Esir Sığınmacılardan 64'ü Geri Gitti! - Son Dakika
Güncel

Esir Sığınmacılardan 64'ü Geri Gitti!

Esir Sığınmacılardan 64\'ü Geri Gitti!

Kobani'den kaçarak Suruç'a sığınan 261 kişi gözetim altında tutulurken, Kobani'ye geri dönmeyi kabul eden 64 kişi gece yarısı sınır dışı edildi.

15.10.2014 12:15

Cumhurbaşkanı, Başbakan ve hükümet yetkilileri her fırsatta "Kobanililere sahip çıkıyoruz, kucak açıyoruz" derken, ne için serbest bırakılmadıkları henüz açıklanmayan 261 kişi Suruç Kapalı Spor Salonu'nda güvenlik güçlerinin gözetimi altında tutuluyor. Dört gün gözaltına beş gündür gözetim altında tutulan Kobalililer, dokuz gündür esir muamelesi görüyor. Önceki gece sabaha karşı 64'ü ise apar topar bir şekilde Mürşitpınar Sınır Kapısı'ndan sınır dışı edildi.

Ne için tutulduklarını kendileri de bilmeyen 261 Kobanili, bulundukları durumu protesto etmek amacıyla Suruç Kapalı Spor Salonu'nda kapı ve camları kırarak tepki göstermiş, buna karşılık güvenlik güçleri biber gazlı müdahalede bulunmuştu. Olayın duyulması üzerine salona giderek yetkililer ve rehinelerle görüşen HDP'li vekiller rehinelerle birlikte spor salonunda oturma eylemi başlatmıştı. Yaşanan görüşme trafiği sonucu Kobani'ye gitmek isteyenlerin gönderileceği ve burada kalanların durumunun ise henüz netleşmediği öğrenildi.

Kobani'ye geri dönmek için adını listeye ve aralarında çocuk, kadın, yaşlı ve gazetecilerin bulunduğu 261 Kobaniliden 61'i adını polisin tuttuğu isim listesine yazdırdı. Daha önce rehin tutulan ve daha sonra serbest bırakılan üç kişi de adını listeye ekledi. Spor salonunda tek tek isimleri okunduktan sonra imza atan rehinelerin fotoğrafı çekildi. Fotoğraf çekiminden sonra 64 rehine minibüslere alındı. 64 kişinin sınır dışı edileceğine dair tutanak spor salonunda eylem yapan HDP Şanlıurfa milletvekilleri İbrahim Ayhan ve İbrahim Binici, Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız ile Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk tarafından imzandı. Altı adet minibüse bindirilen rehineler gece sabaha karşı saat 02.00'de Mürşitpınar Sınır Kapısı'na doğru hareket etti. Zafer işaretleriyle spor salonundan ayrılan rehineler bindirildikleri araçlarda yol boyunca "Bijî Berxwedana Kobanê" sloganı attı. Sınır kapısına varan sığınmacılar bekletilmeden saat 02.30'de Kobani'ye geçiş yaptı.

Geriye kalan 200 sığınmacıdan 160'ı bulundukları koşulları protesto etmek amacıyla açlık grevinde.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Esir Sığınmacılardan 64'ü Geri Gitti! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement