Erken Doğanlar Yenidoğan Hekiminin Ellerindeyse Kazanır! - Son Dakika
Güncel

Erken Doğanlar Yenidoğan Hekiminin Ellerindeyse Kazanır!

Her yıl yaklaşık 15 milyon bebek zamanından erken (prematüre) doğuyor

17.11.2015 16:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dünya Prematüre Günü, prematüre sorunlarına dikkat çekmek amacı ile çeşitli etkinlikler ile kutlanıyor. "Prematüre doğsan da yalnız değilsin" sloganı ile yola çıkan Ege Üniversitesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi Dünya Prematüre Günü'nde çeşitli etkinlikler düzenledi.

Ege Üniversitesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi eğitimli ve deneyimli kadrosu ile teknolojik gelişmeleri de en iyi şekilde kullanarak prematüre bebeklere doğumdan itibaren en iyi bakım ve tedaviyi veriyor.

Ege Üniversitesi Çocuk Hastanesi'nde Dünya Prematüre Bebek Günü için bir etkinlik düzenlendi. Neonatoloji Bölümü'nün katkılarıyla yapılan etkinliğe Prof. Dr. Nilgün Kültürsay, Çocuk Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Savaş Kansoy, Prof. Dr. Mete Akısu, öğretim elemanları, Ege Üniversitesi Hastanesi'nde doğan sağlıklı prematüre bebekler ve aileleri katıldı.

Prematüre bebeklerin en büyüğü ve Prof. Dr. Nilgün Kültürsay'un hastası olan, Işıl Yahya(21) yirmi altı haftalık olarak doğduğunu, şu anda son derece sağlıklı olduğunu belirtti. Yahya'nın annesi Nuray Çetingöz ise, prematüre bir bebek büyütmenin hassasiyetinden ve zorluklarından bahsetti ve doktorlara çok güvendiğini dile getirdi.

"YİRMİ DÖRT SAAT GÖZETİMDELER"

Prof. Dr. Kültürsay, "Bebekler, 24 saat, doktorların, hemşirelerin ve pediatristlerin oluşturduğu özel bir ekip tarafından gözetim altında bulunuyorlar. Elbette bu çok emek isteyen ve yoğun bir iş. Onları sağlıkla taburcu etmek, üniversitemizde okurken, yüksek lisans yaparken, dışarda çalışırken görmek çok mutluluk verici. Şimdi internet yoluyla onlarla eskisinden daha çok beraberiz" dedi.

Prof. Dr. Kültürsay, "Prematüre doğumların engellenmesi için ise, gebelikte ve gebelik başlangıcında doktor kontrolleri ihmal edilmemeli. Dikkatli olunmalı. Bunlara rağmen engellenemiyorsa, Ege Üniversitesi Yayın Bürosu'nda satışı bulunan 'Prematüre Bebekler' kitabını edinebilirler" diye konuştu.

"PREMATÜRE OLSAN DA YALNIZ DEĞİLSİN"

"Prematüre Olsan da Yalnız Değilsin" sloganını kullanan ve mor rengin tema rengi seçildiği etkinlikte, Prof. Dr. Savaş Kansoy ve Prof. Dr. Nilgün Kültürsay pasta keserek katılımcı ailelere ve hastane çalışanlarına ikram ettiler.

Her yıl yaklaşık 15 milyon bebek zamanından erken (prematüre) doğuyor. Bu her 10 bebekten biri prematüre doğuyor demek. Prematüre doğan bebekler, tam gelişmemiş doğduklarından, akciğer, kalp ve beyin başta olmak üzere pek çok organları ile ilgili sorunlar yaşıyor. Ne yazık ki prematüre doğan bebeklerin 1 milyonundan fazlası ölüyor. Yaşatılan bebeklerden ömür boyu engelli kalanlar var. Prematürelik yenidoğan bebeklerdeki en önemli ölüm sebebi. Beş yaş altındaki çocuk ölümlerinde zatürreden sonra ikinci en sık sebep prematürelik. Dünyada her 30 saniyede 1 prematüre bebek ölüyor. Ve bu ölümlerin yüzde 75'i önlenebiliyor.

Dünya Prematüre Günü bu sene İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun desteğiyle İzmir Saat Kulesi bu gece mor ışıklandırılacak. Prematüre doğup büyüyen bebekler ve aileleri 17 Kasım Saat 19.00 da Saat Kulesinde buluşacak.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Erken Doğanlar Yenidoğan Hekiminin Ellerindeyse Kazanır! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement