Expo ile Tüm Dünyaya Dostluk Mesajı Verilecek" - Son Dakika
Güncel

Expo ile Tüm Dünyaya Dostluk Mesajı Verilecek"

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Türkiye'nin ilk kez ev sahipliği yapacağı EXPO'da siyasi sorunlar yaşayan ülkelerin dahi yan yana kurdukları bahçelerle dünyaya dostluk mesajı vereceğini söyledi.

22.04.2016 11:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AYŞE YILDIZ - Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Türkiye'nin ilk kez ev sahipliği yapacağı EXPO'da siyasi sorunlar yaşayan ülkelerin dahi yan yana kurdukları bahçelerle dünyaya dostluk mesajı vereceğini söyledi.

Türel, organizasyonun turizm için çok önemli bir cazibe merkezi olduğunu belirterek, "Böylesine bir cazibe merkezinde turizm için alternatif bir alan oluşturulması Antalya'nın turizm açısından kalitesini ve katma değerini de yükseltmiştir. Turizmde kalıcı bir yatırımdır." dedi.

Menderes Türel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Antalya'nın "zirveler şehri" olduğunu, kentin daha önce de NATO Bakanlar Toplantısı ile G-20'ye ev sahipliği yaptığını hatırlattı.

EXPO'nun "olimpiyatlara eş değer bir organizasyon" olduğunu ifade eden Türel, organizasyonun Türkiye'nin en yüksek bütçeli ve en büyük projelerinden olduğunu söyledi.

EXPO'nun ilk kez 1851 yılında İngiltere'de gerçekleştirildiğini anlatan Türel, "EXPO, kuleleriyle meşhur. 1887'de Paris EXPO'sunda Eyfel, EXPO kulesi olarak inşa edilmiş. O zaman Parisliler yollara dökülmüş, 'Biz demir yığınını istemiyoruz' diye, ama sonra baktığımızda EXPO kulesi Paris'in sembolü haline gelmiş. Dolayısıyla EXPO'ların kalıcı eserler bakımından şehre çok ciddi katkıları oluyor." diye konuştu.

1990 yılında Japonya'nın Osaka kentinde yapılandan sonra EXPO 2016 Antalya'nın en yüksek katılımlı organizasyon olacağına dikkati çeken Türel, "Siyasi gerilimler yaşayan iki ülkenin yan yana bahçesiyle dünya barışına göndereceği mesajlar var. Antalya EXPO en önemli zirvelerden birini gerçekleştiriyor. Çünkü tam bir devlet zirvesine dönüştü." ifadelerini kullandı.

"Ülke turizmi ve ekonomisine ciddi katkılar sağlayacak"

EXPO'nun açılışında birçok konuğun olacağını belirten Türel, organizasyon için hükümetin ilgili bakanlıklardan bütçe ayırmasının, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da organizasyonu himayesine almasının önemli olduğunu dile getirdi.

Başkan Türel, EXPO 2016 Antalya'nın hem Antalya hem de Türkiye'nin turizmine ve ekonomisine ciddi katkılar sağlayacağına, 1 milyon 100 bin metrekare içinde 1,8 milyar liralık bir yatırım olduğuna işaret etti.

EXPO'nun içinde adeta yeşil bir dünya oluşturulduğunu anlatan Türel, şöyle konuştu:

"600 bin metrekare sadece yeşil alan var. 5 milyon bitki dikildi, 125 çeşit 25 bin ağaç var. Ağaç taşımayla ilgili transplantasyon rekoru bu alanda kırıldı. Bitki heykellerimiz var. İçeride çocuklarımız için çocuk adasında çok önemli etkinlikler olacak. Çocuklar hem eğlendirilecek hem de çevreye yönelik bir gelecek bilinci oluşturulacak. Çok önemli etkileri olan projelerden bahsediyoruz. EXPO'nun dünya geleceğine, çocuklarımızla çok önemli barış mesajları ve sürdürülebilir çevre adına bir mesaj vereceğini belirtmek isterim."

Katılımcı ülkelerin öneminden de bahseden Türel, EXPO'da gelişmiş ülkelerin, Afrika'nın adı hiç duyulmamış ülkelerinin bahçeleriyle hem ülkelerinin özelliklerini ifade edeceklerini hem de gelen yerli ve yabancı turistlere çok güzel dakikalar yaşatacaklarını belirtti.

Türel, "Turizm için çok önemli bir cazibe merkezi. Böylesine bir cazibe merkezinde turizm için alternatif bir alan oluşturulması Antalya'nın turizm açısından kalitesini ve katma değerini de yükseltmiştir. Turizmde kalıcı bir yatırımdır. 6 ay sonra bu sürdürülebilir bir proje olarak, botanik bahçe EXPO olarak yoluna devam edecek ve kapılarını senelerce açık tutarak, turizme de çok önemli bir hizmet verecek." dedi.

"Çiçek ve çocuk" temasıyla sürdürülebilir çevre hassasiyetinin olduğunu vurgulayan Türel, çocukların geleceğe yönelik barış mesajlarının Antalya EXPO'dan verileceğini söyledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Expo ile Tüm Dünyaya Dostluk Mesajı Verilecek' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement