Diyarbakır'da Lavanta Deneme Ekimi Yapıldı - Son Dakika
Yerel

Diyarbakır'da Lavanta Deneme Ekimi Yapıldı

Diyarbakır\'da Lavanta Deneme Ekimi Yapıldı

Diyarbakır Kayapınar Belediyesi Kadın Müdürlüğü Ekonomi Birimi tarafından deneme amaçlın lavanta bitkisi ekimi yapıldı.

12.04.2016 16:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyarbakır Kayapınar Belediyesi Kadın Müdürlüğü Ekonomi Birimi tarafından deneme amaçlın lavanta bitkisi ekimi yapıldı. Kayapınar Belediyesine Bağlı Sera alanında yapılan ekim, Kadın Müdürlüğü Biriminde çalışan kadınlar ve Kayapınar Belediyesi Meclis üyeleri tarafından yapıldı. Eğer lavantalar bölge coğrafyasına uyum sağlarda üretime geçilecek.

Lavanta üretimi yaygın değil

Tıp ve kozmetik sanayisinde önemli yer tutan Lavanta bitkisi Türkiye'de üretimi yaygın değil. Lavanta üretiminde Fransa ve Bulgaristan dünyada ilk sırada yer alıyor. Bu ülkelerin her birinde yıllık 40 bin dekarlık alanda bu bitkinin üretimi gerçekleştiriliyor. Kayapınar Belediyesi Ekonomi Birimi Sorumlusu Eylem Akıncılar Tarımda mono- kültürcülük, endüstriyel tarım uygulamalarının yol açtığı en ciddi tahribatlardan birinin üretimin standardize edilmesi olduğuna dikkat çekerek, "Toprağın verimsizleşmesi, topraktan geçim sağlayan köylünün yoksullaşması ve ekosistemdeki tahribatın kalıcılaşmasına sebep oluyor. Lavanta üretimi denememiz tarımsal üretimdeki mono-kültürcüğe karşı çeşitlilik yaratma arayışının sonucu" dedi.

Tutarsa üretime geçilecek

Lavanta yaşadığımız coğrafyanın toprak yapısı ve iklimi ile uyumunun araştırıldığını belirten Akıncılar Lavantanın çok su istemeyen, kurak ve soğuk iklimlere uyum sağlayabilen bir bitki türü olduğunu vurguladı. Akıncılar "Eğer bu denememiz başarılı olursa ilçemizde ve bölgede Lavanta üretiminin yaygınlaşması için çaba sarf edeceğiz. Lavanta pazarı geniş olan, talep edilen bir bitki. Uçucu yağ, esans ve ilaç yapımında kullanılıyor. Son yıllarda talep artış oranı yükselmesine rağmen üretimi halen istenen düzeyde değil" şeklinde konuştu.

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Yerel Diyarbakır'da Lavanta Deneme Ekimi Yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement