Eski Başbakan Yardımcısı Babacan: (2) - Son Dakika
Ekonomi

Eski Başbakan Yardımcısı Babacan: (2)

Eski Başbakan Yardımcısı ve AK Parti Ankara milletvekili adayı Ali Babacan, AK Parti'nin içinden başka bir parti çıkabileceği iddialarının "hayal ürünü" olduğunu söyledi.

27.10.2015 12:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Eski Başbakan Yardımcısı ve AK Parti Ankara milletvekili adayı Ali Babacan, AK Parti'nin içinden başka bir parti çıkabileceği iddialarının "hayal ürünü" olduğunu söyledi.

Babacan, Habertürk TV'de katıldığı programda gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

AK Parti hükümetlerinin tamamında bakan olarak yer aldığını anımsatan Babacan, bunun çok uzun bir süre olduğunu dile getirdi. Babacan, "Bu kadar uzun süreden sonra ara vermek şart ama benim niyetim ara vermekten öte, siyasetten biraz uzaklaşmak ve kendi işlerime yoğunlaşmaktı. Hazırlığım, niyetim o çerçevedeydi" diye konuştu.

Ticaretle uğraşan bir aile olduklarını anlatan Babacan, "Ailede herkes benim siyasete girmeme geçici olarak bakıyordu. Ailede bu geçicilik hissi baştan beri vardı, hatta ben 2009'da ayrılmak için ciddi bir teşebbüste bulundum, 2011'de bulundum ama o teşebbüslerimizde başarılı olamadık doğrusu" dedi.

Babacan, siyaseti memlekete bir hizmet olarak gördüğünü vurgulayarak, bu nedenle teklifi reddetmenin vebalinin büyük olabileceğini söyledi.

Babacan, siyasete dönme kararına, 78 yaşındaki babasının verdiği tepkiyi şu sözlerle anlattı:

"Biraz da bizim işle ilgilenmemiz konusunda arzuluydu. 'Burada da ihtiyacımız var' dedi ama 'Memlekete hizmet söz konusuysa yapacak bir şey yok oğlum' dedi. Siyaseti ben hep bir askerlik görevi gibi gördüm. Bir süre hizmet ettikten sonra, doğal bir rotasyon içinde bırakayım, nasıl olsa yeni arkadaşlar olur, onlarla devam eder diye düşündüm.

Yani, 'Bu artık benim mesleğim, ölene kadar bu işi yapacağım, başka bir şey de zaten elimden gelmiyor.' Böyle bir hissiyata hiç girmedim. O hissiyat hataları beraberinde getiriyor. O hissiyat bende hiç oluşmadı. Ben hükümet üyesi olarak 12 yıl 9 ay görev yaptım, odamda dolaplarım hep boş durdu. Çünkü emanet... Siyaset emanettir. Uzayınca, 'kendi işim' hissiyatı başlıyor. Bu halkın, milletin. Biz geçici olarak geliyoruz. Halk onay verirse bu süre uzuyor. 'Yeter' derse, başkası geliyor, oturuyor. Zaten işin tabiatı aslında geçici bir hizmet."

"Kırıcı, yıkıcı olmamak lazım"

"AK Parti'nin içinde kıdemliler ile yeniler arasında bir sorun mu var?" sorusu üzerine de Babacan, AK Parti'nin çok büyük bir parti olduğunu ifade etti. Bu kadar büyük bir partide insanların "tek kalıp" olmadığını dile getiren Babacan, "Hele hele düşünce özgürlüğünden, ifade özgürlüğünden bahsediyorsak, insanların biraz birbirinden farklı düşünmesi ve bu düşündüklerini rahat konuşabilmeleri parti için de ülke için de sıhhatli ama öte yandan da parti disiplini denen bir kavram var. Bir konuda partinin politikası oluştuysa, kişisel görüşler olabilir ama konuşurken, savunurken partinin ortak politikası savunulur" diye konuştu.

Ali Babacan, siyasi partilerde aşırı baskının olmamasının önemini de vurgulayarak, bu ikisi arasındaki dengenin iyi bulunması gerektiğini bildirdi.

Parti içindeki tartışmaların son dönemde dışarıya yansıması ve eski Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın açıklamalarının sorulması üzerine de Babacan, bunları bir ailenin kendi iç meseleleri olarak düşünmekte fayda olduğunu ifade etti.

Babacan, "Şuna dikkat etmek lazım. Kırıcı, yıkıcı olmamak lazım. Hakarete varan bir üslup varsa, bunun mutlaka önü kesilir. Kimsenin kimseye hakaret etmesine izin verilmez. Tartışma olabilir, görüşler birbiriyle çarpışır ama şahsileştirilirse, şahıslar üzerinden hakarete varan bir üslup varsa, bunun da partinin en tepesinden, en yetkili organlarından anında engellenmesi gerekir" değerlendirmesinde bulundu.

AK Parti'nin içinden başka bir parti çıkabileceği iddiaları

Babacan, "Bu fikirlerin karşı karşıya gelmesi AK Parti'nin içinden bir partiyi, yani Sayın Devlet Bahçeli'nin deyimiyle beşinci partiyi doğurur mu?" sorusuna şu yanıtı verdi:

"Bu bir hayal ürünü. Yani Sayın Bahçeli hangi partiyi kastederek, nasıl söyledi bunu bilemiyorum. Kendi partisiyle ilgili kaygılarının bir tezahürü müdür, değil midir, onu kendisine sormak lazım ama AK Parti açısından düşündüğümüzde, bunun hepsi bir hayal ürünüdür. AK Parti'yi kuranlar, AK Parti'yi bugünlere getirenler bilirler ki birlikten güç doğar. Ancak omuz omuza, beraberce mücadele verilirse parti başarılı olur, Türkiye için başarılı sonuçlar olur. Dolayısıyla mücadelenin omuz omuza olması lazım ama mücadele kendi içinde birbirimizle mücadeleye dönerse, o çok yanlış olur ve buna da partimiz kolay kolay izin vermez. Burada mutlaka sağduyu, aklıselim galip gelir. Bunlar hayal ürünü senaryolar."

Babacan, önemli olanın kurucu değerler olduğunun altını çizerek, bunlardan uzaklaşmamak gerektiğini bildirdi.

"Kamuoyu yoklamalarında 'bıçak sırtı' bir durum görünüyor"

Seçim sonuçlarına ilişkin tahminlerinin sorulması üzerine de Babacan, hala kararsız olanların bir an önce karar vermeleri ve sandığa giderek, oy vermelerinin çok önemli olduğunu söyledi.

Kamuoyu yoklamalarında "bıçak sırtı" bir durumun göründüğünü dile getiren Babacan, vatandaşların sandığa gitmemesi veya kararsızların oy kullanmaması halinde AK Parti'nin tek başına iktidar olma şansının azaldığını ifade etti.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'in, üçüncü bir seçim ihtimalinden bahsettiğinin hatırlatılması üzerine de Babacan, "Teorik olarak senaryolardan biri de odur ama kuşkusuz, bu tercih edilen bir senaryo olmaz. Bu hiç arzu edilmeyen bir sonuç, senaryo olur. Şartlar Türkiye'yi o noktaya doğru mecburen iter mi? İnşallah etmez. Arzumuz, amacımız bir an önce Türkiye'nin önünün açılması" dedi.

(Bitti)

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Eski Başbakan Yardımcısı Babacan: (2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement