Davutoğlu: Teröre Karşı Dayanışma İlkesini Paris'te Göstereceğiz - Son Dakika
Güncel

Davutoğlu: Teröre Karşı Dayanışma İlkesini Paris'te Göstereceğiz

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Paris' teki terör saldırısı nedeniyle bugün düzenlenecek anma töreni ve dayanışma yürüyüşüne katılmak üzere Fransa' ya hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda açıklama yaptı.

11.01.2015 11:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Paris' teki terör saldırısı nedeniyle bugün düzenlenecek anma töreni ve dayanışma yürüyüşüne katılmak üzere Fransa' ya hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda açıklama yaptı.

Davutoğlu, Fransa' da dayanışma yürüyüşüne bizzat katılarak daha önce üzerinde durduğumuz teröre karşı dayanışma ilkesini Paris'te göstermiş olacağız.Bu saldırıyı, genelde İslam dünyasına, daha özelde Avrupa'daki Müslümanlara yönelik bir karşı kampanyaya dönüştürmek isteyen çevrelere karşı da oradaki mevcudiyetimiz, en güçlü mesajı vermek olacaktır" dedi.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır ve Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç ile Paris' e hareket eden Başbakan Davutoğlu Esenboğa Havalimanında basın toplantısı düzenledi.

Davutoğlu, "Paris' te gerçekleşen terörist saldırı nedeniyle bugün Pariste bir anma ve Fransa ile Dayanışma yürüyüşü gerçekleşecek. Bizim daha önce planlanmış bir Almanya seyahatimiz vardı yarın için. Bu akşam Almanya' ya geçecektik. Bu vesileyle önce Fransa'ya gideceğiz. Fransa' da dayanışma yürüyüşüne bizzat katılarak daha önce üzerinde durduğumuz teröre karşı dayanışma ilkesini Paris'te göstermiş olacağız. Türkiye her türlü terör saldırısına karşı en net tavrı almış en aktif dayanışmayı göstermiş ülkelerden biridir. Terör saldırılarında çok vatandaşını kaybetmiş bir ülke olarak bundan farklı bir tutum sergilememiz sözkonusu değildir. Ayrıca anma törenine çok sayıda Avrupalı ve dünyadan liderler de katılacak. Bu vesileyle terör saldırıları konusundaki tutumumuzu dünyaya göstermiş olacağız. Terörün dini etnik ve mezhebi kimliği olamaz. Törer kim tarafından ve hangi gerekçeyle yapılırsa yapılsın bir insanlık suçudur. Nitekim bu terör saldırısında hayatını kaybedenler arasında bir müslüman polis te bulunmaktadır.

Dolayısıyla bu saldırı genelde islam dünyasına daha özelde Avrupa'daki müslümanlara yönelik bir karşı kampanyaya dönüştürmek isteyen çevrelere karşı oradaki mevcudiyetimiz en güçlü mesajı vermek olacaktır.

Bu mevcudiyetle hem teröre karşı dayanışmamızı göstereceğiz. Hem Müslüman, Hristiyan ayrımı hemde Avrupalı, Asyalı Afrikalı ayrımı olmaksızın herkesin omuz omuza verdiği bu günde herhangi bir şekilde bu saldırıyı istismar ederek müslümanlara dönük bir kampanya başlatılmasına karşı da en güçlü mesajı vermiş olacağız" dedi.

"İSTİHBARAT VE GÜVENLİK BİRİMLERİMİZ ARASINDA TAM BİR İŞBİRLİĞİ VAR"

Davutoğlu, bir gazetecinin "Fransa'daki market saldırısını gerçekleştiren Ahmedi Kolibali'nin sevgilisi Hayat Boumeddiene'nin Türkiye'de bir süre MİT tarafından takip edildiğine ilişkin iddialar doğru mu?" şeklindeki sorusunu ise şöyle cevapladı. "Türkiye hangi ülkede olursa olsun, herhangi terör faaliyeti söz konusuysa her zaman çok yakın işbirliği içinde oldu. İstihbarat birimlerimizle, Fransız istihbarat birimleri arasındaki işbirliği ve dayanışma ise çok köklü, eski temellere dayanıyor. Dolayısıyla bu terör saldırısı sonrasında da istihbarat birimlerimiz arasında çok kapsamlı istişareler gerçekleştiriliyor. Bu çerçevede Fransa'dan bize intikal eden bilgilerle, bizdeki bilgilerin karşılaştırılması süreci devam ediyor. Bir kez daha vurgulamak isterim: İstihbarat, güvenlik birimlerimiz arasında tam bir işbirliği var. Biz her zaman, sadece Fransa ile değil, dünyanın neresinde olursa olsun, hangi ülkeye dönük olursa olsun herhangi bir terör riski söz konusu olduğunda, her türlü işbirliğini gösterdik. Bu çerçevede de işbirliğimiz devam ediyor. Açıklanması gereken bir husus olduğunda, Türkiye ve Fransa birlikte veya tek tek açıklama yapabilir" dedi.

Türkiye'nin milyonlarca turistin geldiği bir ülke olduğunu da belirten Davutoğlu, "Dolayısıyla, bu tür giriş çıkışlar konusunda önceden bir ihbar söz konusu olmaması halinde, herhangi bir engelleme çok güç oluyor. Fransa ile Türkiye arasındaki istihbari işbirliğinin derinliği ve kapsamı göz önüne alındığında, bundan sonra da gerek bu konuda, gerek direk konularda birlikte neler yapabileceğimizi ele alacağız, değerlendireceğiz ve gerekli adımları atmakta da hiçbir tereddüt göstermeyeceğiz" diye konuştu.

Davutoğlu, daha sonra Almanya geçeceklerini Almanya Başbakanı Angela Merkel' in davetlisi olarak daha önceden planlanmış ikili görüşmeyi gerçekleştireceklerini sözlerine ekledi. - Ankara

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Davutoğlu: Teröre Karşı Dayanışma İlkesini Paris'te Göstereceğiz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement