Fakıbaba: Çalmadım, Çaldırmadım, Çalıştım - Son Dakika
Yerel

Fakıbaba: Çalmadım, Çaldırmadım, Çalıştım

Fakıbaba: Çalmadım, Çaldırmadım, Çalıştım

Görevi 30 martta bırakacak olan Fakıbaba, 10 yıllık icraatlarını anlatarak, görev süresi boyunca kimseye peşkeş çekmediğini söyledi.

20.03.2014 11:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

30 mart 2014'te yapılacak yerel seçimlerden sonra görev süresi bitecek olan Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Hilton Otel'de düzenlediği basın toplantısında Urfa'nın ulusal ve yerel basın mensuplarıyla bir araya geldi. Belediyenin yapmış olduğu 10 yıllık faaliyetleri anlatan Fakıbaba, görev süresi boyuncu sadece Urfa'ya daha iyi hizmetin nasıl yapılabileceği ve sürdürülebilir bir kent ortaya çıkarmak için çalıştıklarını kaydetti. Gazetecilerin karşısına yorgun çıkmamak için ilk defa geç uyandığını kaydeden Fakıbaba, konuşmasında özellikle başkanlığı döneminde kişisel maddi kaybının olduğunu, çok çalışan belediye olduklarının çok ihale yaptıklarından da anlaşıldığını, iller bankasından gelen gelirin 7 kat, öz gelirlerin ise 10 kat arttığı yönünde konuların altını çizdi.

'BEN ÇALMAYACAĞIM, ÇALDIRMAYACAĞIM DEDİM'
Konuşmasına takım arkadaşlarına teşekkür ederek başlayan Fakıbaba, "Sizlerin de, bizlerin de bir tek amacı vardı, o da Şanlıurfa'ydı. Başka bir şey yoktu. 10 yıl görev yaptım ve gidiyorum. İnşallah benden sonra gelen kim olursa olsun Şanlıurfa'yı daha ileriye götürmek için gayret edeceğine ben yürekten inanıyorum. Başarılı olması için bir Urfalı olarak elimden gelen desteği mutlaka vereceğim. Ne yaparsa yapsın insan, geliyorsunuz ve gidiyorsunuz. Ama mahşere kadar inşallah Urfa, Urfalıların olacaktır. Urfa, Türkiye'nin bir parçasıdır. Görev sadece başkan olarak yapılmaz. Kim seçilirse seçilsin. Demokrasiye ve Urfa halkına yürekten inanıyoruz. Bizim için önemli olan Urfa'dır, Urfa halkıdır ve inşallah Urfa hak ettiği yerlere gidecektir. Başkan olmadan önce bana 'projen nedir' diye soranlara, 'hekim proje ne bilir, ama ben çalmayacağım, çaldırmayacağım, var gücümle çalışacağım' dedim" diye konuştu.

'MAL VARLIĞIM AZALMIŞTIR'
Kendisine belediye başkanlığı görevinden sonra hekim olarak başkan maaşının üç, dört katı kadar maaş teklif edildiğini belirten Fakıbaba, 10 yıllık belediye başkanlığı döneminde de mal varlığının azaldığını vurguladı. 19 Mart 2014 itibariyle mal varlığını basın mensuplarıyla paylaşan Fakıbaba, "10 yıl içerisinde şahsım olarak belediyedeki mal varlığımız azalmıştır. Belediyedeki hayatımız hekimlik hayatımızdan daha geri planda kalmıştır. Bu kardeşiniz belediyeden önce parası olduğu için gidip lüks otelde yatarken belediyecilikten dolayı hep misafirhanelerde kalmıştır. Bununla da gurur duyuyorum. Siyasetçi her zaman halkına örnektir. Mal varlığım bellidir. Mal varlığında kaybettiğim bir evim ve bir muayenehanem vardır. Ortalama alıp sattığım şeyler vardır, ama bu kardeşiniz 10 yıl içerisinde hiçbir ticari faaliyette bulunmamıştır. Bunun da kaybı doğal bir olaydır. Belediyeden aldığım maaş, birkaç kuruşluk kira geliri ve 2 bin TL'lik emekli maaşım var. Onlarla elimden geldiğince hayatımı idame ettirmeye çalışmışımdır. Aşırı hiçbir masrafım olmamıştır. Benim olmamıştır, ailemin olmamıştır. Allah'a şükür, ben her zaman söylemişimdir, ben Urfa'nın en zengin adamıyım. Ayağımı yorganıma göre uzatmışım ve alnımızın akıyla bundan çıkmışımdır" dedi.

ÖNCEKİ BAŞKANLARA TEŞEKKÜR ETTİ
Kendisinden önceki belediye başkanlarına teşekkür eden Fakıbaba, "Siyaset biraz da olgunluk gerektiriyor. Bu 10 yıl içerisinde de şahsen kendimin de olgunlaştığına inanıyorum. Benden önceki arkadaşlara da teşekkür ediyorum. Mutlaka o arkadaşlar da kendi dönemlerinde kendi imkanlarıyla güzel şeyler yapmışlardır" diye konuştu.

'DEĞİŞİMİ GÖRMEK ZORUNDAYIZ'
Daha sonra belediyenin yapmış olduğu faaliyetleri bir sunumla anlatan Fakıbaba, Urfa'da yaşanan değişime vurgu yaptı. Yaptıkları projeleri örnek gösteren Fakıbaba, "Haleplibahçe'yi hatırlıyor musunuz, Karakoyun Deresi'ni, Kızılkoyun'u, Samsat Kapısı'nı… Bunları hatırlamak zorundayız. Bunları hatırlamazsak gerçekten 2004'ten 2014 yılına kadar yapılanları size anlatamam. Sizler basının değerli üyelerisiniz, lütfen gezin, Süleymaniye'yi gezin, Devteşti'ni gezin, Yenişehir'i gezin, Bahçelievleri gezin. Bu memlekette gerçekten meydan yoktu. Siyaset bazen bel altı vurmak oluyor. Ahmet Fakıbaba olarak hiçbir zaman yalan konuşmadım. Topçu Meydanı'na bakın, Samsat Kapı Meydanı'na bakın, Cumhuriyet Meydanı'na bakın, Beykapısı Meydanı ve Haleplibahçe Meydanı… Bu memlekette lavabo yoktu, bu memlekette otopark yoktu. Şehircilik deyince ne istersiniz? Çöpü olmayan, temiz bir şehir değil mi? Bu şehir değişti diyemezsiniz, bu şehir değişti. Bu şehirde çamur vardı, bu şehirde çöp vardı, bu şehirde çöp merkezi vardı arkadaşlar" diye belirtti.

'ON, ONBEŞ KİŞİ ARSALARI KAPIYOR'
Urfa'daki yüksek arsa fiyatlarının konut yapımıyla aşılması gerektiğini belirten Fakıbaba, Urfa'da yeni imara açılan yerlerde on, on beş kişilik bir grubun bu arsaları hemen aldığını ve bu yüzden arsa ve konut fiyatlarının yüksek olduğunu söyledi. Belediye olarak Yenice, Dağeteği ve Maşuk'ta yeni konutlar inşa ettiklerini ifade eden Fakıbaba, Maşuk'taki evlere fiyat uygun olmasına rağmen alıcı bulmakta zorlandıklarını belirtti.

2013 YILINDA 161 İHALE
Belediyenin son 10 yılda yaptığı ihalelerle ilgili bilgi veren Fakıbaba, bin 35 evi kamulaştırdıklarını ve bedel olarak 77 milyon lira ödediklerini söyledi. 2004 yılında 71 ihale gerçekleştirdiklerini açıklayan Fakıbaba, 2013 yılında 200 milyon lirayla 161 ihale yaptıklarını belirtti. 10 yıllık başkanlık döneminde 741 milyon toplam ihale bedeli ödediklerini kaydeden Fakıbaba, 2013 yılında 239 milyon gelir elde edildiğini ifade etti.

'SGK'YA ÖDEME YAPSAM HİZMET YAPAMAM'
Türkiye'deki bazı belediyelerin katrilyonluk borcu olduğunu işaret eden Fakıbaba, Urfa Belediyesi'nin Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) borcu olduğunu ancak bunun mal takası yoluyla çözüleceğini ifade etti. Belediyenin bir kurum olduğuna vurgu yapan Fakıbaba, SGK'ya borcu ödemesi durumunda neyle hizmet edeceğini sordu. Kendisinin borcu vermediğini açıklayan Fakıbaba, gelecek olan başkanın da bir kuruş vermeyeceğini iddia etti.

ŞU ANDAKİ BORÇ 186 MİLYON
Belediyenin yapmış olduğu diğer altyapı, park ve üst yapı çalışmalarını anlatan Fakıbaba vatandaş memnuniyetinin arttığını belirtti. 2004 yılında belediyenin toplam borcunun 193 milyon olduğunu açıklayan Fakıbaba, şu anda belediyenin 2013 yılı faaliyetleri göz önünde bulundurularak 186 milyon borcu olduğunu ifade etti.

'BİLEREK GÖZ YUMMADIM'
Sunumun ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Fakıbaba, bir soru üzerine her kurumda olduğu gibi belediyede de kötü niyetli personellerin çıkmış olabileceğini ve bu şekilde rant elde etmiş olabileceğini ama bilerek göz yummadıklarını aktardı. Fakıbaba ve ekibi toplantının ardından gazetecilerle hatıra fotoğrafı çekti.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Yerel Fakıbaba: Çalmadım, Çaldırmadım, Çalıştım - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement