Demirtaş: Soma ve Roboskili Ailelerin Acısı Birleştiğinde Bu Ülke Kurtulur - Son Dakika
Güncel

Demirtaş: Soma ve Roboskili Ailelerin Acısı Birleştiğinde Bu Ülke Kurtulur

Cumhurbaşkanı Adayı Selahattin Demirtaş, Ramazan Bayramı arifesinde Soma'da maden katliamında yaşamını yitiren işçilerin mezarlarını ziyaret etti, aileleriyle görüştü.

27.07.2014 14:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Adayı Selahattin Demirtaş, Ramazan Bayramı arifesinde Soma'da maden katliamında yaşamını yitiren işçilerin mezarlarını ziyaret etti, aileleriyle görüştü. Soma, facianın ardından bayramı buruk karşılıyor. Soma'nın sokakları değil, mezarlıklar kalabalık. Arife günü sabahın erken saatlerinde yakınlarını yitiren Somalılar, mezarlıklara gelerek, dualar okudu, yitirdikleri yakınlarıyla sohbet etti.

HDP'nin Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş da, bu ilk bayramda Somalıları yalnız bırakmadı.

Demirtaş'a HDP milletvekilleri Levent Tüzel ve Erol Dora, HDP PM ve MYK üyeleri il ve ilçe başkan ve yöneticilerinin de bulunduğu çok sayıda HDP'li eşlik ediyor.

Demirtaş ilk olarak yaşamını yitiren işçilerden İsmail Canbal'ın ailesini ziyaret etti.

Ardından mezarlığa gelerek maden şehitliğindeki işçilerin mezarlarını ziyaret etti, mezarlara karanfil bıraktı. Demirtaş mezarların başında dua eden aileler de baş sağlığı dileklerini iletti. Burada toplu olarak dua edildi.

Ziyaretin sonunda açıklama yapan Demirtaş, başta Soma olmak üzere, katliamlarda yaşamını yitiren insanların yakınlarına taziye dileklerini iletti, "Bugün ülkenin dört bir yanındaki mezarlıklarda barış ve hayır duaları ediliyor. Bütün işçi ve emekçilere başsağlığı diliyorum" dedi.

301 işçinin yaşamını yitirdiği facianın sonuçları itibariyle yeteri kadar tartışılmadığını belirten Demirtaş, "Bir iş cinayetinde bir çırpıda 301 işçi katledildi. 301 işçi,301 yoksul değil de, 301 zengin, işveren ölseydi tepkiler böyle olur muydu? Başbakan 'kaderdir' diyebilir miydi? 301 yoksul, yani cebinde parası olmayan öldüğü zaman ağızlarından çıkan sadece yalan oluyor. Gözyaşları da timsah gözyaşları oluyor" dedi.

Türkiye'nin işçi ve emekçilerin alınteri üzerinden yükseldiğini kaydeden Demirtaş, "Türkiye'nin yüzde 5'i yüzde 80'inin ürettiği üzerinden doyuyor. 1 işçi ya da bin işçi ölmüş fark etmez onlar için. Yeter ki işçiler çalışsın, onlar kar etsin. Bize, ezilenlere çalışmazsanız aç kalırsınız diye dayattılar. Hayır, biz paranın kölesi olmayacağız, patronun kölesi olmayacağız demek için birlik olmalıyız. İşçinin Alevi'si, Kürt'ü, Laz'ı, Çerkes'i olmaz" şeklinde konuştu.

Demirtaş, birilerinin paralarını koyacak yer bulamazken, işçilerin ise sadece üzerlerine örtecek bir avuç toprak bulabildiğini söyledi.

Bir insanın canının paradan, kömürden daha değerli olduğunu ifade eden Demirtaş, "Soma'da insanlık katledildi. İncindik. Soma'da onurumuzla oynandı. İşçilerle beraber bizim de onurumuz katledildi" diye konuştu.

-"'BİZ ÜRETİYORSAK BİZ YÖNETELİM"-

Hala yaşamını yitiren işçilerin sayısının dahi tam olarak açıklanmadığını dile getiren Demirtaş, şunları söyledi:

"Sermaye için madenler çalışsın, uluslararası sermayenin ürkmemesi önemli. Kazandıklarının yüzde 10'nu güvenlik için harcasalardı tek işçinin burnu kanamazdı. 301 kardeşimiz ölmezdi. Bunlar hayal değil. Çalışanların, alınteri ile üretenlerin vatanı burası. Biz üretiyorsak biz yönetelim."

"Soma ve Roboskili ailelerin acısı birleştiğinde bu ülke kurtulur" diyen Demirtaş, her iki acının aynı olduğunu söyledi, başsağlığı diledi.

Demirtaş mezarlık ziyaretinin ardından halkla buluşmak üzere Manisa'ya geçti.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Demirtaş: Soma ve Roboskili Ailelerin Acısı Birleştiğinde Bu Ülke Kurtulur - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement