Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Dünyanin İlk Üniversitesini Ziyaret Etti - Son Dakika
Güncel

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Dünyanin İlk Üniversitesini Ziyaret Etti

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Dünyanin İlk Üniversitesini Ziyaret Etti

ŞANLIURFA (İHA) – Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Şanlıurfa’da dünyanın ilk üniversitesinin kalıntılarının bulunduğu ören yerlerini ziyaret etti.

17.01.2014 21:13

ŞANLIURFA (İHA) – Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Şanlıurfa'da dünyanın ilk üniversitesinin kalıntılarının bulunduğu ören yerlerini ziyaret etti.

Harran konteyner kentte gerçekleştirilen Suriye'nin komşuları toplantısı ve sonuç bildirgesinin açıklanmasının ardından BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres, Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Ürdün Planlama ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Ibrahim Saif, Lübnan ve Mısır hükümetinden temsilcileri Şanlıurfa'dan ayrılırken, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, dünyanın ilk üniversitesini ziyaret etti. Bakan Davutoğlu, dünyanın ilk üniversitesi olarak bilinen ve tarihi Harran Üniversitesi'nin kalıntılarının bulunduğu ören yerlerini gezip, kümbet evlerde mırra içti. Ziyaret sırasında bir Suriyeli, Bakan Davutoğlu'na karakalem resmini hediye etti.

Davutoğlu ve BM Komiseri Guterres ve diğer komşu ülke temsilcileri birlikte açıklanan sonuç bildirgesinde diğer bakanlar adında konuşan Davutoğlu, "Suriye'deki karanlık artık sona ermeli. Nur gibi bir bebek maalesef karanlıklar dünyasında doğdu. Bundan hepimiz, bütün insanlık, BM, komşu ülkeler sorumlu. Ama en çok da üç yıldır tek bir karar çıkartamamış olan BM Güvenlik Konseyi sorumlu. Nur'lara sahip çıkmak lazım. Suriye'nin üzerine çöken karanlıklara dur demek lazım" dedi.

Birleşmiş Milletler'in Suriye ile ilgili bir karar almamasını da eleştiren Davutoğlu, toplantının önemli gündeminin Suriye'de mutlaka yetkiye sahip bir geçiş hükümetinin kurulması gerektiğini ifade etti. Suriye rejiminin bundan kaçındığını belirten Davutoğlu, "Bir gün gelecek BM Genel Sekreteri Suriye'ye gelip onlardan Bosna Hersek'te olduğu gibi özür dileyecek. Ümit ederiz Şanlıurfa'dan yaptığımız çağrı yankı bulur ve insani sese kulak verilir" dedi.

Gazetecilerin sorularını da cevaplayan Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Suriye muhalefetinin Cenevre-2'ye katılmasını teşvik ediyoruz. Varil bombaları ile saldırılar devam ederken, insani yardıma izin verilmiyor. Buna karşı biz muhalefetin görüşmeye devam etmesini teşvik ediyoruz."

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres ise Suriye'ye yönelik dayanışma çağrısı yaparak tüm dünyanın Suriyeli mültecilere kapılarını açması gerektiğini ifade etti. Bakan Davutoğlu, programın tamamlanmasının ardından havayolu ile Şanlıurfa'dan ayrıldı. - ŞANLIURFA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Dünyanin İlk Üniversitesini Ziyaret Etti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement