Denizli Bu Müzede 3 Bin Arkeolojik ve Etnografik Eser Sergilenecek - Son Dakika
Güncel

Denizli Bu Müzede 3 Bin Arkeolojik ve Etnografik Eser Sergilenecek

Denizli Bu Müzede 3 Bin Arkeolojik ve Etnografik Eser Sergilenecek

Bu müzede 3 bin arkeolojik ve etnografik eser sergilenecekDENİZLİLİ turizmci 76 yaşındaki Ahmet Urkay, Marmaris'te açtığı müzeyi bürokratik engeller gerekçesiyle memleketine taşıdı.

28.10.2016 10:12

Bu müzede 3 bin arkeolojik ve etnografik eser sergilenecek

DENİZLİLİ turizmci 76 yaşındaki Ahmet Urkay, Marmaris'te açtığı müzeyi bürokratik engeller gerekçesiyle memleketine taşıdı. Müzeyi gelecek nesillere taşımak için vakıf kurma çalışmalarını da sürdüren Urkay'ın Denizli'nin Karahayıt Mahallesi'ne açılışını yapacağı müzede, 3 bin arkeolojik ve etnografik eser sergilenecek.

Denizli'de doğan, askerliğinden sonra ülkedeki köyleri gezerek Denizli dokuma ürünleri ile halı ve kilim satan Ahmet Urkay, daha sonra Marmaris'e yerleşti. Marmaris'e bugüne kadar 5 okul ve bir cami yaptıran Ahmet Urkay, 11 yıl önce Marmaris'te yıllardır biriktirdiği 5 bine yakın eserin yer aldığı etnografya ve arkeoloji müzesini açtı. Urkay'ın müzesi her yıl Marmaris'te binlerce turist tarafından ziyaret edilirken, bürokratik engeller nedeniyle Çamlı Köyü Taşhan mevkiindeki müzesi için kot farkı nedeniyle yıkım kararı verildi. Gerekli düzeltmeleri yapan Urkay, iddiaya göre, başka bürokratik engeller de çıkarılınca müzeyi Denizli'ye taşıma kararı aldı. Müzedeki eserlerin büyük bölümü TIR'larla Denizli'ye taşıyan Urkay, kapattığı müzesinin girişine (Bürokratik engellerden dolayı kapalıyız. Müzeler Genel Müdürlüğü hariç) yazılı bir de pankart astı.

DENİZLİ'YE TAŞIDI

Karahayıt Mahallesi'nde satın aldığı araziye otel yapan Urkay, otelin içinde 2 bin 500 metrekare alana adını taşıyan müzeyi tekrar kurdu. Halıcı Otel'in bir bölümünü müze için ayıran Urkay, iki yıllık çalışma sonucu Marmaris'teki müzeden geniş eserlere sahip müzesini tamamladı. Türkiye'deki 220 özel müzeden biri olan 'Halıcı Ahmet Urkay Arkeoloji ve Etnografya Müzesi'ni tamamlayan Urkay, önümüzdeki günlerde kurumun açılışının yapılacağını söyledi. Ahmet Urkay Müzesi, Denizli'nin ilk özel müzesi olma özelliğini de taşıyor.

NE ARARSAN VAR

Bürokratik engeller nedeniyle 55 yıllık birikiminin sergilendiği müzeyi memleketi Denizli'ye taşımak zorunda kaldığını belirten Ahmet Urkay'ın Karahayıt Mahallesi'ndeki müzesinde 3 bine yakın eser sergilenecek. 1995 yılında koleksiyonerlik belgesi alan Ahmet Urkay'ın seyyar satıcılığa başladığı yıllardan itibaren topladığı eserlerin sergilendiği müzede; 1700'lü yılların Fransız faytonu, Milli Mücadele kahramanı Yörük Ali Efe'nin filintası, el yazması Kuran'ı Kerim'ler, halen çalışan gramofonlar, Osmanlı askerlerinin yemeklerinin pişirildiği dev kazanlar, el dokuması yüzlerce halı ve kilim, milyonlarca yıl öncesinden mamut fosili, 800 yıllık işlemeli Selçuklu kapıları, 1000 yıllık kilise kapıları, daktilolar, kılıçlar, denizden çıkarılmış yüzlerce yıllık amforalar, Roma, Helen, Arkaik ve Bizans dönemleriyle Tunç Devri'ne ait eserler yer alıyor.

3 BİNİ SERGİLENECEK

Koleksiyonunda 8 bine yakın eser bulunduğunu, ancak açılacak müzede bunların 3 bininin sergileneceğini belirten Ahmet Urkay, müzede en önemli eserlerden bir tanesinin 2'inci Viyana Kuşatmasında kullanılan ve birinin Almanya'da bir müzede olduğunu söylediği Osmanlı Hazine Sandığı. 350 yıllık olduğu söylenen hazine sandığını müzede özel bir bölümde sergileyen Urkay, müzenin kendisinin değil halkın olduğunu söyledi.

BENİM DEĞİL, MİLLETİN MALI

Askerden geldikten sonra seyyar satıcılık yapmaya başladığını, Anadolu'nun her yerini gezip Marmaris'e yerleştiğini söyleyen Urkay, eski eserlere ilgi duyduğunu, gezdiği yerlerde hoşuna giden eski eserleri satın aldığını belirtti. Urkay, Askerden geldim, 21 yaşında Denizli dokuma mallarıyla köy- kent Anadolu'yu dolaştım. Anadolu'nun her yerinde gezdim. Geçmiş nesilden gelecek nesillerden topladım biriktirdim. İki kızım bir oğlum var ama bir evladım da bunlar. Koleksiyonumda 7-8 bin parça vardır, ancak 3 bin parça yerleştirebildik. Herkesin gelip görmesini isterim. Bunlar Türk milletinin eserleridir mülküdür, benim malım değildir bu dedi.

Urkay, müzenin gelecek kuşaklara taşınması için vakıf kurmaya çalışmalarına başladığını, vakfın kurulmasıyla birlikte müzeyi vakfa devredeceğini söyledi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Denizli Bu Müzede 3 Bin Arkeolojik ve Etnografik Eser Sergilenecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement