Dokap Bölge Kalkınma Toplantısı - Son Dakika
Ekonomi

Dokap Bölge Kalkınma Toplantısı

Dokap Bölge Kalkınma Toplantısı

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, "2023 vizyonunu hayata geçireceksek bunu birkaç ilin, bölgenin, dar kesimlerin çabası ile yapamayız."

17.05.2013 12:43

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, "2023 vizyonunu hayata geçireceksek bunu birkaç ilin, bölgenin, dar kesimlerin çabası ile yapamayız. Bütün illerin, ilçelerin, beldelerin hatta tek tek fertlerin çabasıyla başarabiliriz" dedi.

Yılmaz, Rize Ticaret Borsası'nda Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından düzenlenen Bölge Kalkınma Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin son on yılda çok ciddi bir büyüme yakaladığını, 237 milyar dolarlık ekonomiden 786 milyar dolarlık bir ekonomiye, kişi başı milli gelirin 3 bin 500 dolardan 10 bin 500 dolara, ihracatın 36 milyardan, 152.5 milyar dolara ulaştığını belirtti.

"Kader" diye bilinen enflasyonun tek haneli rakamlara düştüğünü ifade eden Yılmaz, "Son 40 yılın en düşük seviyesine geriledi. Faizler yüzde 63'lerden tek hanelere düştü. Reel faizler bazı durumlarda eksi değerlerde olmaya başladı. Borçlarımızın milli gelire oranı yüzde 73'leden geçen yıl itibarı ile yüzde 36'ya geriledi. Bankacılık sistemimiz çok sağlam. dünyada en gelişmiş ülkelerde bankalar adeta dökülürken tek bir bankamız batmadı. Dünyada eskiden kriz yokken bizde kriz yaşanırdı. Şimdi tam tersi bir duruma geldik, dünyada bir kriz var, biz bunu pek hissetmiyoruz. İhracatımız dünyadaki talep daralmasına rağmen devam ediyor. Türkiye örnek gösterilen bir performansa sahip" diye konuştu.

Kalkınma Bakanlığı olarak Onuncu Beş Yıllık Kalkınma Planı üzerinde çalıştıklarını vurgulayan Yılmaz, "2023 vizyonumuzun da ilk dilimini oluşturacak. Burada amacımız 2023'de ekonomimizi 2 trilyon doların üzerine çıkarmak, Milli gelirimizi fert başına 25 bin dolarlara çıkarmak, ihracatımızı 500 milyar dolara çıkarmak, araştırma harcamalarımızın milli gelire oranını yüzde üçlere çıkarmak, enflasyonu düşük seviyelerde istikrara kavuşturmak, işsizliği yüzde beşlere çekmek" şeklinde konuştu.

2023 hedefinde kalkınma ile birlikte Türkiye'nin içindeki dengesizlikleri de gidermeleri gerektiğini kaydeden Yılmaz, şöyle devam etti:

"Dünyadaki yarışta Türkiye'yi en ileri seviyelere taşıma hedefindeyiz. Hem Türkiye'yi daha üst seviyelere çıkaracağız hem de eş zamanlı bir şekilde Türkiye'nin içindeki dengesizlikleri azaltmak durumundayız. Mutlak eşitlik olur mu 'olmaz'. Dünyanın hiçbir yerinde mutlak eşitlik yoktur ama bir denge olması lazım. Biz bunu bölgesel politikalarımız ile yapıyoruz. Bölgesel politikalara da geçmişten farklı bakıyoruz. Bir taraftan 'bu dengesizlikleri azaltalım' diyoruz, bir taraftan da 'bütün bölgelerin potansiyelini harekete geçirelim' istiyoruz. 2023 vizyonunu hayata geçireceksek bunu birkaç ilin, bölgenin, dar kesimlerin çabası ile yapamayız. Bütün illerin, ilçelerin, beldelerin hatta tek tek fertlerin çabasıyla başarabiliriz. Buna 'kapsayıcı kalkınma' diyoruz. Bütün yörelerimizi, bütün kesimleri ile topyekun bir kalkınma hedefi ile bunu başarabiliriz. Sadece İstanbul, İzmir ile birkaç ille kalkınma olmaz. Rize'nin, Artvin'in, doğunun, kuzeyin, güneyin potansiyelini harekete geçirmeliyiz."

-"Tarım sektörü 21. yüzyılın stratejik sektörlerindendir"-

Tarımın stratejik bir ürün olduğunu, geçmişte tarım sektörüne iyi gözle bakılmadığını vurgulayan Yılmaz, şunları kaydetti:

"Geçmişte tarım sektörüne 'sadece geri kalmış ülkelerde tarım yapılır' gibi bir anlayışla bakıldı. Tarım sektörü 21. yüzyılın stratejik sektörlerindendir. Gıda güvenliği, sağlıklı beslenme, gıda çeşitliliği için, halkımızın ucuza, temiz beslenmesi gibi bir çok açıdan önemlidir. Küresel ısınmayla birlikte, dünyadaki nüfus artışıyla birlikte daha kritik hale geliyor tarım sektörü. Doğu Karadeniz'de çay fındık gibi önemli ürünler var. Organik ürünleri plan çerçevesinde ele almak istiyoruz."

Bölgesel kalkınmanın başlıca kaynağının ticaret olduğunu belirten Yılmaz,

"İran ile Karedeniz ülkeleri ile ticaret olmazsa Doğu Karadeniz istediğimiz yere gelmez. Mutlaka komşu ülkelerle ticareti artırmamız lazım. Bunun ulaşım altyapısı, kapıları, gümrükleri bütün bürokratik formaliteleriyle birlikte 'nasıl ticaret daha iyi hale getirilebilir' düşünmemiz lazım" dedi.

Toplantıya, Kalkınma Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, Rize Valisi Nurullah Çakır, AK Parti Rize milletvekilleri Hasan Karal ve Nusret Bayraktar, DOKAP İdaresi Başkanı Ekrem Yüce ile sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

Konuşmanın ardından DOKAP İdaresi Başkanı Ekrem Yüce ve Rize Valisi Nurullah Çakır arasında DOKAP tarafından önümüzdeki beş yıl için Rize'de yapılması planlanan yatırımlar için ayrılan 5 milyon liralık kaynak protokolü imzalandı. Bakan Yılmaz, protokolü şahit olarak imzaladı.

Toplantı, imza töreninin ardından basına kapalı devam etti. - RİZE

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Dokap Bölge Kalkınma Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement