Derin Kuyu Sismometre Ağı Projesi - - Son Dakika
Güncel

Derin Kuyu Sismometre Ağı Projesi -

Derin Kuyu Sismometre Ağı Projesi -

Kuzey Anadolu Fayı'nın Marmara Denizi'nden geçen bölümündeki deprem hareketlerini incelemek amacıyla başlatılan "Derin Kuyu Sismometre Ağı Projesi" devam ediyor.

11.07.2014 22:00

Kuzey Anadolu Fayı'nın Marmara Denizi'nden geçen bölümündeki deprem hareketlerini incelemek amacıyla başlatılan "Derin Kuyu Sismometre Ağı Projesi" devam ediyor.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ile Almanya Yer Bilimleri Enstitüsü'nün ortaklaşa yürüttüğü proje kapsamında Büyükada'da açılacak kuyulara sismometre yerleştirme çalışmalarına başlandı.

AFAD'da görevli Jeofizik Yüksek Mühendisi Recai Kartal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2011'de başlatılan projeyle Tuzla'da 1, Yalova'da ise 2 lokasyonun tamamlandığını, dördüncü lokasyonun da Büyükada'da kurulmasına başlandığını söyledi.

Kartal, "Buradaki amacımız, faydaki hareketleri gözlemlemek. Deprem öncesindeki küçük depremleri algılamak ve fayın davranışını belirlemeye yönelik bir çalışma yapmaktır" diye konuştu.

Büyükada'daki lokasyonda 100 metrelik kuyuya 1 ve 300 metrelik kuyuya da 5 sismometre yerleştirileceğini belirten Kartal, "Bu sismometrelerden aletsel büyüklüğü 1 ve daha küçük depremler algılanacak" dedi.

Yerin yapısına bağlı olarak günde 5 ila 10 metre derine inmeyi hedeflediklerini ifade eden Kartal, Derin Kuyu Sismometre Ağı Projesi'nin Türkiye'de bir ilk olduğunu kaydetti.

Kartal, Sivriada'da 1, Yalova'da da 2 lokasyon daha kurulacağını söyledi.

Almanya Yer Bilimleri Enstitüsü'nden Prof. Dr. Marco Bohnhoff da AFAD ile yürütülen proje kapsamında yerin 300 metre kadar derinliğine sensörler yerleştirileceğini bildirdi.

Bölgede kurulacak 8 istasyonla fayın davranışını, hareketini incelemeyi amaçladıklarını kaydeden Bohnhoff, "Buradan elde edilecek sismik kayıtlarla bir veri tabanı oluşturulacak" dedi.

AFAD'da görevli Jeoloji Yüksek Mühendisi Filiz Tuğba Kadirioğlu da proje kapsamında Büyükada'da açılacak kuyulardaki sismometrelerle olası Marmara depremine ilişkin veri toplanacağını kaydetti.

Kadirioğlu, bugün başlanan çalışmaların öngörüldüğü haliyle devam etmesi durumunda 2 aya kadar bitirilebileceğini belirtti.

-AFAD

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Derin Kuyu Sismometre Ağı Projesi - - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement