ ANLAŞMAZLIKLARIYLA ALAKADAR DEĞİL"

Gazete konuşan Peking Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Uzmanı Jia Qingguo, Çin hükümetinin "laftan öteye geçmeyeceği" tahminde bulunurken, "Çin, iki tarafı da itidali korumaya ve ihtilafları müzakere yoluyla gidermeye teşvik edecektir. Ama, Pekin başkalarının anlaşmazlıklarıyla alakadar değil" dedi.

"DURUM İHLALDEN DAHA KARIŞIK"

Ankara ve Moskova'nın olaya ilişkin farklı hikayeler sunduklarına dikkat çeken Jia, iki ülke çekişmesinin hava sahası ihlalinden çok daha karmaşık olduğunu da kaydetti.

"KRİZ UZAKLARDA, RUS ORDUSUNUN ÇİN'E İHTİYACI YOK"

SCMP'un görüş aldığı Şanghay Sosyal Bilimler Akademisi Rusya Araştırmaları Uzmanı Zhang Jianrong ise, Rusya'nın bu olaydan istifade edip Suriye topraklarına hava savunma sistemi yerleştirebileceğini ifade etti. Zhang, Çin'in Moskova ile Ankara arasındaki gerilime karışıp karışmayacağı hususunda ise, "Suriye'deki kriz uzaklarda. Üstelik, Rus ordusunun esasen Çin kuvvetlerine ihtiyacı da yok" sözlerini kullandı.

ÇİN'DEN İTİDAL ÇAĞRISI

Türkiye'nin Suriye sınırında düşürdüğü Su-24 tipi Rus savaş uçağıyla ilgili olarak Çin, olayın büyümemesi için ortak çaba çağrısı yaptı.

Pekin'den düzenlenen olağan basın toplantısında Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcülerinden Hong Lei, durumun daha da ilerlemesini önlemek için ilgili taraflara ortak çaba harcamaları çağrısı yaptı.

Ülkesinin uluslararası terörizmle mücadele çabalarını destelediğini kaydeden Hong, bu tür olayların tekrar olmasını engellemek için ilgili tarafların eşgüdümü güçlendirmelerini arzuladıklarını ifade etti.

Hong, dün de aynı soruya, olayı çok yakından izlediklerini ancak, bu konuyla ilgili çok fazla aydınlatıcı durum bulunmadığına dikkat çekerek, yorum yapmamıştı. Hong, ilgili her bir tarafın ortak istişarelerini güçlendirmelerini arzuladıklarını da ifade etmişti.

İKİ SÜPER GÜÇ ADAYININ İLİŞKİLERİ İYİ

21. yüzyıl başlarında ABD'nin ardından gelen iki önemli süper güç adayı, Çin ve Rusya arasındaki ilişkiler sağlam. Son dönemde yapılan askeri tatbikat ve Şanghay İşbirliği Örgütü bu alandaki en somut ve önemli örnekleri. Rusya ve Çin en büyük havacılık kontratına da imza attı. Rusya, Çin'e 2 milyar dolar değerinde 24 uçak gönderecek. Çin, Rusya'dan yeni nesil SU-35 uçakları alacak ilk yabancı ülke oldu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Çin Gazetesi: Çin, Türk-Rus Geriliminde Kenarda Kalacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (9)

  • tantalos: zamaninda ataturk un çizdiği yolda gitseydik.bugun hic bir devlet bize efelenemezdi. 21 18 Yanıtla
  • Wtf: Çinliler Türkleri en iyi tanıyan millet oldukları için adamlar akıllı 21 2 Yanıtla
  • Kagan balta: savaş çıksa bile şehitler en önden gidicekler Rusya kim ki kendini bişi saniyor 14 8 Yanıtla
  • texas: çin bu olayda kenarda kalıcak tabi yoksa ataları gibi onlarda bi çin seddi yapmak zorunda kalırlar 17 2 Yanıtla
  • DOĞULU: TÜRKLER,DE ÇİNLE TİCARETİNİ ASKIYA ALIR,ÇİNLİ APTALMI?TARAF TUTARMI? 13 3 Yanıtla
  • vatandaş : herkez kendi safını belli ediyor türkiye bu konuda çok haklı bugünde olsa aynı cevabı alırlar suda bir gerçek sınırımızda operasyon yapanlar cebini düşünür bugün uçağı düşer yarın ülkesi neden mi etme bulma dünyası... 12 0 Yanıtla
  • HAİNLER: BURADAN TÜRK DÜŞMALIĞI YAPAN VE KENDİNE KÜRT DİYEN ZAVALLILAR....OLASI BİR SAVAŞTA SİZİN YİNE ARKADAN VURACAĞINIZ ORTADA..AMA ARADA EZİLECEK SİZ OLACAKSINIZ...10-15 SENE SONRADA ÇIKIP BİZ DE HAKKIMIZ İSTERİZ..BİZDE ASLİ UNSURUZ DİYEMEYECEKSİNİZ...DEMEKKİ T.C.NİN ŞİMDİYE KADAR SİZE YAPTIĞI POLİTİKA ÇOK DOĞRU İMİŞ 6 6 Yanıtla
  • Umut: RUSYA Nükleer başlık sayısının en çok olduğu ülke olarak tahmin ediliyor. 10.000-15.000 arası nükleer başlık bulunduğu belirtdiliyor. Nükleer silahın varlığı resmen bilinmektedir. 5 1 Yanıtla
  • Alone84: Öncelikle savaşı rabbim kapımızdan ırak etsin olan garibanlara oluyor her daim, Yorumlarda yazılanlara baktığımda dış mihrapların yıllardır istediği husus sen Türksün ben Kürdüm yok sen Lazsın ben Çerkezim savaş olursa 2 - 3 bin ermeni kökenliler dışında 75 milyon tek bir yumruk olur ama yinede Rabbim savaşı ülkemizden uzak etsin. 1 0 Yanıtla

Advertisement