Daeş Bahanesiyle İzinsiz Gösteriler - Son Dakika
Yerel

Daeş Bahanesiyle İzinsiz Gösteriler

İzmir'de, terör örgütü DAEŞ'in Kobani'ya saldırması bahane edilerek düzenlenen izinsiz gösterilerde silahla yaralanan ve hastanede hayatını kaybeden Ekrem Kaçeroğlu'nun zanlılarının yargılanmasına başlandı.

25.03.2015 19:28

İzmir'de, terör örgütü DAEŞ'in Kobani'ya saldırması bahane edilerek düzenlenen izinsiz gösterilerde silahla yaralanan ve hastanede hayatını kaybeden Ekrem Kaçeroğlu'nun zanlılarının yargılanmasına başlandı.

İzmir 8. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, "kasten adam öldürme" suçundan müebbet hapis cezası istemiyle tutuksuz yargılanan sanıklar Murat K, Suat D, Kubilay A, Reşit A. ile Ekrem Kaçeroğlu'nun ailesi ve tarafların avukatları katıldı.

Sanık Murat K, savunmasında semtlerinde benzer eylemlerin sıkça yaşandığını belirterek, "Kahvede otururken bir arkadaşım telefonla 'evlerimizi taşlıyorlar' dedi. Gittim, korkuyla gördüklerim karşısında şoka girdim. Evlerin bahçelerine girip, yakaladıklarını dövüyorlardı. Silah sesleri duydum. Çok sayıda insanın başı gelen taşlardan kanıyordu. Herkes birbirine vuruyordu. Bir an kendimi kaptırdım, o psikolojiyle tekme attığımı hatırlıyorum" ifadelerini kullandı.

Mahkeme Başkanı Nilüfer Öncel, "Sana karşı bir direnci yok, yerde yatıyordu. Neden vurdun?" diye sorması üzerine, sanık, "Zaten ben de çok pişman oldum. Bir anlık korku ve psikolojiyle oldu. Şahsın vurulduğundan haberim yoktu. Olay yerini terk edip eve gittim. Bu olaya karıştığım için pişmanım" dedi.

Sanık, bu olay sonrasında işini kaybettiğini, zor günler geçirdiğini, olaydan ötürü çok üzgün olduğunu söyledi.

Sanık Murat K. sanık Suat D'yi belindeki kuru sıkı tabancayı çıkararak havaya iki el ateş ederken gördüğünü, diğer iki sanık Kubilay A. ve Reşit A'yı ateş ederken görmediğini belirtti.

Sanık Kubilay A, olay günü kahvehanede arkadaşlarıyla otururken, TOMA'ların geçtiğini gördüğünü, babasının telefonla arayarak eve çağırdığını, eve giderken bir grubun üzerlerine gelerek taş attığını söyledi. Ara sokağa kaçtıklarını ifade eden Kubilay A. ağabeyinin üç kişi tarafından dövüldüğünü, 150-200 kişinin evlerine taş attığını gördüğünü belirtti.

Kubilay A. hakimin, "150-200 kişilik grubun taş attığını görünce neden eve girmedin?" diye sorması üzerine, "Ben de yanımdakilerle attıkları taşları alarak karşılık verdim. Bir saat kadar sürdü bu taşlaşma. Sonra çevik kuvvet geldi" dedi.

Ağabeyi dövüldüğü için psikolojisinin bozuk olduğunu söyleyen sanık, Kaçeroğlu yerde yatarken iki kere tekme attığını, fakat isabet etmediğini, elindeki sopayla da vurmaya çalıştığını söyledi.

Hakimin, "Hareketsiz yatana mı gücün yetiyor?" diye sorması üzerine, sanık, "Psikolojim çok bozuktu. Sopayı şahsa gitsin diye iki kere attım, ama sopa yerdeki şahsa denk gelmedi" dedi.

Sanık Suat D. de kahvehanedeyken evlerine saldırıldığı bilgisiyle eve doğru yöneldiklerini, karşı gruptakilerin kendilerine taş atması üzerine kendilerinin de onlara taş atarak karşılık verdiklerini dile getirdi. Grubun dağılması için kuru sıkı tabancayla havaya 1-2 el ateş ettiğini, başka yerde ateş edip etmediğini hatırlamadığını ifade eden Suat D. karşı gruptan kişilerin ellerinde de tabanca, pompalı tüfek, molotof, çivili sopa gibi şeyler olduğunu, ateş ettiklerini savundu.

Sanık Reşit A. ise evine gittiğinde bahçelerinde eli sopalı 3-4 kişinin evine girmeye çalıştıklarını gördüğünü ve bu kişilerle boğuştuğunu ve darbedildiğini ileri sürdü.

Bağırarak mahalleliden yardım istemesi üzerine söz konusu kişilerin kaçtığını anlatan Reşit A., "Eşimi eve soktuktan sonra mahalleliye yardım etmeye gittim. Kimisi molotof atıyordu. Baktım mahalleyi bitirecekler. ya ölecek ya kendimizi koruyacaktık. Babamın evine gittim. Dedemden kalma babama ait olan tüfeği alıp çıktım. TOMA yanımdan geçerken havaya bir el ateş ettim. Ardından tüfeği ikiye katlayıp koltuğumun altında pazar yerine gittim, daha sonra eve gidip tüfeği yerine bıraktım" dedi.

Reşit A, karşı gruba katılmadığı için evlerine saldırdıklarını iddia etti.

Ekrem Kaçeroğlu'nun eşi Dilşah Kaçeroğlu, insanların ölmemesi için eyleme katıldığını, kendisi ve çocukları adına şikayetçi olduğunu, davaya katılmak istediğini söyledi.

Kaçeroğlu ailesinin avukatları sanıkların tutuklanmasını talep ederken, mahkeme heyeti delilleri karartma ve kaçma şüphesi bulunmadığı gerekçesiyle bu talebi reddederek, duruşmayı erteledi.

Öte yandan, duruşma öncesi İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri üyesi grup, Kaçeroğlu ailesi ve HDP İzmir İl Eşbaşkanı Cavit Uğur'un katılımıyla basın açıklaması yaparak, sorumluların cezalandırılması gerektiğini belirtti.

Olay ve iddianame

Ekrem Kaçeroğlu (38), 7 Ekim 2014'de Bornova'nın Doğanlar semtinde DAEŞ'in Kobani'ye saldırısı bahane edilerek düzenlenen izinsiz gösterilerde henüz nereden ateşlendiği belirlenemeyen silahtan çıkan kurşunla yaralanmış, tedavi altında tutulduğu Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine yaşamını yitirmişti.

Kaçeroğlu'nun ölümü sonrasında TOMA görüntülerine istinaden Reşit A. ve Kubilay A. kardeşler ile akrabaları olan Suat D. ve Murat K. hakkında hakkında TCK 81. maddesine göre "kasten öldürme" suçundan müebbet hapis istemiyle İzmir 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açılmış, iddianamede, Kaçeroğlu'na isabet eden mermilerin Reşit K. ve Suat D'nin silahından çıktığı yönünde bir sonuca ulaşılamadığı fakat iki sanığın maktulün bulunduğu yöne ateş ettikleri vurgulanmıştı. Kubilay A. ve Murat K'nin de yerde ağır yaralı halde yatan Kaçeroğlu'na, ölebileceğini öngörmelerine rağmen tekme ve sopayla vurmak suretiyle ölüme sebebiyet verdikleri belirtilmişti.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Daeş Bahanesiyle İzinsiz Gösteriler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement