Ezidiler, Barzani'den Şikayetçi! - Son Dakika
Güncel

Ezidiler, Barzani'den Şikayetçi!

Ezidiler, Barzani\'den Şikayetçi!

Silopi'deki kampa gelen Ezidiler, Peşmerge'nin kendilerini savunmadığını, Barzani yönetiminin pasaportu olmayanları Türkiye'ye bırakmadığını belirtti.

19.08.2014 13:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Şengal'de yaşayan Ezidiler, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) zulmünden kaçmaya çalışırken, Silopi'ye ulaşanlar, Federal Kürdistan Bölgesi yönetimi yetkililerinin de kendilerine yardımcı olmadığını ve zorluk çıkardığını ileri sürdü. Gazete İpekyol'a konuşan Ezidiler, yaşadıkları sıkıntıları anlatırken, pasaportu olmadığı için geride kalanlarına üzüldüklerini belirtti. Hemen hemen her aileden Şengal, Zaxo veya sınırın öte tarafında bir yerde geri kalan veya IŞİD'in zulmüne uğrayan var. Bugüne kadar yaklaşık 2 bin 500 Ezidinin geldiği Silopi'de ihtiyaçlar karşılanmaya çalışırken, Türkiye yetkililerine yönelik öne çıkan en büyük talep pasaportu bulunmadığı için geride kalanlarının da Türkiye'ye gelmesi. Sığınmacı Ezidiler, en büyük ihaneti kendilerini IŞİD'e ihbar eden Arap komşuları tarafından yapıldığını kaydederken, geride kalanlarının da gelmesi halinde bir daha Şengal'e dönmeyi düşünmediklerini dile getirdi. Kamptaki Ezidiler, Türkiye'ye kaçışlarında kendilerine yardımcı olan tek silahlı gücün ise PKK olduğunu öne sürdü.

NASIL KAÇTIKLARINI ANLATTILAR

Rehşa: "Şengal'in Xanesor köyünden dağda yürüyerek Şengal'e oradan da Zaxo'ya geldik. Şengal'de hayvancılıkla uğraşıyorduk."
Nura: "Borik köyünden sabah 08.00'den akşam 08.00'e kadar yürüyerek geldik. Her evden en az iki üç kişi geride kaldı. Birçoğumuz da yolda öldü. Komşularımız, kirvelerimiz olan Araplar bizi DAİŞ'e şikayet ettiler. Gece saat 03.00'te DAİŞ köyü bastı ve bizi esir aldı. Peşmerge bizi savunamadı kaçtı gitti. PKK'liler güvenli bir yoldan bizi dağdan geçirip sınırdan getirdiler. Xanesor ve Borik köyünden 13-45 yaş aralığındaki 400-500 kızlarımızı alıp götürdüler. Eğer kızlarımızı alıp götürmeseydiler biz oraları asla terk etmezdik."

Aliya: "15 yaşındayım. Xanesor köyünde kalıyordum. Altı kardeşiz. Üç kız üç erkek. Dört saat yürüyerek dağdan geldik. Babam ve iki erkek kardeşim Zaxo'da kaldılar. Pasaportları yok diye bırakmadılar. Akrabalarımızdan üç kişi öldü. Öğrenciydim, doktor olmak istiyordum."

Sevsen Ömer: "Şengal'den 13 kişi beraber geldik. Altı kişi buraya geldik. Diğerleri Zaxo'da kaldı. Kız kardeşim ve gençlerimiz ise Şengal'de kaldı. Eşim ve dört aylık çocuğumdan ayrıldık. Şimdi muhtemelen onlar Zaxo'dadır. Bu yaşananlardan sonra asla Şengal'e dönmek istemiyoruz. Peşmerge bizi savunmadı. Komşularımız Araplar bize ihanet etti. PKK bizi savundu."

Borika köyünden Fevziya'nın kocası, Xanesor köyünden Hanifa'nın kardeşleri orada kalanlardan.

MAZLUMDER Şanlıurfa Şubesi yöneticilerinden Fethi Tapaç ve bir grup üye, Silopi kampında kalan Ezidileri ziyaret ederek, ihtiyaçlarını belirledikten sonra yardım kampanyası başlattı.
(Kaynak:Gazeteİpekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Ezidiler, Barzani'den Şikayetçi! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement