Fikri Işık - PPK'nın faiz kararı - - Son Dakika
Güncel

Fikri Işık - PPK'nın faiz kararı -

Fikri Işık - PPK\'nın faiz kararı -

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Merkez Bankası Para Politikası Kurulunun (PPK) faiz kararı ile ilgili, "Merkez Bankası'ndan daha cesur adımlar atmasını bekliyorum" dedi.

24.06.2014 17:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Merkez Bankası Para Politikası Kurulunun (PPK) faiz kararı ile ilgili, "Merkez Bankası'ndan daha cesur adımlar atmasını bekliyorum" dedi.

Işık, Meyra Otel'de düzenlenen Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kurulu (OSBÜK) 12. Olağan Genel Kurulu'na gelişinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

PPK'nın faiz kararına ilişkin bir soru üzerine Işık, Türkiye'nin 17 ve 25 Aralık süreçlerinden sonra yaşadığı sıkıntıların ardından 30 Mart'taki yerel seçimler ile söz konusu sıkıntıların aşıldığını ve siyasi istikrara yönelik risk algısının ortadan kalktığını söyledi.

Risk algısının ortadan kalkmasıyla piyasalarda güven ortamı oluştuğunu kaydeden Işık, güven ortamının oluşmasıyla piyasa faizlerinin düşmeye başladığını ifade etti.

Gelen bütün verilerin artık enflasyonun da düşüş trendinde olduğunu gösterdiğini belirten Işık, "Biraz önce kapasite kullanım oranları da açıklandı. Kapasite kullanım oranları Türkiye'nin büyümeye güçlü bir şekilde devam edeceğini gösteriyor. Türkiye'de üretim, yatırım ortamının güçleneceğini gösteriyor. Alınan karar önemlidir ama böyle bir konjonktürde Merkez Bankası'ndan daha cesur adımlar bekliyoruz" diye konuştu.

Faizler ne kadar düşük olursa üretimin o kadar fazla olacağını dile getiren Işık, iç tüketimin daha fazla artmamasına yönelik hükümetin yürürlüğe koyduğu tedbirler bulunduğunu ve gerekirse başka tedbirler de alınabileceğini söyledi. Işık, "Üretim ve yatırım ortamının güçlenmesini istiyorsak faizlerin daha cesurca aşağı inmesini sağlamalıyız" değerlendirmesinde bulundu.

- İSO 500 listesi

Bir gazetecinin, İstanbul Sanayi Odasının (İSO) "Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu" listesini açıkladığını hatırlatarak, "Vergi öncesi zarar açıklayan şirket sayısının geçen yıla göre 63'ten 129'a çıkmasını nasıl değerlendirdiklerini" sorması üzerine Işık, vergi öncesi açıklanan kar ve zararların yatırımlarla ilgili olduğunu söyledi.

"Bir şirketi biliyorum. Şu an 2,5 milyar dolarlık yatırım yapıyor. Bu şirketin kar etmesi kolay mı?" diyen Işık, Türkiye'de yatırım ortamı iyileştikçe yapılan yatırımların bilançolara yansıyabileceğini belirtti.

Açıklanan zararların farklı gerekçelerinin olup olmadığına bakılması gerektiğini ifade eden Işık, "Nisan ayı imalat sanayisindeki artış, bu ayın kapasite kullanım oranındaki artış, ülkenin geleceği için umut verici. Bunlar Türkiye'ye yatırım ikliminin iyileştiğini gösteriyor. Yatırım demek para harcamak demektir. Bunun şirket bilançolarında yerinin olması bana göre makul ve mazurdur" değerlendirmesinde bulundu.

Işık, Ordu Bağımsız Milletvekili İdris Naim Şahin'in soru önergesine ilişkin bir soruya da "Sayın eski bakan kendi dönemiyle ilgili bir soru sormuş herhalde en iyi cevabı da kendisi verir" yanıtını verdi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Fikri Işık - PPK'nın faiz kararı - - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement