Erdoğan-Vattara Ortak Basın Toplantısı - Son Dakika
Güncel

Erdoğan-Vattara Ortak Basın Toplantısı

Fildişi Sahili Cumhurbaşkanı Alassane Vattara, Boko Haram'ın, Afrika için önemli bir tehdit oluşturduğunu belirterek, "Boko Haram ve genel olarak terörle mücadeleye devam edeceğiz" dedi.

26.03.2015 22:15

Fildişi Sahili Cumhurbaşkanı Alassane Vattara, Boko Haram'ın, Afrika için önemli bir tehdit oluşturduğunu belirterek, "Boko Haram ve genel olarak terörle mücadeleye devam edeceğiz" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Vattara, Fildişi Sahili'nin şu anda kendini inşa eden ve siyasi, diplomatik alanlarda ilişkilerini çeşitlendirmeye ihtiyaç duyan bir ülke olduğunu belirtti. Bu nedenle Cumhurbaşkanı seçildiği andan itibaren Türkiye gibi büyük bir ülkeyle karşılıklı büyükelçiliklerin açılması gerektiğini düşündüğünü dile getiren Vattara, 2 sene önce de Ankara'da elçiliklerini açtıklarını anlattı.

Alassane Vattara, ülkesindeki seçim sonrası kriz döneminde birçok batı ülkesi büyükelçiliklerini kapatmışken Türkiye'nin büyükelçisinin görevine devam etmesinin büyük önem taşıdığını vurgulayarak, bu ilişkileri daha da geliştirmek istediklerini ve imzaladıkları anlaşmaların da bu ilişkilerin hızlı gelişmesinin göstergesi olduğunu ifade etti.

Konuk Cumhurbaşkanı Vattara, Erdoğan'ı ve Türk halkını ülkesinde yaklaşık 2 milyon Suriyeli'yi misafir etmesi nedeniyle tebrik ederek, bunun çok nadir görülen bir şey olduğunu ve hiçbir ülkenin bu kadar yüksek rakamda sığınmacıyı ülkesine kabul etmeyeceğini söyledi. Fildişi Sahili Cumhurbaşkanı, kendilerinin de 30 sene önce Liberya savaşı sırasında 1,5 milyon sığınmacıyı ağırladıklarının altını çizerek, "Bu da zannedersem bizim ortak eylemlere imza atmamızın göstergesi" diye konuştu.

Terörle mücadele konusuna da değinen Vattara, Türkiye'nin bu alanda çok önemli bir mücadeleyi devam ettirdiğini ve bu vesileyle Boko Haram'la herkesin mücadele etmesi gerektiğini dile getirdi. Vattara, "Boko Haram, tüm Afrika kıtası için önemli bir tehdit oluşturuyor. Güvenlik ve barış olmadan kalkınma olması mümkün değil. Özellikle de kendini inşa eden Fildişi Sahili gibi ülkeler için. Boko Haram ve genel olarak terörle mücadeleye devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

-Erdoğan'a "Daha fazla çikolata tüket" çağrısı

Türk şirketlerinin Fildişi Sahili'nde çok farklı alanlarda faaliyetlerinin olabileceğine işaret eden Vattara, şöyle devam etti:

"Mesela tarım, ham maddelerin ülkemizde işlenmesi... Bildiğiniz gibi dünyadaki birinci kakao üreticisi durumundayız. Bunu da hamur, kakao yağı ve hatta belki çikolataya dönüştürmek istiyoruz. Buradan Türk halkına daha fazla çikolata tüketmesi yönünde çağrıda bulunmak istiyorum. Böylelikle tüm dünya pazarında kakao fiyatlarını artırabiliriz. (Cumhurbaşkanı Erdoğan'a) Siz de herhalde çikolatayı seviyor ve çok tüketiyorsunuz. Sizi bundan sonra daha çok çikolata yemeye davet ediyorum. Çünkü Fildişi Sahili'nin çikolatası gerçekten saf, en iyi kaliteye sahip. Buradan reklamını yapmak istiyorum. Türk şirketleri ülkemize gelsin.

Kaju üretimi konusunda dünyada Hindistan'dan sonra geliyorken, artık bir numaraya yükselmiş durumdayız. Boksit, manganez, altın gibi madenlerde de zengin rezervlere sahibiz. Bu konularda faaliyet gösterecek Türk şirketlerini ülkemize bekliyoruz. Altyapı projeleri tekrar inşa edilen bir ülkede, büyüme oranımıza önemli katkı sağlıyor. Son 3 yıldır yüzde 9-10'luk bir büyüme oranımız varsa, bu altyapıya verdiğimiz önemden kaynaklanıyor."

TİKA yetkilileriyle iş birliğinin artırılması yönünde görüştüklerini ve bunun her iki ülke için yararlı olacağını anlatan Vattara, Fildişi Sahili iş adamlarının da Türkiye'ye çok ilgi duyduğunu ve şimdiden yüze yakın iş adamının İstanbul'da bulunduğunu vurguladı.

Türkiye'de gerçekleştirmiş olduğu reformlardan dolayı Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı tebrik eden Vattara, "Başbakanlık döneminizden bu yana son 10 yılda iradeniz sayesinde Türkiye'de çok önemli, Türk halkının yararına değişiklikler oldu. Biz de bu tür önemli reformlar planlıyoruz ve bundan sonra daha da büyük büyüme oranları yakalayacağımızı düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

Fildişi Sahili'nde Türk büyükelçiliğinin bulunmasının son derece önemli olduğunun altını çizen Vattara, kendilerine İncek'te tahsis edilen arsadan da büyük memnuniyet duyduklarını, bu elçiliğin inşaatını en kısa zamanda başlatacaklarını söyledi.

-"Drogba'nın bu kadar sevildiğini bilmiyordum"

Şu anda Chelsea'de top koşturan Galatasaray'ın eski futbolcusu Drogba'ya ilişkin olarak, "Türkiye'de bu kadar sevildiğini bilmiyordum" diyen Vattara, Fildişi Sahili'nin Drogba ve onun gibi futbolcuları sayesinde Ocak ayında 2. kez Afrika Kupası'nı aldığını kaydetti. Vattara, "Spor ulusal birliği artıran bir unsur. Önemli bir kriz dönemi sonrasında bu kupanın alınması halkı memnun etti" görüşünü dile getirdi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Erdoğan-Vattara Ortak Basın Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement