Ermeni Sorunu: Sanallık ve Gerçeklik" Konferansı - Son Dakika
Güncel

Ermeni Sorunu: Sanallık ve Gerçeklik" Konferansı

Amerikalı tarihçi Justin McCarthy, "Anadolu'da bir Ermenistan kurulması" için Ermeni milliyetçiler tarafından dile getirilen tüm iddiaların başarısızlıkla sonuçlandığını, Ermenilerin bu nedenle yeni taktik olarak soykırım iddiasını ortaya koyduğunu belirterek, "Bugün Türkiye'de Anadolu'nun hiçbir toprağı Ermeni milliyetçilerine verilmemelidir" dedi.

22.05.2015 18:48

Amerikalı tarihçi Justin McCarthy, "Anadolu'da bir Ermenistan kurulması" için Ermeni milliyetçiler tarafından dile getirilen tüm iddiaların başarısızlıkla sonuçlandığını, Ermenilerin bu nedenle yeni taktik olarak soykırım iddiasını ortaya koyduğunu belirterek, "Bugün Türkiye'de Anadolu'nun hiçbir toprağı Ermeni milliyetçilerine verilmemelidir" dedi.

Yeni Türkiye Stratejik Araştırmalar Merkezi tarafından düzenlenen "Ermeni Sorunu: Sanallık ve Gerçeklik" konferansında, Osmanlı Ermenilerinin zorunlu göçünün 100. yılında göçe dair tarih, hukuk ve siyaset bilimi alanında yapılan araştırmalar yerli ve yabancı uzmanlar tarafından ele alındı.

Konferansa ABD'nin Louisville Üniversitesi'nde tarih ve nüfus bilimi alanındaki çalışmalarıyla tanınan ve Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemi konusunda uzman olan öğretim üyesi Prof. Dr. Justin McCarthy de katıldı.

McCarthy, konferansın ilk oturumundaki sunumunda Osmanlı'nın azınlıklara baskı yapmadığını söyledi. Osmanlı'nın azınlıklara din değiştirme konusunda baskı yapmış olması durumunda bugün Ermenilerden bahsedilemeyeceğini vurgulayan McCarthy, sözlerini şöyle sürdürdü:

"O dönemde Ermenilerin bir Ermeni devleti talep etmelerinin tek gerçek nedeni emperyalizmdi. İstediler çünkü Avrupalılar bunu istiyordu. Avrupa emperyalizmi için bir Ermenistan yaratmanın yolu şuydu. Hınçak isyancıları intikam almalarını sağlamak için Müslümanlara saldırdı. Böylece Avrupalılar daha önce Bulgaristan, Romanya, Sırbistan ve diğer bölgelerde yaptıkları gibi meseleye müdahil olabileceklerdi."

Ermenilerin Osmanlı Devleti'nin düşmanlarıyla ittifak yaptıkları için Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra kendilerine bir Ermenistan verilmesini istediklerini ifade eden McCarthy, talep edilen topraklarda bir Ermenistan kurmanın tek yolunun da orada yaşayan Müslümanları kovmak ya da öldürmekten geçtiğini belirtti.

McCarthy, Anadolu'da kurulacak bir Ermenistan için etnik, dini, Osmanlılara karşı savaş ya da nüfus konularında Ermeni milliyetçiler tarafından dile getirilen tüm iddiaların başarısızlıkla sonuçlandığını hatırlatarak, Ermenilerin bu nedenle yeni bir taktik olarak "soykırım iddiasını" ortaya koymaya başladıklarını söyledi.

McCarthy, konuşmasını "Gerçek gerçektir. Tarih nettir. Bugün Türkiye'de Anadolu'nun hiçbir toprağı Ermeni milliyetçilerine verilmemelidir" sözleriyle tamamladı.

"Ermeni diasporasını bağlayan tutkal"

Tennessee Teknik Üniversitesi'nden siyasal bilimler profesörü Michael Gunter da Ermeniler ve destekçilerinin, politikalarını uygulamak için güç de dahil olmak üzere her türlü yolu kullandığını ancak başarısız olduklarını kaydetti.

1970 ve 1980'li yıllardaki Ermeni terörünü hatırlatan Gunter, bugünlerde Ermeni soykırımının tanınması konusunda farklı ülkelerin parlamentolarına gelen yasa tasarılarının amacının da "intikam almak" olduğunu söyledi.

Gunter, "Soykırım iddiası atomize bir şekilde dil ve coğrafi olarak ayrışmış Ermeni diasporasını birbirine bağlayan tek tutkal" ifadesini kullandı.

1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddiaları hakkında Amerika'daki tartışmalara dikkati çeken Utah Üniversitesi'nden siyaset bilimci Dr. Tal Buenos ise burada politik çıkarların söz konusu olduğunu dile getirdi.

ABD'nin Vietnam'da soykırım yapmakla suçlanmasından önce Türklerin Amerikan akademisinde ya da medya kuruluşlarında sistematik olarak soykırımla suçlanmadığına dikkati çeken Buenos, tek amacın "Amerika'nın Vietnam'da yaptıklarını örtecek yeni bir söylem yaratmak olduğu" görüşünü dile getirdi.

"Ermeni Sorunu: Sanallık ve Gerçeklik" konferansında 20'si yurt dışından 48 bilim adamı ve araştırmacı bilimsel tebliğ sunacak. Konferans iki gün sürecek.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Ermeni Sorunu: Sanallık ve Gerçeklik' Konferansı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement