Derleme - "Son 24 Saat İçerisinde Batı Şeria ile Gazze'de Yaşanan Gelişmeler ve Yankıları" Başlıklı... - Son Dakika
Güncel

Derleme - "Son 24 Saat İçerisinde Batı Şeria ile Gazze'de Yaşanan Gelişmeler ve Yankıları" Başlıklı...

İsrail askerlerinin, Batı Şeria'nın Beytüllahim kentinde karnından vurarak yaraladığı 13 yaşındaki Filistinli çocuk kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

05.10.2015 16:50

İsrail askerlerinin, Batı Şeria'nın Beytüllahim kentinde karnından vurarak yaraladığı 13 yaşındaki Filistinli çocuk kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

?Beytüllahim yakınlarındaki Ayda mülteci kampında İsrail askerleri tarafından gece saatlerinde karnından vurularak yaralanan Abdurrahman Mustafa (13), tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi.

Filistin Kızılayı Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamada, İsrail askerleri ile Yahudi yerleşimcilerin artan saldırıları ve yaşanan son gelişmeler ışığında Batı Şeria ve Kudüs'te bulunan tüm merkezlerde olağan üstü hal ilan edildiği belirtildi.

Nablus'un güneyinde bulunan Urif köyünde, bir grup Yahudi yerleşimci Filistinlilere ait tarım arazilerini ateşe verdi. Çıkan yangını söndürmeye çalışan Filistinli gençler ile bölgeye gelen İsrail askerleri arasında arbede yaşandı. Olaylar esnasında 1'i gerçek mermiyle olmak üzere 2 Filistinli yaralandı.

Filistin Dışişleri Bakanlığı'ndan kınama

Filistin Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Batı Şeria ve Kudüs'te rastgele işlenen cinayet, gözaltı, evlere baskın ve gasp gibi Yahudi yerleşimciler ile İsrail askerlerinin bölgedeki gerginliği tırmandırmaya yönelik tutumları ve İsrail saldırılarını şiddetle kınadığı ifade edildi.

Doğu Kudüs'ün İseviyye mahallesinde 3 Ekim'de öldürülen Filistinli Fadi Allon'un (22) evi etrafında İsrail polisi ve Filistinliler arasında çatışma yaşandı.

Aksa Genel Müdürü Ömer Kisvani, Mescid-i Aksa'ya İsrail askerinin korumasında 138 Yahudi yerleşimcinin girdiğini ve İsrail'in kısıtlamalarından dolayı mescitte neredeyse hiçbir Müslümanın bulunmadığını ifade etti.

İsrail'in uygulamalarını protesto eden Filistinliler, Kudüs'te dükkan ve iş yerlerini açmadı, çocuklarını okullara göndermedi.

Sadece fırın ve eczanelerin açık olduğu şehirde, yüzlerce İsrail askeri ve polisi ise köşe başlarını tuttu. Ayrıca şehir balonlara yerleştirilen kameralar ve polis helikopterleri tarafından da aralıksız gözetleniyor.

Netanyahu, ülkedeki son saldırıların yansımalarını görüşmek üzere üst düzey güvenlik yetkilileriyle olağanüstü toplantı yaptı.

Eski İsrail Dışişleri Bakanı ve İsrail Evimiz Partisi Genel Başkanı Avigdor Liberman, İsrail hükümetine,  Filistin yönetimine para aktarmayı  (ticari faaliyetlerden alınan vergilerin Filistin yönetimine verilen kısmı) ve yöneticilere kolaylıklar sağlamayı durdurması çağrısında bulundu.

Raid Salah liderliğindeki hareket yasa dışı ilan edilsin

Liberman, liderliğini Şeyh Raid Salah'ın yaptığı Filistin 1948 İslami Hareketi'nin kuzey kanadının yasa dışı ilan edilmesi gerektiğini istedi.

Nablus'un Avrif beldesinde çıkan arbedede İsrail askerlerinin kullandığı gerçek ve plastik mermiler sonucu 8 Filistinli yaralandı. Göz yaşartıcı gazdan etkilenen onlarca kişinin tedavisi ise olay yerinde yapıldı.

Halil kentinin Babu ez-Zaviye Mahallesinde ve El-Arrub Mülteci Kampı'nda, Ramallah'ın Silvan ve Bitunya beldelerinde, Ramallah ile Kudüs arasında yer alan Kalendiya askeri kontrol noktası yakınlarında ve Doğu Kudüs'teki Ebu Dis beldesinde Filistinliler ve İsrail askerleri arasında gerilim yaşandı. Olaylarda çok sayıda kişinin yaralandığı bilgisi verildi.

İsrail askerlerinin, sabah saatlerinde Batı Şeria'nın Cenin, El-Halil ve Nablus kentlerinde düzenlediği baskınlarda  en az 30 kişi yaralandı, 3 kişi de gözaltına alındı.

Beytüllahim kentinde el yapımı bombanın askeri noktaya atılması sonucu 1 İsrail askerinin yaralandığı öne sürüldü.

Kudüs'te İsrail askeri güçleri artırılıyor

İsrail İç Güvenlik Bakanı Gilad Ardenne, "Kudüs çevresinde güvenliğin artırılması için önlemler alındı. 300 sınır muhafızı bölgede konuşlandırıldı. Gözaltı operasyonları için özel polis gücü gönderildi" dedi.

Ardenne, İsrail kimliği taşımayanların Eski Şehre giremeyeceğini belirterek, Kudüs'te bir halk terörüyle karşı karşıya olduklarını iddia etti.

Ramallah kentinde İsrail askerleri ile Filistinliler arasında çıkan olaylarda 10 Filistinlinin yaralandığı bildirildi.

Abbas'tan uluslararası koruma talebi

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın Birleşmiş Milletler'den (BM) Filistin halkı için uluslararası koruma talep ettiği açıklandı.

Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zuhri, Netanyahu'nun üst düzey güvenlik yetkilileriyle gerçekleştirdiği olağanüstü toplantıda alınan "Batı Şeria ve Kudüs'te düzenlenen eylemlerin faillerinin evlerinin yıkılması, Batı Şeria'daki İsrail askeri gücünün arttırılması, Batı Şeria ve Kudüs'teki olaylara katılan Filistinlilere yönelik idari gözaltılar, Mescid-i Aksa ile Eski Şehir'den uzaklaştırma gibi bir dizi önlemler alınması" gibi kararları "ırkçı ve uluslararası kanunun ihlali" olarak nitelendirdi.

İsrail ordusuna ait bir savaş uçağının, Gazze Şeridi'ne hava saldırısı düzenlediği bildirildi.

Saldırıda Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'na ait noktaların hedef alındığı ve bunun dün Gazze'den İsrail'e atıldığı iddia edilen bir rokete karşılık yapıldığı ileri sürüldü.

İsrail askerleri 1 Filistinli öldürdü

İsrail askerinin, Batı Şeria'nın Tulkerm kentinde bir Filistinliyi vurarak öldürdüğü belirtildi. Yaşanan olaylarda ayrıca 3 Filistinlinin gerçek mermiyle vurulmaları sonucu yaralandı. Hayatını kaybeden gencin cenazesi yüzlerce kişinin katıldığı törenin ardından defnedildi.

Kudüs'ün kuzeyindeki Ramat Şalumu yerleşim biriminde Yahudi yerleşimciler Araplara ait araçları taşladı. Olaya Karışan Yahudi yerleşimciler gözaltına alındı. Doğu Kudüs'ün Ras el-Amud mahallesinde de İsrail askerleriyle  Filistinli gençler arasında gerginlik yaşandı. İsrail askerlerinin 17 yaşındaki bir Filistinli genci gözaltına aldığı kaydedildi.

Filistin Kızılayı'ndan yapılan yazılı açıklamada, son 12 saatte Kudüs ve Batı Şeria'da yaşanan gerginliklerde  16 Filistinlinin gerçek, 76 Filistinlinin de plastik mermi ile yaralandığı, 136 kişinin de gazdan etkilenerek boğulma tehlikesi atlattığı bildirildi.

İsrail güçlerinin, Gazze Şeridi açıklarında avlanan 2 balıkçıyı gözaltına aldığı ve tekkelerine el koyduğu öğrenildi.

Gazze Şeridi'nde farklı ideolojileri temsil eden Hamas, İslami Cihad, Halk Direniş Komiteleri, Halk Direnişi, Yıldırım Güçleri, El-Ahrar Hareketi, Halk Kurtuluş Cephesi Genel Komutanlığı ve Filistin Halk Mücadelesi Cephesi gibi gruplar, Gazze'de düzenledikleri ortak basın toplantısında, "Filistin halkının topraklarına sahip çıktığını ve mukaddesatları konusunda geri adım atmayı reddettiğini" duyurdu.

Söz konusu gruplar "Batı Şeria ve Kudüs'te direnişin artırılması ve İsrail işgaline karşı verilen tepkinin sürdürülmesi" çağrısında bulundu.

Ramallah kentinde İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu 5 Filistinli yaralandı.

Yahudilerin dini günleri nedeniyle Mescid-i Aksa'ya Filistinlilerin girmesinin, İsrail tarafından bazen tamamen bazen de kısmen engellemesi sebebiyle 13 Eylül'den beri Kudüs başta olmak üzere Filistin'in farklı kentlerinde gerilim yaşanıyor. İsrail polisi, pazar akşamından beri Aksa'ya 50 yaş altı Müslüman erkeklerin girmesine izin vermiyor.

Bölgede İsrail askerleri ile Filistinliler arasında çıkan arbedeler zaman zaman can kayıpları, yaralanma ya da gözaltılarla neticeleniyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Derleme - 'Son 24 Saat İçerisinde Batı Şeria ile Gazze'de Yaşanan Gelişmeler ve Yankıları' Başlıklı... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement