Dersim'de Öldürülenler Anıldı - Son Dakika
Yerel

Dersim'de Öldürülenler Anıldı

Tunceli’nin Geyiksuyu köyü İstiran mezrasında 1938’de topluca öldürülen 83 kişi ile 15 Kasım 1937 tarihinde idam edilen Seyit Rıza ve arkadaşları için Dersim Kent Meclis Girişimi tarafından anma töreni düzenlendi.

16.11.2014 17:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tunceli'nin Geyiksuyu köyü İstiran mezrasında 1938'de topluca öldürülen 83 kişi ile 15 Kasım 1937 tarihinde idam edilen Seyit Rıza ve arkadaşları için Dersim Kent Meclis Girişimi tarafından anma töreni düzenlendi.

Dersim Kent Meclis Girişimi tarafından 15 Kasım 1937 yılında Elazığ'da idam edilen Seyit Rıza, oğlu ve arkadaşları ile Tunceli merkeze bağlı Geyiksuyu köyü İstiran mezrasında 1938 yılında topluca öldürülen 83 kişi için anma töreni gerçekleştirildi. Belediye Eşbaşkanları Mehmet Ali Bul, Nurhayat Altun ile çok sayıda vatandaşın katıldığı tören, olaylarda ölenler için bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Dersim Kent Meclis Girişimi adına konuşan Leman Çevrim, "Askeri harekat sürecinin kuşkusuz ki en dramatik hadiselerinden biri Seyit Rıza ve diğer Dersim ileri gelenlerinin hukuksuzca alelacele yapılan bir yargılama sonunda 15 Kasım 1937 tarihinde Elazığ Buğday Meydanı'nda asılmalarıdır. Askeri hareket sürecinde Dersim'de her yaş grubundan ve kadın-erkek ayrımı yapılmaksızın gayri resmi rakamlara göre 70 bin kişi kasıtlı olarak vicdansızca katledildi. Askeri harekat sürecini takiben binlerce kişi Türkiye'nin çeşitli yerlerine sürgün edilmiş ve gönderildikleri yerlerde mecburi iskana tabi tutulmuştur. Dersim'de 1937-1938 yıllarında birçok çocuk ailelerinin rızası hilafına cebren ailelerinden alınarak çeşitli ailelere evlatlık olarak verilmiş ve bu çocukların tamamına yakınından bir daha haber alınamamıştır" dedi.

Gelinen noktada yapılması gerekenlerin belli olduğunu söyleyen Çevrim, "Dersim Kent Meclis Girişimi olarak belirttiğimiz taleplerin takipçisi olmaya ve taleplerimiz gerçekleştirilinceye kadar mücadele etmeye kararlılıkla devam edeceğiz" diye konuştu.

Anma töreninde konuşan Avukat Barış Yıldırım ise, " Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, Avrupa Konseyi'ne Dersim soykırımının Türkiye Cumhuriyeti Devleti tarafından tanınması için uluslararası hukukun öngördüğü tüm yöntemlerin acilen devreye konulması çağrısında bulunuyoruz" dedi.

Katliam sırasında ailesinin birçok ferdini kaybeden Müslüm Kaya isimli vatandaş da Zazaca yaptığı konuşmada, öldürülen yakınlarının isimlerini tek tek saydı.

"KARANLIK TARİHLE YÜZLEŞİLMELİ"

Dersim'in değişik bölgelerinde benzer mevkilerde ciddi bir soykırım yaşandığını söyleyen Tunceli Belediye Eşbaşkanı Mehmet Ali Bul, "Meclis'te alınan kararla Dersim'in bir çıban olduğu ve temizlenmesi gerektiği resmi belgelerle de açıklanmıştır. Onun için bu tekçi zihniyetin, devletin tamamının bu karanlık tarihle yüzleşmesi gerekiyor. Yüzleşilmediği taktirde bu karanlık tarih Türkiye Cumhuriyeti Devleti'yle uğraşacaktır" dedi.

Açıklamaların ardından katılımcılar, öldürülenler için mum yakarak dua etti. - TUNCELİ

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Dersim'de Öldürülenler Anıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement