Cumhurbaşkanı Seçimi - Son Dakika
Yerel

Cumhurbaşkanı Seçimi

Cumhurbaşkanı Seçimi

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker: "Türkiye, bir sistem değişikliği talebini bu seçim üzerinden beyan etmiştir.

11.08.2014 15:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AHMET KAPLAN/ HASAN NAMLI - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, cumhurbaşkanı seçimine ilişkin, " Türkiye, bir sistem değişikliği talebini bu seçim üzerinden beyan etmiştir. 10 Ağustos seçimleri, bürokratik bir ülkeden demokratik bir ülkeye dönüşümün başlangıcıdır" dedi.

Bakan Eker, AA muhabirine, halkın sandığa giderek ilk defa cumhurbaşkanını seçtiğini hatırlatarak, seçim sonucunun millet açısından önemli, kendileri açısından da sevindirici olduğunu vurguladı.

"Halk bu seçimde statükoya, vesayete karşı yeni bir anlayışı yeni bir Türkiye'yi tercih etti" diyen Eker, şöyle konuştu:

"Kürt meselesinin çözümü, çözüm sürecinin kalıcı bir barışa dönüşmesi bu seçimle verilen güçlü bir mesaj olarak algılanmalı. Kuzey Afrika da dahil, uluslararası alanda önemli bir beklentiyle bu seçim takip ediliyordu. Çünkü Türkiye'nin istikrarı ve sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın temsil ettiği düşüncenin seçimi kazanması, inanıyorum ki Ortadoğu'daki birçok halk için bir umut vesilesi olmuştur. Uluslararası perspektif, Türkiye'nin bütünü, Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve AK Parti açısından ayrı ayrı değerlendirdiğimizde önemli sonuçları olan bir seçimdi."

"Sistem değişikliği ve yeni bir anayasa kaçınılmazdır"

Bakan Eker, cumhurbaşkanı seçimiyle artık yeni Türkiye'nin tercih edildiğine işaret ederek, bu seçimle, Türkiye'nin kalkınması ve istikrarının bir kez daha önemsendiğinin altının çizildiğini belirtti.

"Türkiye, bir sistem değişikliği talebini bu seçim üzerinden beyan etmiştir. Çünkü Türkiye'nin sorunlarının çözülmesi için gerçekten yeni bir anlayışa ihtiyaç vardır. 10 Ağustos seçimleri bürokratik bir ülkeden demokratik bir ülkeye dönüşümün başlangıcıdır" ifadesini kullanan Eker, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sistem değişikliğine yönelik tüm önerileri, millet yüksek bir oy oranıyla onaylamaktadır. 2010 yılında 12 Eylül referandumuyla yapılan anayasa değişikliğine milletimiz onay vermiştir. 2007 yılında 367 kepazeliğini bu millete yaşatanlara inat cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesiyle ilgili referandumda da yine milletimiz değişimden yana oy kullanmıştır. Cumhurbaşkanı seçilen Başbakan Erdoğan aldığı yüzde 52 oy oranıyla millet sistem değişikliği tezini bir manada onaylamıştır. Dolayısıyla sistem değişikliği ve yeni bir anayasa kaçınılmazdır."

Türkiye'nin yönetim sisteminin işlevsel olması gerektiğini kaydeden Eker, "Türkiye'nin model aldığı ulus devlette de bizdeki gibi bir sistem yok, Türkiye ona uymuyor. Türkiye anlayışı ve idari yapısı ile Fransa'yı örnek almıştır. Ama Fransa'da yarıbaşkanlık sistemi var. Parlamenter demokrasilerde ise ya federal sistem yada kendilerine özgü özel sistemleri vardır. Türkiye bunların hiç birisine uymuyor" diye konuştu.

"Türkiyelilik" kavramı

Eker, Türkiye'de mutlaka bir sistem değişikliğine ihtiyaç olduğuna dikkati çekerek, 10 Ağustos seçiminin aslında bunun kapısını araladığını dile getirdi.

Bu yöndeki gelişmelere milletin onay verdiğini anlatan Eker, milletin Recep Tayyip Erdoğan'ı cumhurbaşkanı seçmesinin, statükoya, vesayet sistemine karşı daha demokratik, sivil ve yeni bir Türkiye'nin onaylanması olarak değerlendirilebileceğini belirtti.

Bakan Eker, cumhurbaşkanı seçilen Başbakan Erdoğan'ın balkon konuşmasında sık sık vurgu yaptığı, "Türkiyelillik" kavramına da değinerek, şöyle devam etti:

"Türkiye Osmanlı İmparatorluğu'nun bakiyesidir, Türkiye, Türk, Kürt, Arap, Çerkez, Laz, Boşnak gibi çok sayıda etnik kimliğin yaşadığı bir ülke. Dolayısıyla burada aidiyet duygularını güçlendirilmesi, bu kültürlerin tanınması, hepsinin birlik ve beraberlik içinde yaşayabileceği adil bir sistemin tesis edilmesiyle mümkündür. Biz Türkiyelilik vurgusunu bu manada anlıyoruz. Tekçi anlayışı reddediyor, buna karşı çoğulculuğu ve çeşitliliği önemsiyoruz. Bu, Başbakanımızın sıklıkla vurguladığı Yunus Emre'nin, 'Yaradılanı Yaradandan ötürü severiz' anlayışının aslında bir tezahürüdür. Bunun gerektirdiği, demokratikleşme ve sivilleşmenin tatbikatını bugüne kadar farklı şekillerde reformlarla gerçekleştirdik."

"Millet ona inanıyor ve güveniyor"

Muhalefetin bu seçimde cumhurbaşkanı seçilen Başbakan Erdoğan'ın karşısına ittifak yaparak çıktığını dile getirerek, "MHP ve CHP'nin, 'çatı aday' diye önerdiği, eski marksistlerden tutun da da eski milliyetçilere kadar her kesimden 12 partiyi bir çatıda buluşturmaya çalışan anlayış, aslında milletten tarafından reddedilmiştir" şeklinde konuştu.

Başbakanın, hangi etnik kökenden, inanç grubundan ve sosyolojik katmandan olursa olsun 76 milyonu aynı aşk ve inançla kucakladığını aktaran Eker, sözlerini şöyle tamamladı:

"Başbakanın Türkiye'nin köklü sorunlarının çözümünde ortaya koyduğu reçete ve sahip olduğu bakış açısı diğer siyasi partilerin tamamından farklıdır. Bundan dolayı millet ona inanıyor ve güveniyor. Bu inanç ve güven AK Parti'yi kurulduğu tarihten itibaren 15 ayda iktidara taşımış ve kesintisiz olarak yaklaşık 12 yıldır seçimlerde zaferle çıkılmıştır. Başbakan bu seçimde de aynı tezle aday olmuş ve yine seçilmiştir. Milletimiz, partimiz ve Ortadoğu'daki tüm halklar adına son derece sevinçli olduğumu ifade etmek isterim." - Diyarbakır

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Cumhurbaşkanı Seçimi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement