Demokrasi ve Özgürlük Adaları: Yassıada, Sivriada - Son Dakika
Güncel

Demokrasi ve Özgürlük Adaları: Yassıada, Sivriada

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yarın gideceğini açıkladığı Yassıada'nın mevcut silüetinde tarihi yapılar ile bir dönemin izlerini içeren yapılar korunup, adada oluşturulacak yeni senaryo çerçevesinde yeniden işlevlendirilirken, özellikle 27 Mayıs kurgusu bu yapılar üzerinden şekillendirildi.

13.05.2015 23:15

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yarın gideceğini açıkladığı Yassıada'nın mevcut silüetinde tarihi yapılar ile bir dönemin izlerini içeren yapılar korunup, adada oluşturulacak yeni senaryo çerçevesinde yeniden işlevlendirilirken, özellikle 27 Mayıs kurgusu bu yapılar üzerinden şekillendirildi.

Yassıada, 1952'de Deniz Kuvvetleri tarafından eğitim hizmetlerine açıldı. Komutanlık, subay ve erler için birçok yeni bina yaptırdı. 27 Mayıs darbesinden sonra Deniz Kuvvetleri'nce yaptırılan spor salonu mahkeme salonuna çevrildi ve bu mahkemede Adnan Menderes, Hasan Polatkan ve Fatin Rüştü Zorlu idam cezasına mahkum edildi.

Adada 1978'e kadar Deniz Kuvvetleri, 1993-1995 yıllarında ise İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi faaliyetlerde bulundu. Yassıada, 1995'ten bu yana terk edilmiş durumda.

Mevcut ada silüetinde tarihi yapılar ile bir dönemin izlerini içeren yapılar korunarak, adada oluşturulacak yeni senaryo çerçevesinde yeniden işlevlendirilirken, özellikle 27 Mayıs kurgusu bu yapılar üzerinden şekillendirildi.

27 Mayıs Tarih Platosu, ziyaretçilerin darbe sonrası yargılama günlerini gerçek mekanlarında gezerek hissetmeleri senaryosundan yola çıkılarak tasarlandı. Bu bölgede darbe süreci, Adnan Menderes merkezli tüm mahkum edilenleri kapsayan bir formatta görsel ve fiziksel mekanlarda sunumlarla da işlenecek.

Adnan Menderes Kongre Merkezi, Demokrasi ve İnsan Hakları Müzesi 3 kattan oluşacak ve müze alanı ile 500 kişilik konferans salonunu barındıracak.

Yassıada kimliğini vurgulayan objelerin sergilendiği Açık Hava Sanat/Sergi ve Etkinlik Alanı/Demokrasi Parkı, sabit/kalıcı sergiler ile periyodik olarak değişen temalı sergilere ev sahipliği yapacak şekilde kurgulandı.

Sivriada

Sivriada proje tasarımı, Fatih Sultan Mehmet'in tuğrasından yola çıkılarak geliştirildi. Tuğra izlerinin adanın arazi plastiği üzerinde şekillenmesi, geçmiş yıllarda İstanbul liman ve mendireklerinin yapımı sırasında taş ocağı olarak kullanılan adadan çıkarılan taşların hazırladığı boşluk kullanılarak oluşturuldu.

Proje kapsamında adada kongre ve kültür merkezi, yelken kulübü ve bir kafe yer alıyor.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, partisinin Kütahya mitinginde, "Yarın inşallah Yassıada'da, Adnan Menderes'in ve aziz şehitlerimizin hatırasına, orada yeni bir törenle Kongre Merkezi yapıyoruz. Darbelerden hiçbir iz bırakmayacağız" demişti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Demokrasi ve Özgürlük Adaları: Yassıada, Sivriada - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement