Eskişehir Tepebaşı Belediyesi'nde Elektrikli Otobüslerle Ücretsiz Taşıma - Son Dakika
Güncel

Eskişehir Tepebaşı Belediyesi'nde Elektrikli Otobüslerle Ücretsiz Taşıma

Eskişehir Tepebaşı Belediyesi\'nde Elektrikli Otobüslerle Ücretsiz Taşıma

Haber: Gülseli KENARLI - Kamera: Güven USTA / İstanbul DHAAkıllı kentsel dönüşümün hızlandırılmasında yeni bir model olan "Akıllı Şehir Projesi" için Eskişehir'in Tepebaşı Belediyesi'nin Avrupa Komisyonu'ndan aldığı 5 milyon euro hibe kapsamında 4 adet elektrikli otobüs vatandaşlarının ücretsiz kullanıma sundu.

20.04.2016 14:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Haber: Gülseli KENARLI - Kamera: Güven USTA/ İstanbul DHA

Akıllı kentsel dönüşümün hızlandırılmasında yeni bir model olan "Akıllı Şehir Projesi" için Eskişehir'in Tepebaşı Belediyesi'nin Avrupa Komisyonu'ndan aldığı 5 milyon euro hibe kapsamında 4 adet elektrikli otobüs vatandaşlarının ücretsiz kullanıma sundu.

Haliç Kongre Merkezi'ndeki "4.Uluslararası İstanbul Akıllı Şebekeler ve Şehirler Fuarı"na katılan Eskişehir'in Tepebaşı ilçe belediyesi, akıllı şehir projeleriyle dikkat çekiyor.

Belediye, güneş panelleriyle kendi elektriğini üreten belediye binası, parklara kurulan güneş enerjisi panelleriyle cep telefonu şarjı yapma imkanı ve çevre dostu elektrikli otobüslerle ilçe sakinlerine sunulan ücretsiz ulaşım imkanı.

Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, projeleri hakkında bilgi vererek, "Belediyemiz hizmet binamızdaki enerji kayıplarını, önlemek için 2010 yılında Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA)'dan aldığımız hibe ile, 390 tane güneş paneli ile yenilenebilir enerji kaynaklarına yöneldik. Güneş panelleri bizim yaklaşık 95 megawatt enerji almamızı sağladı. Böylece yüzde 20'lik enerji tasarrufumuz başladı. Sonra TEDAŞ bunu çift yönlü şebekeye bağladı, hafta içi enerji alıyoruz, hafta sonu enerji satıyoruz. Böyle parasal anlamda da kazançlarımız var. Bu bizim ufkumuzu açtı" dedi.

Ataç, "2013 yılında Avrupa Parlamentosu'nda yaklaşık bin belediye başkanın katılımıyla başkanlar sözleşmesi diye bir sözleşmeye imza attık. Bu, 2013 yılında bölgenizdeki karbon ayak izini yüzde 20 azaltılmasıyla ilgili söz. Bunu yıl yıl raporlayarak götürüyorsunuz" diye konuştu.

ÖĞRENCİLERE ÜCRETSİZ ŞARJ

Ataç, "Özellikle biz öğrenci şehriyiz. Öğrencilerin telefon şarjlarını bedavaya yapmaları için güneş enerjisinde yararlanan şarjlar oluşturduk. Mezrada elektrik olmayan yerlerde güneş enerjisini kullandık. Bunlar sonunda büyük bir projeye gitmemizi sağladı. 2014 yılında Avrupa Komisyonu'nun hazırlamış olduğu bir projeye katıldı. Bunda 7 ülke 20 proje arasında ikinci olduk. Bunun önemi çok büyüktü, birinci sırada İngiltere Nottingham vardı, üçüncü sırada da İspanya Valladolid vardı. Bu belediyelerin komisyondan alacağı bütçe yaklaşık 23 milyon euroydu. Bize 5 milyon euro düşüyordu buradan. Bu parayla, projede gösterdiğimiz şehrimizin bir parçasını 60 ayda akıllı şehir haline getireceğiz. İlk oradaki binaların yalıtımlarını yapacağız. Sonra oradaki binaların yenilenebilir enerjiyle elektrik ve doğalgaz tüketimini azaltacağız" şeklinde konuştu.

ÜCRETSİZ ELEKTRİKLİ OTOBÜS

Ahmet Ataç, "Üçüncü bileşende ulaşım. Ulaşımda 4 tane otobüsümüzü, 2 tane hibrid otomobil var ve elektrikli bisikletler var. Ayrıca bisikletlerin gideceği 10 kilometrelik bisiklet yolu yapılacak. Elektrikli otobüsleri Türkiye'de ilk defa kullanan belediyelerden bir tanesiyiz. Çünkü biz bunu bütçe içinde satın aldık ve bugün kullanılır halde. Burada yolcular bedava taşınıyor, araçları personelimiz kullanıyor, şehir içinde fosil karbon yakıtlarını kullanmamak adına bu otobüslerin gezmesi akıllı şehir projesinin uygulandığını göstermektedir. Projede ücretsiz taşıma olarak geçiyor. Biraz da insanlarının teşvik edici bir karar bu çünkü bu otobüsler çok sessiz, çevre dostu, insanlar yolculuk yaparken çok rahat. Özendirici bir nokta olması açısında ücretsiz olarak kullanılıyor. Şu anda biz yenilenebilir enerji konusunda Türkiye'nin lider belediyesiyiz, bu projenin ikincisi yok Türkiye'de, tek Eskişehir'de uygulanıyor bu proje" dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Eskişehir Tepebaşı Belediyesi'nde Elektrikli Otobüslerle Ücretsiz Taşıma - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement