Ekmeleddin İhsanoğlu: "Beyanat Vermekle Gazze'ye Yardım Edemeyiz" - Son Dakika
Güncel

Ekmeleddin İhsanoğlu: "Beyanat Vermekle Gazze'ye Yardım Edemeyiz"

Muhalefetin çatı Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, İsrail’in Filistin’e yönelik saldırıların durdurulması için herkesin elinden geleni yapması gerektiğini söyledi.

20.07.2014 17:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Muhalefetin çatı Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, İsrail'in Filistin'e yönelik saldırıların durdurulması için herkesin elinden geleni yapması gerektiğini söyledi.

İhsanoğlu, "Sırf beyanat vermekle halkımızın heyecanını tatmin edebiliriz ama Gazzelilerin ihtiyaçlarını tatmin etmek mümkün olmaz" dedi.

Muhalefetin çatı cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, eski cumhurbaşkanlarından merhum Turgut Özal ve eski başbakanlardan merhum Adnan Menderes ile Necmettin Erbakan'ın kabirlerini ziyaret etti. İhsanoğlu, daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, İsrail'in Filistin'e ilişkin saldırılarına karşı, sert ifadeler kullandı. Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan İhsanoğlu, "Bu lanetli saldırının biran evvel durdurulması için herkesin elinden geleni yapması gerekiyor" dedi. İhsanoğlu, "Sırf beyanat vermekle halkımızın heyecanını tatmin edebiliriz ama Gazzelilerin ihtiyaçlarını tatmin etmek mümkün olmaz" dedi.

"GADDAR SALDIRILARIN DURDURULMASI HEYECANLI NUTUKLARLA OLMUYOR"

Cumhurbaşkanı adayı İhsanoğlu, "Bu zalim ve gaddar saldırının durdurulması sırf ateşli ifadelerle heyecanlı nutuklarla olmuyor. Bu uluslararası meseleler çok karmaşık ve hassas dengelere ve çok taraflı diplomasinin yürütülmesine bağlı olarak ancak neticelendirilebilir. Gazze'ye yardımların ulaşması için iki yol var. ya güneyden ya da kuzeyden ya da Filistin'den gireceksiniz. Filistin'den gelen yollar kapalı, İsrail zaten saldırganın kendisi o zaman tek yol Mısır kalıyor. Mısırla da münasebetlerin iyi olması gerekiyor ki o kapıları size açsınlar. Böyle o kapıları açmadıkları zaman o zavallı insanlara yardımı nasıl götüreceksiniz. Ben genel sekreterken oraya çok yardım götürdüm. Fakat bunu sessizce ve gerekli uluslar arası kuruluşlarla, Mısır hükümeti ve değişik taraflarla yaptım. Şimdi Gazze'de büyük saldırıya uğrayan kardeşlerimize ekmek, gıda, ilaç göndermemiz gerekiyor. İnsani ihtiyaçlarını barınma ihtiyaçlarını karşılamamız lazım. Bu zalim gaddar saldırı ilk defa olmuyor. Buna benze saldırılar daha önce de oldu. Bunun çıkış yolları bellidir. Bu çıkış yollarını aramak için insanların biraz sakin kafa ve serin kafayla düşünmesi lazım" dedi.

"BEYANAT VERMEKLE, SUÇLAMAKLA BU İŞ BİTMİYOR"

Güvenlik konseyinin kilitli olduğunu ve oradan bir şey çıkmadığını belirten İhsanoğlu, "Eğer bizim ülkelerimiz belli konseylerdeki veto sahibi olan ülkeler üzerine baskı yapıp o vetoları kaldırabilirlerse o zaman güvenlik konseyinden istediğimiz kararları çıkartabiliriz. İcabında oraya barış gücü de gönderilebilir ama bu maalesef bugün için mümkün olmuyor. O bakımdan bu konudaki beyanatı ona göre değerlendirmek lazım veya beyanat vermek değil icraat yapmak lazım. Benim gösterdiğim yol insan hakları konseyinden gerçekleri tespit etme komisyonu kurmak, İsrail'in yaptığı suç savaşlarını ve kullandığı gayri meşru silahları Cenevre anlaşmalarına ait olan özellikle yasak olan silahları kullanması suçüstü tespiti yapılması ve ona göre uluslar arası ceza mahkemesi gidilmesi ve bunun yapanın yanına kar kalmaması gerekiyor. Benim önerim budur. Başka çare varsa bulup yapsınlar. Ama sırf beyanat vermekle suçlamakla bu iş bitmiyor. Halkımızın heyecanını tatmin edebiliriz başka milletlerin heyecanını da tatmin edebiliriz ama esas ihtiyaç sahibi Gazzelilerin ihtiyaçlarını tatmin etmek mümkün olmuyor" diye konuştu. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Ekmeleddin İhsanoğlu: 'Beyanat Vermekle Gazze'ye Yardım Edemeyiz' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement