Dondurulmuş Hamsiler Tezgaha Girmeyi Bekliyor - Son Dakika
Güncel

Dondurulmuş Hamsiler Tezgaha Girmeyi Bekliyor

Dondurulmuş Hamsiler Tezgaha Girmeyi Bekliyor

Av mevsiminde gırgır tekneleriyle avlanan tonlarca hamsi, su ürünleri işletme tesislerinde dondurularak yaz mevsiminde tezgahlara girmeyi bekliyor Su ürünleri firması sahibi Yerebasmaz: "Hamsinin olmadığı dönemde vatandaşların ihtiyacını karşılayarak hamsi tüketmelerini sağlıyoruz" ODÜ Fatsa Deniz Bilimleri.

22.04.2014 11:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

HAYATİ AKÇAY - Av mevsiminde gırgır tekneleriyle avlanan tonlarca hamsi, su ürünleri işletme tesislerinde dondurulup yaz mevsiminde piyasaya sürülmeyi bekliyor.

Ordu'da bazı işletmeler tarafından av sezonunda balıkçılardan satın alınan binlerce kasa hamsi, işletme tesislerinde önce şoklanıp ardından soğuk odalarda bekletiliyor. Yaz mevsiminde dondurulmuş hamsiyi piyasaya sürmeyi planlayan işletmeler, yaz aylarında da hamsinin tüketilmesini sağlıyor.

Fatsa ilçesi Bolaman Mahallesi'ndeki firma işletmecilerinden Hulusi Yerebasmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 100 bin ton hamsiyi şoklayıp dondurduklarını belirtti.

Depolarındaki dondurulmuş hamsileri gelecek aylar içerisinde piyasaya süreceklerini anlatan Yerebasmaz, "Oldukça sağlıklı olan bu dondurulmuş hamsiler, lezzetinden de bir şey kaybetmiyor" dedi.

Hamsilerin saklanma koşullarını da anlatan Yerebasmaz, şöyle devam etti:

"Kasım ve aralık aylarında ülkemizde yoğun şekilde hamsi avcılığı yapılıyor. Bu zamanlarda bol avcılık olduğunda arz ve ihtiyaç fazlasını bizim gibi işletmeler satın alır. Biz de satın aldığımız bu hamsiyi 10 kilogramlık selelerde hazır hale getirip öncelikle hızlı şoklama dediğimiz eksi 45 dereceli odalarda şokluyoruz. Ondan sonra deniz suyuyla yıkama işlemini gerçekleştiriyoruz. Ardından ambalajlayıp eksi 25 dereceli odalarda muhafaza ediyoruz. Piyasada taze hamsi bitmeye başladığında ise biz işletmeler olarak bunları piyasaya süreriz."

Dondurulmuş hamsileri Türkiye'nin birçok iline gönderdiklerini, Türklerin de yoğun olduğu Almanya, Fransa ve Belçika gibi ülkelere de ihracat yaptıklarını dile getiren Yerebasmaz, "Önümüzde yıllarda İtalya ve Portekiz gibi ülkelere de ihracatımız başlayacak. Yaz aylarında vatandaşlar tezgahlarda hamsi göremiyor. Biz de hamsinin olmadığı dönemde vatandaşların ihtiyacını karşılayarak hamsi tüketmelerini sağlıyoruz" diye konuştu.

Yerebasmaz, hamsi dışında mezgit, çinekop ve istavrit gibi balık türlerini de şoklatıp soğuk odalarda beklettiklerini sözlerine ekledi.

"Dondurulmuş balık tüketme alışkanlığını edinmemiz lazım"

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmet Balık ise su ürünleri işletme tesislerinin oldukça faydalı olduğuna dikkati çekti.

Bu tür tesislerin artmasını bölge adına olumlu bulan Balık, şunları kaydetti:

"Kıyılarımızda su ürünleri işletme tesisleri hızla yaygınlaşıyor. Özellikle yoğun avcılığın yapıldığı dönemde avlanan fazla hamsiyi eskiden olduğu gibi tarlalara ve denize dökmek ya da çok ucuza balık yemi fabrikalarına satmak yerine soğuk hava depolarında bekleterek sezon dışında bunu piyasaya sürmemiz oldukça önemli. Arz fazlası hamsinin tarla ve denize dökülmek yerine dondurulması çok güzel. Hamsi sevenler yılın 12 ayı tüketebilecek. Batıda olduğu gibi bizim de artık taze balık tüketmek yerine diğer sezonlarda da dondurulmuş balık tüketme alışkanlığını edinmemiz lazım." - Ordu

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Dondurulmuş Hamsiler Tezgaha Girmeyi Bekliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement