Doğa Yürüyüşçülerine Belgesiz Araç Kullanmaktan Para Cezası - Son Dakika
Güncel

Doğa Yürüyüşçülerine Belgesiz Araç Kullanmaktan Para Cezası

Doğa Yürüyüşçülerine Belgesiz Araç Kullanmaktan Para Cezası

Antalya Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, TÜRSAB'ın şikayeti üzerine, sportif amaçlı bir doğa yürüyüş grubuna, seyahat acenta belgesiz araç kullanımından para cezası kesti.

03.02.2016 12:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Antalya Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, TÜRSAB'ın şikayeti üzerine, sportif amaçlı bir doğa yürüyüş grubuna, seyahat acenta belgesiz araç kullanımından para cezası kesti. Doğa grupları temsilcileri ise turizm faaliyeti dışındaki faaliyetlerde seyahat acentası belgesine gerek olmadığını öne sürdü.

Antalya'da daha çok sportif amaçlı çeşitli gruplar tarafından sadece pazar günleri düzenlenen doğa yürüyüşleri, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Antalya Bölge Başkanlığı'nca şikayet edildi. TÜRSAB, doğa yürüyüş gruplarının seyahatlerinin Kültür ve Turizm Bakanlığı işletme belgesi sahibi seyahat acentalarına ait araçlarla yapılabileceği yönündeki kanuna dayanarak, bu yönde faaliyet gösteren grupları şikayet etmeye başladı. Kültür Turizm İl Müdürlüğü yetkilileri tarafından bu şikayetler doğrultusunda yaklaşık üç hafta önce bir grubun temsilcilerine uyarı yapıldı. Geçen pazar günü de Akdeniz Kamp ve Outdoor Sporlar grubunun temsilcisi Fatma Toksoy'a 2 bin 600 TL para cezası kesildi.

GÜNAHIMIZ LİKYA YOLU'NDA YÜRÜMEK

Pazar günü Likya Yolu'nda yaklaşık 20 kişilik arkadaş grubuyla yürüdüklerini söyleyen Fatma Toksoy, "Yolumuz Termessos'tan da geçiyordu, bizim en büyük günahımız bu oldu. Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü'ne ait bölgeden geçiyor olmamız yasa dahilindeymiş. Onun için TÜRSAB'a bağlı acenta olmamız gerekiyormuş. 22 yıldır bu dağlardayım ve imece usulü hiçbir ticari amaç gütmeden, sadece pazar günleri sportif amaçlı yürüyoruz. Amacımız doğada yürümek ve bir grup arkadaş yıllardır bunu yapıyorduk. Sadece pazar günleri kişi başı 30-35 TL ve 20-25 kişinin katıldığı bir etkinlik. Hesap ortada, ne kadar para kazanılıyor olabilir?" dedi.

Yürüyüş sırasında polisle birlikte Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü yetkililerinin geldiğini ve tutanak tutarak pazartesi günü için İl Müdürlüğüne gelmesinin istendiğini anlatan Toksoy, 2 bin 600 TL ceza kesildiği ve 15 gün içinde ödenmesi halinde 1950 TL'ye düşeceğinin belirtildiğini söyledi. Suç işleyecek bir şey yapmadığını belirten Toksoy, "Doğa yürüyüşleri ne zaman Kültür ve Turizm Bakanlığı'na dahil oldu. Kesilen cezaya itiraz edeceğim" dedi.

HAFTADA BİR GÜN DOĞA BULUŞMASI

Son zamanlarda sosyal medya üzerinden örgütlenerek doğa yürüyüşlerine çıkan grup sayısında gözle görülür artış gözlendiğini belirten Asi Yaban Keçileri grubu kurucularından Metin Atasayar, bu durumun, kent yaşamı içinde bunalan kitlelerin hiç olmazsa haftanın bir günü doğayla buluşarak, yaşamlarını renklendirmelerini sağladığını söyledi.

Daha önce kendileri de dahil birçok grup yöneticisinin Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü'ne çağrıldığını kaydeden Atasayar, yaptıkları faaliyetin turizm olarak algılandığını, ancak sportif bir faaliyet olduğu için TÜRSAB'la bir ilgisi olamayacağını dile getirdi. Sportif amaçlı turizm diye bir yönetmelik olduğunu, valiliğin bu alanları ilan etmesi gerektiğini belirten Atasayar, "Oysa bizim gittiğimiz yerler ilan edilmemiş bölgeler. Daha çok sportif amaçlı etkinlikler. Söke'de benzer durum yaşandı ve mahkeme verilen cezayı iptal etti" dedi.

'BAKANLIK İŞLETME BELGESİ ZORUNLU

Kültür ve Turizm İl Müdürü İbrahim Acar ise doğa yürüyüşlerini engelleme gibi bir şeyin sözkonusu olmadığını ve doğa yürüyüşlerinin artırılması yönünde çalışmalar yürüttüklerini aktardı. Acar, buradaki tek sorunun, kullanılan araçların TÜRSAB'a bağlı bir seyahat acentası belgesi olmayışından kaynaklandığını dile getirdi. Acar, şikayet üzerine denetim yaptıklarını belirterek, belgesiz faaliyet gerçekleştirenler için alt sınır 2 bin 600 TL olmak üzere 6 bin 500 TL'ye kadar da ceza uygulanabileceğini söyledi.

Eğitim kurumları, meslek odaları, dernekler, vakıflar, belediyeler ve kamu kuruluşları için de aynı durumun geçerli olduğunu belirten Acar, kanuna göre Türkiye'nin tarihi, doğal, kültürel, turistik değerlerinden en az birini tanıtma ve ulaştırmayı birlikte kapsayan, bu hizmetlerin dahil olduğu tek bir fiyatla satılan veya satış taahhüdü yapılan ve hizmeti 24 saatten kısa olan süreyi kapsayan ticari faaliyetlerin, bakanlıktan alınmış işletme belgesiyle yapılabileceğini ifade etti. Acar, sorunun sadece kiralanan araçlardan kaynaklandığını ve yürüyüşler nedeniyle hiçbir cezai işlem uygulanamayacağını kaydetti.

SÖKE'DEKİ CEZAYI MAHKEME İPTAL ETTİ

Aydın'ın Söke İlçesi'nde Zafer Evruk adlı emekli öğretmen tarafından 2014 yılında, ilçede görev yapan kaymakam, hakim, savcı, kamu görevlileri ve isteyen kişilerin katılımıyla düzenlediği yürüyüşler için de benzer şikayet nedeniyle Kabahatlar Kanunu kapsamında 3 bin TL idari para cezası kesildi. Cezaya karşı Sulh Ceza Hakimliği'ne itiraz eden Evruk, Söke ve çevresinde gezi amaçlı ve kar amacı gütmeden organizasyonlar yaptıklarını ve bir kazanç veya beklentisi olmadığını söyledi. Maddi imkanı olmayan üniversite öğrencilerinin dahi geziye katıldığı ve masraflarını diğer katılımcıların paylaştığını anlatan Evruk, iddia edildiği gibi profesyonel anlamda acenta vasıtasıyla ve rehber bulunması gerektiren organizasyonlar olmadığı, zaten bu çevreyi yeterince tanıdıklarını, hava almak ve gezmek amaçlı geziler olduğu yönünde mahkemeye savunma verdi. Mahkeme, hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle 3 bin TL'lik idari para cezasının kaldırılmasına hükmetti. - Antalya

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Doğa Yürüyüşçülerine Belgesiz Araç Kullanmaktan Para Cezası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement