Değirmenden Gelen Lezzet Turizme Destek Oluyor - Son Dakika
Yerel

Değirmenden Gelen Lezzet Turizme Destek Oluyor

Değirmenden Gelen Lezzet Turizme Destek Oluyor

Eskişehir’in Yazılıkay anıtı ile ünlü Han ilçesinin Yazılıkaya köyündeki bulunan ve orijinal özelliği bozulmadan yapılan restorasyon sonucu kafeye dönüştürülen işletme, yerli ve yabancı turistlere hizmet veriyor.

08.04.2014 12:21

Eskişehir'in Yazılıkay anıtı ile ünlü Han ilçesinin Yazılıkaya köyündeki bulunan ve orijinal özelliği bozulmadan yapılan restorasyon sonucu kafeye dönüştürülen işletme, yerli ve yabancı turistlere hizmet veriyor.

Kent merkezine 80 kilometre uzaklıktaki Yazılıkaya köyünde yaklaşık 54 yıl önce kurulan ve dizel motorla çalışan ilk örnek olan değirmen, uzun yılların ardından artık turizme hizmet ediyor. Yıllarca Yazakıyaka ve çevre köylerdeki insanların buğdaylarını öğüttüğü ve 1980 yılına kadar faal bir şekilde çalışan, köyün ortak malı olduğu için İl Özel İdaresi'ne geçen değirmen, 2010 yılına kadar atıl bir durumda kaderine derk edilmiş bir halde bekledi. Dönemin Eskişehir Valisi Mehmet Kılıçlar, her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin, yüksekliği 17 metre olan ve MÖ 600'lerde yapıldığı belirtilen Midas anıtını (Yazılıkaya) görmek için geldiği Yazılıkaya köyünde herhangi bir işletme olmaması üzerine harekete geçmiş ve eski taş binadan yapılan değirmen İl Özel İdaresi tarafından restore edilerek kafeye dönüştürülerek işletilmesi için kiraya verilmiş.

ESKİ VALİ KILIÇLAR'A TEŞEKKÜR

İçerisinde motor ve un öğütme bölümleri çıkartılmadan orijinal özelliklere ile yeniden restore edilen eski değirmeni kafe olarak köy sakinlerinden girişimci Cevdet Aydoğan işletiyor. Aydoğan, 4 yıl önce çalışmaya başlayan işletmedeki işlerinin her geçen yıl daha da arttığını, müşterilerinin arttığını söyledi. Cevdet Aydoğan "Burayı açmadan öncesine kadar gelen turistler yemek yenecek yer sorduklarında en yakın yerin Han veya Seyitgazi ilçeleri olduğunu söyleyince şaşırıp kalıyorlardı. Bu duruma biz de üzülüyor ve adeta utanıyorduk. Bu kadar önlü bir yerde misafirlerin konaklayıp ihtiyaçlarını görebilecekleri bir işletmenin olmaması çok kötüydü. Bu durumu gören eski Valimiz Mehmet Kılıçlar, eski değirmeni İl Özel İdaresi kaynakları ile restore etti. Hem bu tarihi bira orijinal özelliğini kaybetmeden atıl durumdan, yıkılmaktan kurtularak ayakta tutuldu, hem de burası kafe haline getirilerek turistlerin ihtiyaçları giderildi, yöre insanına para kazanma imkanı sunuldu. Bunun için kendisine çok teşekkür ediyoruz. Biz de bu yerde otantik bir kafe açarak hizmet vermeye başladık. Hafta sonu tüm gün, hafta içi ise turist gruplarının talebi olursa kafeyi açıp hizmet veriyoruz" dedi.

HER GEÇEN YIL MÜŞTERİLER ARTIYOR

Karçay kökenli olduklarını ve yöresel 'Hıçın' böreklerinin de meşhur olduğunu anlatan Aydoğan, "Bu börekle birlikte misafirlerimize köy kahvaltısı sunuyoruz. Normal bir ailenin 20 lira gibi bir ücretle ayrılabileceği makul bir fiyatla hizmet veren bir işletmeyiz. Her yıl bir önceki yıla göre müşterilerimiz artıyor. Bu kafe ile tarihi bir değirmeni kurtarmak, yerli ve yabancı misafirlerin ihtiyaçlarını karşılayıp turizme hizmet etmek ve köyümüze para kazandırmak gibi birçok olumlu iş yapılmış oldu" diye konuştu. - ESKİŞEHİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Değirmenden Gelen Lezzet Turizme Destek Oluyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement