Erdoğan-Kiska Ortak Basın Toplantısı - Son Dakika
Güncel

Erdoğan-Kiska Ortak Basın Toplantısı

BRATİSLAVA (AA) – Slovakya Cumhurbaşkanı Andrej Kiska, "Türkiye için AB ne kadar önemliyse, AB için de Türkiye o kadar önemli. Biz, Slovakya olarak Türkiye'nin AB'ye girme konusunda yanlarında olduğumuzu ve iki ülkenin ekonomik, politik olarak birlikte çalıştığını belirtmek isterim" dedi.

31.03.2015 14:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

BRATİSLAVA (AA) – Slovakya Cumhurbaşkanı Andrej Kiska,  "Türkiye için AB ne kadar önemliyse, AB için de Türkiye o kadar önemli. Biz, Slovakya olarak Türkiye'nin AB'ye girme konusunda yanlarında olduğumuzu ve iki ülkenin ekonomik, politik olarak birlikte çalıştığını belirtmek isterim" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Slovakya Cumhurbaşkanı Andrej Kiska, bu ülkenin Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki baş başa ve heyetler arası görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Slovakya Cumhurbaşkanı Kiska, basın toplantısına Erdoğan'a Türkçe "hoşgeldiniz" diyerek başladı. İki ülke arasındaki ilişkilerin, kardeşlik bağının çok iyi seviyede olduğunu belirten Kiska, Türkiye ile ekonomik ve politik anlamda ilişkilerin üst seviyede bulunduğunu, NATO'da partner olduklarını vurguladı.

Türkiye'nin, Avrupa Birliğine (AB) girmek istediğini bildiklerine dikkati çeken Kiska, "Türkiye için AB ne kadar önemliyse, AB için de Türkiye o kadar önemli. Biz, Slovakya olarak Türkiye'nin AB'ye girme konusunda yanlarında olduğumuzu ve iki ülkenin ekonomik, politik olarak birlikte çalıştığını belirtmek isterim. Türkiye'de, reel olarak yapılan reformlar ve bu konuda yapılanlar hakkında AB'nin Türkiye'ye olan bakışını daha samimi olmaya davet ediyoruz" diye konuştu.

-"Türkiye ve Slovakya kardeş ülkedir"

Kiska, "Türkiye'nin son 10 yılda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderliğinde katettiği mesafe ve değişik alanlardaki iyileştirmelerle AB'yi hak ettiğini düşünüyorum. Türkiye ve Slovakya partner değil, bunun haricinde kardeş ülkedir" dedi.

Slovakya Cumhurbaşkanı Kiska, Türkiye ve Slovakya'nın son 3-4 seneden beri ekonomik ve ticari hacmini 2 kat artırdığına işaret ederek, iki ülke ticaret hacminin 1,6 milyar dolar olduğunu, Slovak işadamlarının Türkiye'de yenileştirmeler, teknoloji yatırımlarından memnun olduğunu bildirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bugün Türkiye-Slovakya İş Forumu'nda iki ülke işadamlarına hitap edeceklerini belirten Kiska, "Slovakya, Türkiye için Türkiye de Slovakya için ekonomi anlamda birbirine ihtiyaç duyan ülkeler, ortaklaşa çalışmalarla ekonominin yükseleceğine inanıyorum" dedi.

Türkiye'nin, Slovakya vatandaşlarının en çok tercih ettiği ikinci ülke olduğunu, son yıllarda ülkesinden Türkiye'ye giden turist sayısının 130 bini geçtiğini ifade eden Kiska, Türkiye'nin Slovak vatandaşlarına vizeyi kaldırmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Kiska, "Slovak vatandaşlarının, Türkiye'ye gittiklerinde kendilerini güvende hissettiklerini düşünüyorum. Türkiye'nin turizm açısından büyük bir ülke olduğunu biliyoruz. Slovakya olarak Türkiye'den bu konuda öğrenecek  çok şeyimiz var. Umut ediyorum, bir gün Slovakya da Türk vatandaşları için güzel, istenilen bir ülke olur" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile baş başa ve heyetlerarası görüşmelerde güvenlik açısından da anlaşmaya karar verdiklerini vurgulayan Kiska, "Slovakya, Ukrayna'ya sınır olduğundan dolayı Ukrayna'daki sorunla yakından ilgilenmekteyiz. Türkiye'nin de bölgesinde olan Suriye ve IŞİD konularında daha bilgili olduğunu biliyoruz, bu konularda bilgi aldığımızı belirtmek isterim. Türkiye bulunduğu konum itibariyle Avrupa için güvenli bir anahtar ülke, kilit noktada. Bizim de güvenliğimiz için Türkiye'nin güvenilir bir ülke olduğunu bilmekten çok mutluyuz" diye konuştu.

Görüşmelerde enerji konusunu da ele aldıklarını, Türkiye'nin stratejik konumunun, enerji alanında Avrupa için önemli olduğunu vurgulayan Kiska, Erdoğan ile öğle yemeğinde de bir araya geleceklerini ve sözünü ettiği konuları tekrar ele alacaklarını söyledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Erdoğan-Kiska Ortak Basın Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement