Davutoğlu-Barzani Ortak Basın Toplantısı - Son Dakika
Politika

Davutoğlu-Barzani Ortak Basın Toplantısı

Başbakan Davutoğlu: (2) "Irak'ta bütün etnik, mezhebi, dini grupların hak ettiği temsil gücüne ulaştığı, herkesi kapsayan bir siyasi yapının oluşması hepimizin tercihidir ve bu yapı Irak'ın geleceğinin garantisidir" "Irak'ın güvenliği Türkiye için hayatidir.

21.11.2014 13:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Ahmet Davutoğlu, " Irak'ta bütün etnik, mezhebi, dini grupların hak ettiği temsil gücüne ulaştığı, herkesi kapsayan bir siyasi yapının oluşması hepimizin tercihidir ve bu yapı Irak'ın geleceğinin garantisidir" dedi.

Davutoğlu, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani ile baş başa ve heyetlerarası görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Gösterilen misafirperverlik için teşekkür eden Davutoğlu, iki gün önce Erbil'de düzenlenen bombalı saldırıda hayatını kaybedenlere başsağlığı diledi.

Bu saldırıyı, Irak'ın geneli ve IKBY bölgesinde en önemli sorunların başında güvenlik geldiğinin göstergesi olarak nitelendiren Davutoğlu, başbakanlık görevini aldıktan sonra Irak ve bölgeye ilk ziyaretini yapmaktan mutluluk duyduğunu belirtti.

Dışişleri Bakanı olarak 4 Mart'ta bölgeye geldiğini hatırlatan Davutoğlu, Erbil'deki kardeşlerini de çok özlediğini söyledi.

Görüşmede dört önemli konuyu ele aldıklarını bildiren Davutoğlu, bunların başında insani durumun geldiğini ifade etti.

IŞİD'in saldırıları ve daha önceki gerginliklerde 2 milyona yakın mültecinin yerinden olduğunu ve büyük kısmının IKBY'nin alanına girdiğini anlatan Davutoğlu, " Türkiye'de de Suriye ve Irak'tan gelen 2 milyona yakın kardeşimizi ağırlıyoruz. Sayın Barzani'ye söylemiş olduğum gibi, Türkiye bu insani konularda her zaman kardeşlerimizin yanındadır. Duhok'ta 35 bin kişilik 3 kamp inşa ettik bundan sonra da insani yardımlarımızı artırarak sürdüreceğiz" diye konuştu.

Görüşmedeki ikinci konunun güvenlik alanı olduğunu anlatan Davutoğlu, IŞİD'in son aylarda artan saldırıları ve doğrudan Kürt bölgesini hedef almasıyla artan güvenlik konusunun detaylı şekilde ele alındığını söyledi.

"Bir kez daha ifade ediyorum, Irak'ın güvenliği Türkiye için hayatidir. Kürt bölgesinin güvenliği ise bizim için en öncelikli konudur, Türkiye'nin güvenliğini doğrudan ilgilendiren bir husustur" diyen Davutoğlu, görüşmede güvenlik ihtiyaçlarını konuştuklarını, güvenlik ve istikrarın temini için iki ülkenin birlikte atacağı adımları ele aldıklarını bildirdi.

-" Bağdat'ta son derece olumlu bir atmosfer gördüm"

Üçüncü olarak siyasi konuların gündeme geldiğini belirten Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Irak'ta yeni bir hükümet göreve başladı. Bağdat'ta son derece olumlu bir atmosfer gürdüm. Irak'ın bütün liderleriyle görüştüm, bütün Iraklı siyasi grupların oluşturduğu bu yeni hükümet yapılanmasının içinde bundan sonra Irak'ta siyasi olarak olabilecek gelişmeleri de olumlu perspektif ile Sayın Barzani ile ele aldık. Dün Bağdat'ta da vurguladığım gibi Irak'ta bütün etnik, mezhebi, dini grupların hak ettiği temsil gücüne ulaştığı, herkesi kapsayan bir siyasi yapının oluşması hepimizin tercihidir ve bu yapı Irak'ın geleceğinin garantisidir.

Irak'ta hiçbir kesim şu veya bu gerekçeyle siyasi yapıdan dışlanmamalıdır. Herkes bu siyasi yapıda temsil gücüne ulaşmalı ve birlikte Irak inşa edilmelidir. Bu sedece Irak'ın başarısı değil bütün Irak'ın başarısı olacaktır."

Görüştükleri dördüncü alanın ekonomik işbirliği olduğunu dile getiren Davutoğlu, "Irak'ta yaklaşık 12 milyarlık dış ticaretimizin 8 milyar civarını Kürt bölgesi ile yapıyoruz. Bin 500'den fazla Türk şirketi var 100 binden fazla vatandaşımız burada. Bu ilişkileri derinleştirmeye kararlıyız. Ekonomik alanda, her alanda işbirliğimizi güçlendireceğiz. Bütün bunları ele aldık" değerlendirmesinde bulundu.

- Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Davutoğlu-Barzani Ortak Basın Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement