Filistin'den "Yahudi Yerleşimci" Tepkisi - Son Dakika
Güncel

Filistin'den "Yahudi Yerleşimci" Tepkisi

Filistin\'den "Yahudi Yerleşimci" Tepkisi

Filistin Başbakanı el Hamdallah, "İsrail'in, Yahudi yerleşimcileri, işledikleri terör suçlarından dolayı yargılamadığını" belirtti.

15.10.2014 13:39

Filistin Başbakanı Rami el-Hamdallah, " İsrail'in, Yahudi yerleşimcileri, işledikleri terör suçlarından dolayı yargılamadığını" belirtti.

Yahudi yerleşimciler tarafından dün yakılan Ebu Bekir es-Sıddık Camisi'nde yaptığı incelemelerin ardından basın mensuplarına konuşan Hamdallah, "İsrail hükümeti, Yahudi yerleşimcileri yaptıkları terörizmden dolayı yargılamıyor. Bunun aksine onları serbest bırakıyor. Onların öldürmelerine, yakmalarına, Filistin halkına, mal varlıklarına, hatta camilerine ve kiliselerine yönelik tacize izin veriyor" dedi.

Hamdallah, "Filistin halkına koruma sağlanmasını, kutsallarının hedef alınmasının engellenmesi ve ibadet haklarının garanti altına alınmasını" istedi.

Uluslararası toplumun sorumluluk sahibi olmasını talep eden Hamdallah, "Mescid-i Aksa'da cami cemaatinin her gün taciz edilmesi, Aksa'nın zamansal ve mekansal olarak bölünmesi gibi ırkçı uygulamalarla karşı karşıya kalındığını" ifade etti.

Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlallerin İsrail ordusunun gözetiminde gerçekleştiğine dikkati çeken Hamdallah, "İsrail, faşist uygulamalarıyla, işgaliyle, Yahudi yerleşimcileri ve yerleşim yerleriyle, ayrım duvarıyla her gün uluslararası hukuku, bütün semavi dinlerin hukukunu ihlal ediyor" diye konuştu.

Filistin Başbakanı Hamdallah, "İsrail'in, Filistinlilerin topraklarındaki ve kutsal mekanlardaki tarihi haklarını almalarını engelleyemeyeceğini, halkın topraklarında kalma ve işgalden tamamen kurtulana dek direniş arzusunu kıramayacağını" vurguladı.

-Yahudi yerleşimcilerin saldırıları arttı

Nablus'ta pazartesi gecesi Yahudi yerleşimciler tarafından kundaklanan Ebu Bekir es-Sıddık Camisi'ndeki Kur'an mushaflar ve halılar yanmış, cami duvarlarına "Araplara ölüm" sloganı yazılmıştı.

Süleyman Mabedi kalıntılarının külliye alanının altında olduğuna inanan Yahudi yerleşimciler, bu alanda kazı çalışmaları yapıyor. Yerleşimciler ve İsrailli yetkililer zaman zaman Aksa Külliyesi içerisine de girerek cami cemaatini ve eğitim gören öğrencileri taciz ediyor. Müslümanların karşı çıktığı bu tür ihlaller nedeniyle Mescid-i Aksa'da sık sık gerginlik yaşanıyor.

Dünyanın farklı ülkelerinden getirilerek İsrail yönetiminin işgal politikası çerçevesinde Batı Şeria ve Doğu Kudüs'e yerleştirilen Yahudi yerleşimcilerinin silah taşımaları ve Filistinli sivilleri zaman zaman sözlü ya da fiziksel olarak taciz etmeleri, yerel halk ile yerleşimciler arasında sürtüşmelere neden oluyor.

İsrail, Batı Şeria'yı Yahuda ve Samarya şeklinde adlandırarak kendi toprağı olarak görüyor. Batı Şeria'da 2 milyon 300 bin, Doğu Kudüs'te ise 200 bin Yahudi yerleşimci bulunuyor. - Nablus

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Filistin'den 'Yahudi Yerleşimci' Tepkisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement