Cumalıkızık ve Bergama Dünya Miras Listesinde - Son Dakika
Güncel

Cumalıkızık ve Bergama Dünya Miras Listesinde

Türkiye'nin UNESCO nezdindeki Daimi Büyükelçisi Botsalı: "Türkiye, medeniyet ve kültür mirasıyla dünyada gelişmekte olan bir devlet değil, süper devlet sayılmalıdır"

05.07.2014 17:42

Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) nezdindeki Daimi Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı, Türkiye'nin medeniyet ve kültür mirasıyla dünyada gelişmekte olan bir devlet değil, "süper devlet" sayılması gerektiğini söyledi.

AA'ya konuşan Botsalı, Türkiye'nin Dünya Miras Listesine kaydedilen, "Bursa ve Cumalıkızık" ile "Bergama" dosyalarının komitede görüşülmesine ilişkin bilgi verdi.

Botsalı, dosyaların müzakereleri sırasında,"barış için kültürün, medeniyetler arası diyalog ve dayanışmanın önemini, Dünya Miras Sözleşmesi'ne imzacı taraf ülkeler arasında siyasi rekabet konusu olmadığını, listeye ne kadar çok dosya girerse, medeniyetlerin, ülkelerin, birbirine o kadar yakınlaşacağını" ifade etti.

Hüseyin Avni Botsalı, Türkiye'nin UNESCO Dünya Miras Listesi'ne giren diğer dosyası "Bergama" ve "Cumalıkızık" görüşmelerinde, "farklı medeniyetlerin birbiri üzerine kurulmadığını" belirtti. Botsalı, "Osmanlı döneminde, önceki medeniyetler yok sayılmadı. Helen, Roma ve Bizans arkeolojik kalıntıları nasıl birbirine çelişki oluşturmuyorsa, Türkiye'nin devamı olarak varlığını sürdüren köy ve kentlerin de yok sayılamayacağını, mimari stil ve üslup farklılıklarının tarihi ve kültürel mirasın kıymetini etkilemeyeceğini anlattık" ifadelerini kullandı.

Komitede dosyaların görüşülmesinde yaptığı bu açıklamaların ardından, her iki dosyanın da oybirliğiyle kabul edildiğini aktaran Botsalı, "Bu Türkiye için büyük bir zaferdir. Türkiye, medeniyet ve kültür mirasıyla dünyada gelişmekte olan bir devlet değil, süper devlet sayılmalıdır. Ben böyle olduğumuza samimiyetle inanıyorum" diye konuştu.

"Sırada Efes ve Diyarbakır Surları var"

Türkiye'nin geçici listede 54 tane dünya miras aday adayı alanının bulunduğunu belirten Botsalı, "2015 yılında sırada 'Efes' ve 'Diyarbakır Surları' dosyaları var. Geçmişten alınan dersler ışığında bu dosyaların uluslararası kriterlere uygun olarak profesyonelce hazırlanması için gerekli yerlere tavsiye ve telkinlerde bulunacağız" dedi.

"Dünya Miras Komitesi'nin gelecek yıl Almanya'nın Bonn şehrinde düzenlenecek toplantısında ele alınması öngörülen iki adaylık dosyasının da Liste'ye kaydedilmesi hedefine yönelik çalışma yürüteceğiz." ifadelerini kullanan Botsalı, Komite toplantısında Filistin hakkındaki oylama sürecine de değinerek, Güney Kudüs Zeytin ve Üzüm Bağları olduğunu belirtti.

"Bursa Cumalıkızık" ve "Bergama", 22 Haziran'da Doha'da düzenlenen Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) 38. Dünya Miras Komitesi toplantısında Dünya Miras Listesine girmişti. - Doha

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Cumalıkızık ve Bergama Dünya Miras Listesinde - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement