Efsanenin Doğuşu: Nisan 1946 - Son Dakika
Güncel

Efsanenin Doğuşu: Nisan 1946

Efsanenin Doğuşu: Nisan 1946

Piaggio'nun Pontedera'daki uçak fabrikası savaş nedeniyle yerle bir oldu.

18.08.2015 15:17

Enrico Piaggio, babası Rinaldi'den görevi devraldığında uçak endüstrisi defterini kapatma ve kişisel ulaşıma yönelme kararını verdi.

Bu dönemde İtalya'nın perişan ekonomisi ve bozulmuş yolları, otomotiv endüstrisi için pek de ümit vaadetmiyordu. Yine de ulaşım çok önemli ve çözülmesi gereken bir konuydu. İşte tam da bu dönemde, 1946 baharında, Enrico Piaggio'nun hayali Vespa gerçek oldu.

Basit, sağlam ve ekonomik olduğu kadar rahat ve zarif bir araç tasarlama işi Corradino D'Ascanio'ya verildi. Kadın erkek herkesin kullanabileceği, sürücünün giysilerini kirletmeyecek, yolcu da taşıyabilecek bir araç olmalıydı bu. Uçak mühendisi olan D'Ascanio, 1934'den o yana Piaggio'da ilk modern helikopterin üretilmesi projesinden sorumluydu.

Motorsikletlere tahammül edemeyen D'Ascanio yepyeni bir araç tasarladı. Uçak mühendisliği bilgilerinden yola çıkarak, gövdesi olan ve vitesi elden değiştirilebilen iki tekerlekli bir araç tasarladı. Motoru da arka tekerleğin üzerine monte etti. Nisan 1946'da ilk 15 Vespa, Pontedera'daki üretim bandından çıktı. İlk Vespa'nın çift zamanlı 98cc'lik motoru 4.500 devirde 3,5 beygir güç üretiyordu. Üç vitesliydi ve saatte 60 km'ye kadar çıkabiliyordu.

İki tekerlekli bu ulaşım aracı, gürültülü ve rahatsız motosikletlere hiç benzemiyor, ilk bakışta zarif ve orijinal tasarımıyla göz dolduruyordu.

Vespa'nın olağanüstü başarısı kısa zamanda tüm Avrupa'yı sarstı. 1949 yılı sonuna kadar 35.000 Vespa üreten Piaggio, savaş yaralarının çabuk sarılmasında önemli bir rol oynadı.

10 yıl içindeyse bu rakam 1 milyona çıktı. 50'li yıllarda Vespa artık İtalya haricinde, Almanya, İngiltere, Fransa, Belçika ve İspanya'da da üretilemeye başladı. Birkaç yıl sonra Hindistan ve Endonezya da bu ülkeler arasına katıldı.

1948'de 125, 1955'de efsanevi 150 GS, 1963'de 50cc, 1968'de Primavera ve nihayet 1978'de bugün hala 125, 150cc'lik versiyonları üretilen the PX, dünyanın en meşhur iki tekerlekli aracı Vespa'nın mihenk taşları oldu.

Vespa, 2. Dünya Savaşı sonrası döneme damgasını vurmakla kalmamış, savaşın yakıp yıktığı Avrupa'nın yeniden doğuşunun müjdecisi olmuş, adeta Avrupa'lı olmanın sembolü haline gelmiştir.

Sosyal devrim ve Vespa

Ancak, Vespa sadece ticari bir başarıdan ibaret değildi. Kısa zamanda sosyal bir fenomen haline gelmişti.

Dolce Vita yıllarına damgasını vuran Vespa sayesinde yabancı gazeteciler İtalya'yı Vespa Ülkesi olarak tanımlar oldu; popüler filmlere konu olan Vespa, İtalyan toplumunu derinden etkiledi.

Vespa'nın her daim imajını tazeleyerek bir neslin gençliğinden bir diğer neslin gençliğine başarıyla ulaşabilmesi sizi şaşırtabilir. İlk Vespa herkese ulaşım vaad ediyordu. Daha sonra Vespa, ekonomik büyümenin iki tekerlekli aracı oldu. 60'lı ve 70'li yıllardaysa gençliğin devrimci fikir ve görüşlerinin temsilcisi oldu.

İtalya'nın dillere destan rahatlığının ve benzersiz tarzının ürünü Vespa efsanesi, bugün de yeni nesil 946, Primavera, LX, GTS ve GTV modelleriyle sokaklarda özgürce boy göstermeye devam ediyor.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Efsanenin Doğuşu: Nisan 1946 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement