Ezidi Vatandaşlar Geri Dönüşlerin Engellendiğini İddia Etti - Son Dakika
Yerel

Ezidi Vatandaşlar Geri Dönüşlerin Engellendiğini İddia Etti

Ezidi Vatandaşlar Geri Dönüşlerin Engellendiğini İddia Etti

Batman’da yıllar önce göç ettikleri Avrupa’dan köylerine dönmek isteyen Ezidi vatandaşlar, geri dönüşlerinin engellenmek istendiğini iddia etti.

17.12.2013 15:05

Batman'da yıllar önce göç ettikleri Avrupa'dan köylerine dönmek isteyen Ezidi vatandaşlar, geri dönüşlerinin engellenmek istendiğini iddia etti.

İnsan Hakları Derneği'nde (İHD) basın açıklaması yapan Ezidi sözcülerinden Nedim Erkiş, Türkiye'nin AB'ye girme süreci ve Türkiye'de başlatılan çözüm sürecinin önemli projelerinden biri olan köye geri dönüş projesi kapsamında yapılan çalışmalarla umutlandıklarını ancak mahkeme kararlarının uygulanmaması nedeniyle umutsuzluğa kapıldıklarını söyledi. Batman Borusu, İnsan Hakları İzleme Komisyonu, BDP, HDK ve Mazlum-Der'in destek verdiği basın açıklamasında konuşan Erkiş, Midyat, Nusaybin, Viranşehir, Diyarbakır, Batman ve Beşiri'de köy ve arazileri bulunan Ezidilerin geri dönmek istediğini belirtti. Geri dönüşlerde hukuki sorunlarla karşılaştıklarını aktaran Erkuş, köylerinin işgal edildiğini, ilhak edildiğini ve tapulu arazilerinin başkalarının adına geçirildiğini ileri sürdü. Beşiri'ye bağlı Kuşçukuru köyünü emanet verdikleri kişilerin çözüme yanaşmadıklarını aktaran Erkiş, şöyle konuştu:

"Bu köyümüze yerleşenler tapulu arazilerimizle birlikte zihliyetimizde olan tüm toprakları ilhak etmişler. Uyarılarımıza rağmen geri adım atmayan bu kişiler zorla köyümüze el koymuşlar. 1 yıla yakındır köyümüzle ilgili yapılan 5 duruşma ve genel bir keşif yapılarak bu köyün bize ait olduğu tüm hukuki delil ve belgelerle kanıtlanmıştır. Bu sürçte hakarete uğradık, mahkeme koridorlarında tartaklandık, tehdit edildik. Bu insanlar yüce mahkemenin kararını hiçe sayıyorlar. Adeta devlete baş kaldırıyorlar. Avukatımız aracılığıyla suç duyurusunda bulunduk. Uzun bir süre geçmesine rağmen atılan bir adım yok. Bu olay Avrupa'da yaşanmış olsaydı o ülkenin başbakanı, Adalet bakanı, İçişleri bakanı istifa ederdi. Maalesef topraklarımıza el koyuluyor, köylerimiz işgal ediliyor, mezarlıklarımız tahrip ediliyor. Yetkilileri bize sahip çıkmaya çağırıyorum. Aynı şekilde STK'lar, bölgenin kanaat önderleri, parti yetkilileri, basın mensupları bize sahip çıkmalıdır." - BATMAN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Ezidi Vatandaşlar Geri Dönüşlerin Engellendiğini İddia Etti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement