Edirne'de Gümrük Kapılarındaki Tır Kuyrukları - Son Dakika
Yerel

Edirne'de Gümrük Kapılarındaki Tır Kuyrukları

Bulgaristan gümrük kapılarının, Türkiye'den çıkış yapacak tırların yoğunluğuna yetişememesi üzerine hafta sonu oluşmaya başlayan tır kuyruğu devam ediyor.

28.05.2015 14:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bulgaristan gümrük kapılarının, Türkiye'den çıkış yapacak tırların yoğunluğuna yetişememesi üzerine hafta sonu oluşmaya başlayan tır kuyruğu devam ediyor.

Komşu ülke gümrüklerinde kapasite altında tır geçişi sağlanması nedeniyle Kapıkule'de 7, Hamzabeyli'de ise 12 kilometrelik tır kuyruğu bulunuyor. Hafta sonu ihracat tırlarının sayısı çoğalacağından yoğunluğun daha da artması bekleniyor.

Özellikle Kapıkule Gümrük Kapısı'ndaki şoförler, fark ettirmeden tır dorselerine binerek yurt dışına geçmek isteyen kaçaklardan tedirgin oldukları için tır çevresinden ayrılamıyor. Şoförler, erzak teminindeki zorluktan ve ihtiyaçlarını giderememekten yakınıyor.

Öztrak'tan ziyaret

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ve partililerle Kapıkule Gümrük Kapısı'nda bekleyen sürücüleri ziyaret etti.

Sürücülerden bazıları Öztrak'a, siyasilerin sadece seçim zamanı kendilerini hatırladığını ifade ederek, sorunlarına gerçek çözüm istediklerini belirtti. Öztrak da sorunla ilgili soru önergesi verdiğini söyledi.

Ziyaretin ardından gazetecilere açıklama yapan Öztrak, uzun süredir Türkiye gümrük kapılarında ciddi problemler yaşandığını kaydetti.

İhracatta zorlanan Türkiye'nin, mallarını sevkiyatta da zorlanmaya başladığını savunan Öztrak, "Bu zorlukların bir kısmı karşı taraftan kaynaklanıyor. Örneğin burada günlük sınır kapısından normalde bin 600 tırın geçebilmesi lazım. Ama 700'ü zor buluyor geçebilen. Bunun nedenlerinden bir tanesi, Bulgaristan'da özellikle Avrupa Birliği 8 tane ilave peron yapmasına rağmen bu peronları çalıştırmıyor. Bu adeta Türkiye için tarife dışı bir engel gibi oluyor. Halbuki bu malların sevk edilmesi gerekiyor. Ne kadar çok tır beklerse Türkiye'deki malların maliyeti de artmış oluyor" şeklinde konuştu.

Öztrak, beyana güven olmadığı sürece bu tür sorunların devam edeceğini aktararak, şöyle devam etti:

"Beyana güvenilmediği, tam sayıma doğru giderek hareket edildiği, bu nedenle de sınır kapılarındaki beklemelerin giderek arttığı söyleniyor. İhracatçının zorlandığı bu günlerde bu kuyruklar zorluğu daha da artırıyor. Bir sorun daha var burada. Özellikle şoför yurttaşlarımızın anlattığı Suriye'den gelenlerin yarattığı bir sıkıntı var. Onlar kendilerini karşı tarafa, Avrupa'ya atmak istiyorlar. Avrupa'ya atmak isterken de bir şekilde bu tırlarda tahribata neden oluyorlar. ya altına giriyorlar ya tentesini kesmek suretiyle içine girmeye çalışıyorlar. Onun yanında, karşı tarafta bu kaçaklar yakalandığı zaman Türkiye'ye teslim ediliyor. Ama bu tırların şoförleri önemli hapis cezalarına ve yargı süreçlerine muhatap oluyorlar."

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Edirne'de Gümrük Kapılarındaki Tır Kuyrukları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement