Eroğlu, Rumen Mevkidaşı Gaurilescu'yu Kabul Etti - Son Dakika
Güncel

Eroğlu, Rumen Mevkidaşı Gaurilescu'yu Kabul Etti

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Bizim hedefimiz var. 2023 yılına kadar dünyadaki her kişi için 7 milyar fidanı toprakla buluşturacağız. Her Romanyalının da bir fidanı olacak Türkiye'de" dedi.

17.04.2015 14:25

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Bizim hedefimiz var. 2023 yılına kadar dünyadaki her kişi için 7 milyar fidanı toprakla buluşturacağız. Her Romanyalının da bir fidanı olacak Türkiye'de" dedi.

Eroğlu, Romanya Çevre, Orman ve Su İşleri Bakanı Gratiela Leocadia Gaurilescu'yu makamında kabul etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Romanya ziyareti sırasında, Türkiye ve Romanya arasında Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile ilgili de işbirliği mutabakat zapıtları imzalandığını anımsatan Eroğlu, bunların su kaynakları, ormancılık faaliyetleri, meteoroloji ve hidroloji alanlarında işbirliğini kapsadığını aktardı.

Çok hızlı bir şekilde çalışmalara başladıklarını ve bunlarla ilgili ortak çalışma gruplarının oluşturulduğunu belirten Eroğlu, iki ülke arasındaki işbirliğini daha da geliştirmeyi arzu ettiklerini dile getirdi.

Eroğlu, "Romanya'yı biz kardeş, dost ülke olarak biliyoruz. Tarihi geçmişimiz var. Bizim hem kapılarımız, hem gönlümüz Romanya için, Romanyalılar için ardına kadar açık" diye konuştu.

Bakan Eroğlu, Türkiye'nin, ormanlar konusunda çok hassas olduğunu, pek çok ülkede orman varlığı azalırken, Türkiye'de son 12 yılda ise orman alanının 9 milyon dekar arttığını hatırlattı.

Fidan üretimine çok önem verildiğini ve yılda yaklaşık 400 milyon fidanın üretilerek toprakla buluşturulduğunu aktaran Eroğlu, geçen yıl sonuna kadar 3,5 milyar fidanın dikildiğini söyledi.

Eroğlu, "Bizim hedefimiz var. 2023 yılına kadar dünyadaki her kişi için 7 milyar fidanı toprakla buluşturacağız. Her Romanyalının da bir fidanı olacak Türkiye'de" dedi.

Türkiye'nin, orman yangınlarıyla mücadelede de Akdeniz ülkeleri içinde en başarılı ülke olduğunu ve çok ileri bir teknolojinin kullanıldığını belirten Eroğlu, makam odasındaki ekrandan yangına müdahale eden araçları izleyebildiğini anlattı.

Baraj ve göletlerle ilgili olarak da Türkiye'nin, dünyada ilk üçe girdiğini vurgulayan Eroğlu, meteoroloji alanında da çok ileri bir teknolojinin kullanıldığını belirtti.

-"İkili işbirliği mutabakat zabıtları, işbirliği açısından çok önemli"

Konuk Bakan Gaurilescu ise imzalanan ikili işbirliği mutabakat zabıtlarının, hem iki ülke, hem de bakanlıklar arasındaki işbirliği açısından çok önemli olduğunu vurgulayarak, yıllar öncesine dayanan işbirliğinin daha da gelişeceğini ifade etti.

Su konusuna olağanüstü bir önem verilmesi gerektiğini dile getiren Gaurilescu, bunun yanı sıra ülkelerin güvenlik, sağlık ve stratejileriyle ilgili olarak ormanların da önemli bir konu olduğunu kaydetti.

Orman ve Su İşleri Bakanlığının ağaçlandırma konusundaki çalışmalarının, Ankara şehir merkezinde kendini gösterdiğini belirten Gaurilescu, kendi bakanlığının ise ormanların korunması konusunda Romanya'da uzun süreli bir strateji oluşturduğunu anlattı.

"İlerisi için yapmış olacağımız fikir alışverişinde, birçok ortak nokta bulabileceğimizi ümit ediyorum. Çevreyi koruyacağımız inancını taşıyorum. Arazilerin ormana dönüştürülmesine daha fazla katkı sağlayacağımızı düşünüyorum" ifadesini kullanan Gaurilescu, Bakan Eroğlu'nu Romanya'ya davet etti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Eroğlu, Rumen Mevkidaşı Gaurilescu'yu Kabul Etti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement