Eski İçişleri Bakanı İsmet Sezgin: Devlet Hizbullah'a Göz Yumdu - Son Dakika
Güncel

Eski İçişleri Bakanı İsmet Sezgin: Devlet Hizbullah'a Göz Yumdu

Eski İçişleri Bakanı İsmet Sezgin: Devlet Hizbullah\'a Göz Yumdu

Eski İçişleri Bakanı İsmet Sezgin, devletin PKK'ye karşı Hizbullah'a göz yumduğunu söyledi.

04.09.2015 23:56  Güncelleme: 16:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

BBC Türkçe servisinden Rengin Arslan, 1990'lı yıllarda Güneydoğu'daki olayları o dönemin siyasi, askeri, sivil ve gazeteci tanıklarıyla görüşerek 5 bölümden oluşan bir yazı dizisi kaleme aldı. Güneydoğu'nun en karışık olduğu 1991-1993 yılları arasında İçişleri Bakanlığı yapan İsmet Sezgin, çarpıcı açıklamalarda bulundu. Devletin PKK'ye karşı Hizbullah'a göz yumduğunu söyleyen Sezgin, "Dışarıdan birtakım kimseleri de görevlendirdi. Yani devlet, kendi görevlerini, devlet görevlisi olmayan birtakım kişilere yaptırmak istedi." dedi.

RÖPORTAJIN İLGİLİ BÖLÜMÜ ŞÖYLE:

- 1990'lar faili meçhuller ile anılıyor. Açılmış davalar var. O yıllarda ne oldu?

1994 senesinden itibaren birtakım olaylar meydana geldi. 1994 senesinden evvel de olaylar meydana geldi. Birtakım ölümler, öldürmeler oldu. Ve hapsetmeler oldu. Bir nevi bir mücadele oldu. Bugün adlandırıldığı şekilde, bazı vatandaşlarımız öldürüldü. Ve bir mücadele veriyorduk. Bu mücadelede değişik yöntemler de kullanıldı. Benim inancıma göre Türkiye o dönemde, o söylediğim dönemde Çiller hükümetinin kurulduğu zamanda işi daha önemle ele almak istedi. Polisi, jandarmayı daha ziyade dahil etmek istedi. Dışarıdan birtakım kimseleri de görevlendirdi. Yani devlet, kendi görevlerini, devlet görevlisi olmayan birtakım kişilere yaptırmak istedi.

- Ne gibi şeyler?

Şu mesela, Ahmet Bey var, o işleri iyi organize ediyor, ondan istifade edelim. Tıpkı 12 Eylül askeri idaresinin Ermenilere karşı mücadelede yurtdışında yaptırdığı mücadele gibi. Ben şahsen devlet görevlisi olmayan kişilerin devlet görevini bu şekilde yapmasının doğru olduğuna inanmıyorum.

- O kişiler ne yaptılar?

Sen başta söyledin ne yaptıklarını. Devletin yapması gereken istihbaratı onlar yaptı bir yerde. Bir yerde de gerekli kişileri kışkırttı. Bir yerde de gerekli kişileri ortadan kaldırmanın yollarını aradı. Bir kısmı da birbirini tahrik eder duruma geldi. O dönemde de Diyarbakır'da bir ikinci grup türedi. PKK'nın karşısında. Onlar da daha ziyade dinsel bir gruptu. Onlar da daimi olarak PKK ile mücadele içerisindeydi.

- Hizbullah mı?

[İsmi teyit etmeden devam ediyor] Bakıyorduk, adamı nasıl öldürdüklerine. Şimdi Hüda-Par var ya ona yakın. Devlet onlara da göz yumdu. Bir yerde bunları devlet olma mecburiyetinden, halkın bu konu nedeniyle büyük derecede sıkıntıya düştüğünden, bunu ortadan kaldırılmasını istediğinden kaynaklandı. Bu iyi niyetle yapılmıştır. Ama benim devlet anlayışımda, ben olsam bunu düşünmezdim.

Son Dakika Güncel Eski İçişleri Bakanı İsmet Sezgin: Devlet Hizbullah'a Göz Yumdu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (108)

  • memocan: Devlet Kürtlere karşı dün Hizbullah a bugün işid e göz yumuyor 104 25 Yanıtla
  • diyarbakır bağlar: huda par yayin organlarinda iside lanet okudu onlardan olmadığını onlara karşı olduğunu söyledi halen söylüyor HDPKK ciksinda bidefa lanetlesin pkk terör örgütünü yapamaz çünkü onlarda onlardan kan emici vanpirler ermeni HDPKK komünist ataist dine savaş açan bir yapi 50 53 Yanıtla
  • Fatsa: Ya chplilerr sizi anliyorum tayyiperdogana neyaptiysaniz olmadi adam yine orda yine basta kendinizi kandirin iste hesap verecek diye goreceksiniz enaz 20senedaha 81 18 Yanıtla
  • Izmir li: Hizbullah değil kontra kod hizbulseytan 56 12 Yanıtla
  • Veli: Bunamış. 39 23 Yanıtla
  • doğrucu Davut: 90 yıllarda devlet PKK ya karşı Hizbullaha göz yummuş ve desteklemiş, 2010 lu yıllarda ise polise, askere karşı yani devlete karşı PKK ya göz yummuş, siahlanmasını izlemiş sadece, devlet aynı devlet ama icraatlar hep yanlış.. 56 5 Yanıtla
  • ccc: Pkk ya lim göz yumdu. Ne hizbullahı sen nerde yaşıyorsun. 13 39 Yanıtla
  • zaza: Çakal sen hizbullahçıların pkk tarafından öldürüldüğünü ve biz buna müsade ettiğimizi de söylesene. Azrail gelöiş canını almaya hala kendine ve insanlara karşı dürüst değilsin Allah senin gibi vr pkk gibileri cehenneminden eksik etmesin... 13 31 Yanıtla
  • Sitem: Dinsiz ve Imansiz pkk ve yandaşlaridir 1 1
  • cemal: boşver kardeşim, bunlar yalanı bile ibadet derecesinde aşkla söylüyor. hizbullahın arşivini kamuya açamayan devletin hizbullah hakkında atıp tutmasına alıştık. arşivi yayınlasınlar diyor hizbullah, ben neymişim herkes görsün diyor. ama devlet biliyor ki hizbullah kendi içindeki ajanları infaz etmiş. devlete çalışmamış, onun için kontra yaftası kalsın diye açıklamıyor arşivi. 1 0
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Marmaris'te Şehit Yakınları ve Gazilere İftar Programı Düzenlendi
    10:56 Marmaris'te Şehit Yakınları ve Gazilere İftar Programı Düzenlendi

    Marmaris Kaymakamlığı koordinesinde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi'nin 109. yıl dönümü dolayısıyla şehit yakınları ve gaziler onuruna iftar programı düzenlendi. Programa, Marmaris Kaymakamı Nurullah Kaya, Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay ve diğer davetliler katıldı.

  • Aydın'da Süs Bitkisi Çalındı, Esnaf Hırsıza Seslendi
    10:56 Aydın'da Süs Bitkisi Çalındı, Esnaf Hırsıza Seslendi

    Aydın'ın Efeler ilçesinde havalandırmak için dükkanının önüne çıkardığı süs bitkisinin çalındığını fark eden esnaf, hırsıza seslenerek görüntülerle suç duyurusunda bulunacağını söyledi. Güvenlik kamerası kayıtlarını inceleyen esnaf, bitkinin kimliği belirsiz bir kadın tarafından köklenerek çalındığını tespit etti. Esnaf, çalınan bitki ve içerisindeki değerli taşların geri getirilmesini istedi.

  • FETÖ/PDY üyesi firari Bekir Boydak İstanbul'da yakalandı
    10:56 FETÖ/PDY üyesi firari Bekir Boydak İstanbul'da yakalandı

    FETÖ/PDY soruşturması kapsamında kayyum atanan Boydak Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Boydak, İstanbul'da düzenlenen operasyonla yakalandı. Boydak'ın, örgütün mali ayağında yer aldığı iddia ediliyor.

  • AOSB AR-GE / Tasarım Merkezleri İstişare Kurulu Çalışmalarını Sürdürüyor
    10:53 AOSB AR-GE / Tasarım Merkezleri İstişare Kurulu Çalışmalarını Sürdürüyor

    Adana Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü, Ar-Ge ve Tasarım Kültürünün yaygınlaşması için oluşturduğu AOSB AR-GE / Tasarım Merkezleri İstişare Kurulu'nun 11'nci toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıda, firmaların rekabet şansını artıracak projeler ve iş birliği konuları ele alındı.

  • Trabzon'da trafik kazası: 1 ölü, 3 yaralı
    10:52 Trabzon'da trafik kazası: 1 ölü, 3 yaralı

    Trabzon'un Çarşıbaşı ilçesinde meydana gelen trafik kazasında 1 kişi hayatını kaybetti, 3 kişi yaralandı. Kazada araçtaki Seher Hancı (64) olay yerinde hayatını kaybetti, sürücü Ahmet, eşi Ayşe ve kuzeni Abdurrahman Bostan yaralandı. Yaralılar Vakfıkebir Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı ve genel sağlık durumları iyi.

  • Bilecik'teki minikler Filistin'e yardım eli uzattı
    10:52 Bilecik'teki minikler Filistin'e yardım eli uzattı

    Bilecik İl Müftülüğü Hamidiye 4-6 Yaş Kur'an Kursu'nda eğitim gören minik öğrenciler, kumbaralarında biriktirdikleri harçlıklarıyla 'Özgür Filistin'in Yanındayız' kampanyasına destek oldu. Kumbaralarını Türkiye Diyanet Vakfı Bilecik Şubesi aracılığıyla Filistin'e gönderen minikler, paylaşma ve yardımlaşma duygusunu öğreniyor.

  • Tatvan'da kar yağışından mahsur kalanlar kurtarıldı
    10:52 Tatvan'da kar yağışından mahsur kalanlar kurtarıldı

    Bitlis'in Tatvan ilçesinde etkili olan kar yağışı nedeniyle yolda mahsur kalanlar, karayolları ekipleri tarafından kurtarıldı.

  • İstanbul İhracatı Yılın İlk İki Ayında Yüzde 25,2 Arttı
    10:52 İstanbul İhracatı Yılın İlk İki Ayında Yüzde 25,2 Arttı

    İstanbul İhracatçı Birliklerinin (İİB) ihracatı yılın ilk iki ayında 2023'ün aynı dönemine göre yüzde 25,2 artarak 2 milyar 48 milyon dolara yükseldi. İİB üyesi birliklerin farklı sektörlerdeki ihracatları da artış gösterdi.

  • Kars'ta Gıda Kontrol Ekipleri Denetimlere Devam Ediyor
    10:52 Kars'ta Gıda Kontrol Ekipleri Denetimlere Devam Ediyor

    Kars'ta gıda güvenliğinin sağlanması ve tüketicilerin aldatılmasının önlenmesi amacıyla Gıda Kontrol ekipleri tarafından gıda işletmelerine yönelik denetimler aralıksız olarak sürdürülüyor. Denetimler kapsamında gıda numuneleri alınarak analizler yapılmakta ve olumsuzluk tespit edilen işletmelere idari yaptırımlar uygulanmaktadır.


Advertisement