Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde Muhtarlar Toplantısı - Son Dakika
Politika

Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde Muhtarlar Toplantısı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, anayasa değişikliğine yönelik eleştirilerle ilgili olarak, "Bunların karşı çıktıkları şeylerin hiçbirinde dertleri, ülkenin ve milletin menfaati değildir.

08.02.2017 15:52

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, anayasa değişikliğine yönelik eleştirilerle ilgili olarak, "Bunların karşı çıktıkları şeylerin hiçbirinde dertleri, ülkenin ve milletin menfaati değildir. Bu meselede de neye, niçin karşı çıktıklarını bilmedikleri ve ifade edemedikleri için tamamı yalan, tamamı yanlış sloganlar üzerinden milletin kafasını bulandırmaya çalışıyorlar." dedi.

Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen 36. Muhtarlar Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, "Türkiye 10 Ağustos'un akabinde her ikisi de meşruiyetini milletten alan iki ayrı yürütme gücünün olduğu bir sistemle karşı karşıya kalmıştır." ifadesini kullandı.

Mevcut anayasanın, Meclisin seçtiği cumhurbaşkanına çok fazla yetki vermesinin tartışıldığını anımsatan Erdoğan, cumhurbaşkanının bir de meşruiyetini doğrudan halktan aldığında bu yetkileri daha güçlü şekilde kullanmak durumunda kalacağını söyledi.

Türkiye'nin 2014'ten beri yaşadığı krizleri, cumhurbaşkanlığı makamının bu meşruiyet gücüne dayanarak ortaya koyduğu liderlikle aştığının inkar edilemez bir gerçek olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Burada söz konusu olan şahsım değildir. Elbette bu süreç şahsımla birlikte yaşandı. Ama o makamda kim oturuyor olursa olsun, kendisinden aynı liderlik beklenecekti. Sorunun şahıslardan değil, sistemden kaynaklandığını kabul etmediğimiz sürece çözüme ulaşamayız." değerlendirmesinde bulundu.

"10 yıl önce atılan adımın tamamlanması"

Siyasi hayatları birçok krizle geçen rahmetli cumhurbaşkanları Turgut Özal ve Süleyman Demirel'in nihai aşamada geldikleri yerin bugünkü ile aynı olduğuna işaret eden Erdoğan, aynı şekilde merhum Necmettin Erbakan'dan rahmetli Alparslan Türkeş'e kadar tarihte iz bırakan liderlerin benzer görüşlere sahip olduğuna dikkati çekti.

Milletin 2007'de ilk adımı atılan düzenlemeye verdiği destekle bu yol ayrımında tercihini cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminden yana kullandığını ilan ettiğini belirten Erdoğan, "Nisan ayında milletimizin takdirine, onayına sunulacak olan anayasa değişikliğine, 10 yıl önce atılan bu adımın tamamlanması olarak bakmak gerekiyor. Milletimizin o zaman yüzde 69 ile 'evet' dediği reformun nihai hedefine ulaşmasını sağlayacak bu değişikliğe de aynı şekilde sahip çıkacağına doğrusu ben inanıyorum." diye konuştu.

"Türkiye'de eskiden beri bir hayırcı blok var"

Türkiye'de eskiden beri bir "hayırcı blok" olduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:

" İstanbul'a ilk köprü yapıldığı zaman bu hayırcılar neler yapmadılar ki? Baraj inşasına başlanır, bunlar hemen engellemeye çalışır. 'Özelleştirme' denilir, bunlar hemen ortalığı velveleye verir. 'Uluslararası sermaye, ülkemize gelsin yatırım yapsın, istihdam oluştursun' denilir, bunlar yine homurdanmaya başlar. Cebinden para çıkmıyor. Adam geliyor her türlü riski alıyor buraya o yatırımı yapıyor. Sen de diyorsun ki, 'Al 15 yıl burayı sen çalıştır ama bak benim cebimden para çıkmayacak. 15 yıl çalıştıracaksın, yılda bu kadar bu devlete ödeme yapacaksın, paranı da kazanacaksın.' Biz gelene kadar böyle bir anlayış Türkiye Cumhuriyeti devletinde yoktu. Biz geldik, borç yığın. Biz, bu borçla bu ülkede nasıl yatırım yapacağız? O zaman arkadaşlarıma, 'Kaynak çeşitlendirme denilen bir olay var, bunu yapmamız lazım. Kaynakları çeşitlendireceğiz. Kendimize farklı kaynaklar üreteceğiz. Kasa ortada' dedim."

Delikli kuruşa muhtaç olan bir Türkiye'nin olduğunu hatırlatan Erdoğan, "Memurların maaşını ödeyemeyen bir Türkiye vardı, işçisinin maaşını ödeyemeyen bir Türkiye vardı, kasaların fırlatıldığı bir Türkiye vardı. Hatırlayın o günleri. Nereden nereye geldik." dedi.

Türkiye'de her olayda, kullandığı arabasından evindeki beyaz eşyasına kadar sürekli olarak bunları değiştiren, yenileyen bir Türkiye'nin varlığına işaret eden Erdoğan, bunun belli imkanlar olduğu için olduğunu ve daha iyisinin olacağını söyledi.

"Devletimize, hükümetimize yardımcı olun"

İlk başbakan olduğu dönemde, 'Dört temel direk üzerinde Türkiye'yi yükselteceğiz' dediklerini hatırlatan Erdoğan, bunların eğitim, sağlık, adalet ve emniyet olduğunu belirtti. Daha sonra buna ulaşım, enerji ve gıda tarımı ilave ettiklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, sürekli olarak Türkiye'nin muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkma yarışını hızlandırdığını dile getirdi.

Buna toplu konutları ilave ettiklerini belirten Erdoğan, şu anda 760 bini bulan toplu konut olduğunu bildirdi.

"Kentsel dönüşüm, değişim ile çirkin yapılaşmaları şehirlerden kaldıralım." dediklerini aktaran Erdoğan, millete şöyle seslendi:

"Kentsel dönüşüm, değişimde gelin devletimize, hükümetimize yardımcı olun. İnanın bu yapılacak değişim, dönüşümle beraber çok daha mutlu, çok daha memnun olacaksınız. Sürekli olarak bu güzelliklerle anılacaksınız. Devlet, hükümet hiçbir zaman kentsel dönüşüm, değişimde halkını sömürme, onları dara sokma peşinde değildir. Tek derdimiz var, bunu yapalım ki şehirlerimiz çok daha güzel olsun. Çünkü biz Medine şehir devletinden tevarüs etmiş kültürün mensuplarıyız. Onun için biz medeniyiz. Medeni olan topluluk bu güzellikleri geleceğe miras olarak bıraksın."

"Yalan sloganlarla, milletin kafasını bulandırmaya çalışıyorlar"

Karşı çıkılan şeylerin hiçbirinde, dertlerinin ülkenin ve milletin menfaati olmadığını vurgulayan Erdoğan, "Bu meselede de neye, niçin karşı çıktıklarını bilmedikleri ve ifade edemedikleri için tamamı yalan, tamamı yanlış sloganlar üzerinden milletin kafasını bulandırmaya çalışıyorlar." ifadesini kullandı.

Muhalefetin "Parlamento yok, her şey tek adamda bütünleşecek, yargı yok" iddialarına Erdoğan, "El insaf, hepsi yalan. Bunlar yalanla yattılar, yalanla kalktılar. Bunların cibilliyetinde bu var." diye cevap verdi.

"Doğru yerinden kalkana kadar, yalan dünyayı dolaşırmış" atasözüne atıfta bulunan Erdoğan, anayasa değişikliğini karalamak isteyenlerin yalanlarının da şimdiden her tarafta dolaşmaya başladığını söyledi.

Kendilerine düşenin doğruyu daha hızlı şekilde harekete geçirmek olduğunu belirten Erdoğan, Türkiye'deki tüm muhtarlara "Buna var mısınız, yoğun çalışacak mıyız?" diye sordu.

Anayasa değişikliğini madde madde anlatacağını aktaran Erdoğan, muhtarların da kendi mahallelerinde, köylerinde bu hakikatleri millete anlatmasını istedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İşin aslının müzmin muhaliflerin söylediği gibi olmadığını, asıl meselenin yeni Türkiye'yi inşa, 2023 hedeflerine ulaşma, 2053 ve 2071 vizyonlarımızı hayata geçirme olduğunu lütfen milletimize anlatın." dedi.

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde Muhtarlar Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement