Film Üretimi Antalya'dan Başlayacak - Son Dakika
Güncel

Film Üretimi Antalya'dan Başlayacak

Sinema sektörüne yapım alanında katkı sağlamak hedefiyle bu yıl ilk kez düzenlenen Antalya Film Forum başladı.

16.10.2014 15:35

Sinema sektörüne yapım desteği sağlayarak yeni projelerin Antalya markasıyla dünya arenasına çıkmasını hedefleyen Antalya Film Forum (AFF), kapılarını açtı. 51. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali kapsamında gerçekleştirilen forumun açılışına; Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Festival Başkanı Menderes Türel, Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdür'ü Cem Erkul, Festival Direktörü Elif Dağdeviren, AFF Direktörü Zeynep Özbatur Atakan ve AFF Koordinatörü Yamaç Okur katıldı.

Sunumunu Yekta Kopan'ın yaptığı Su Otel Voda Salonu'ndaki açılışta konuşan AFF Direktörü Zeynep Özbatur Atakan, 3 ay gibi bir sürede hazırlanan Forum'un en büyük destekçisinin, Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Festival Başkanı Menderes Türel olduğunu söyledi. "Projeyi anlatmak için görüştüğümüzde daha cümlem bile bitmeden kabul etmişti" diyen Atakan, Türk sinemasının gelişimi için bir film marketten ziyade film forumuna ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi. Atakan şöyle konuştu:

"Bugüne geldiğimize inanamıyorum. Abartmayı sevmem ama mucize gibi oldu; 3 ayda bir organizasyonu çıkardık. Bugüne kadar çok proje anlattım ama sanırım en hızlı kabul edilen projem bu oldu. Bunun için Menderes Türel'e çok teşekkür ederim, umarım onu mahcup etmeyiz. İstediğimiz; burada buluşmak, Antalya'dan yolculuğuna çıkacak yeni projeleri keşfetmek ve onlarla yeniden Antalya'da buluşmak"

Festival Direktörü Elif Dağdeviren de Atakan'ın sözlerini destekleyerek "AFF en hızlı kabul edilen proje oldu. Sayın Türel, 'iki taraf için de kazan kazan olan bir şeye nasıl hayır denir ki? diyerek bizi destekledi" diye konuştu. Dağdeviren, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bir festivalin iki şeye katkısı olması lazım; sektöre ve coğrafyaya. Bunları aramızda tartışırken Zeynep ikisine birden çok güzel, verimli ve gelecek vaat eden bir çözüm önerdi. Market yerine proje gelişimi ve uzun vadeli, kalıcı çözüm önermesiyle film forumun daha iyi olacağını söyledi. Bu süreç, bu festivalin hem gelenekten geleceğe taşıyacağı hem de yerelden evrensele açılacağı bir süreç. İleride inşallah 'Antalya Film Festival ve Film Forum Desteği' yazan filmler izleriz"

Katılımcıları selamlayan Menderes Türel ise AFF projesini hemen kabul etmesinin sebebini şöyle anlattı:

"İlk kez belediye başkanı seçildiğimde Berlin Film Market'e gitmiştik. Oranın direktörü film market düzenlemek istediğimizi söylediğimde beni bir süzüp 'Elin yüzün düzgün, gidip artist ol, bu işlere bulaşma' diye takılmıştı bana. Bir söz vardır; hayal et ama hayallerini gerçekleştirmek için de çalış. Ben hayalperest değilim; hayal ettik ve gerçekleştirmek için de çalıştık. Bana Berlin'de 'Bu işlere bulaşma' diyen direktörle ertesi sene Antalya'da Film Market'in açılış kurdelesini birlikte kestik. 'This is miracle' (Bu bir mucize) deyip durdu. Araya bazı kesintiler girdi, şimdi yeniden bu konuyu ele alabilecek duruma geldiğimizde Antalya için Film Market yerine Film Forum'un daha doğru olduğunu düşündük. O yüzden Zeynep hanım anlatmaya başladığında daha sözünü bitirmeden kabul ettim. Belki bir gün, Oscarlı bir filmin jeneriğinde Antalya Altın Portakal Film Forum yazacaktır"

17 Ekim'e kadar sürecek AFF, dünyanın dört bir yanından yapımcıları ve sinemacıları buluşturacak ve iki farklı başlık altında toplam 3 film projesine maddi destek sağlayacak. Forum; Pitching Platformu'nda yer alan 10 projeden 2'sine 30'ar bin TL, Work in Progress Platformu'nda yer alan 6 projeden birine de 100 bin TL ödül verecek.

Forum programında ayrıca her gün ünlü yönetmen ve yapımcıların katılacağı masterclass'lar yapılacak. Bunlardan ilki de bugün, "Sınıf" (Entre les Murs) filmiyle Altın Palmiye kazanan yönetmen Laurent Cantet ve yapımcısı Didar Domehri ile gerçekleştirildi. İkinci masterclass ise 17 Ekim'de İranlı ünlü yönetmen Abbas Kiarostami'nin katılımıyla yapılacak. Hikaye yazımı üzerine, New York School of Visual Arts ve London Film School öğretim üyesi Paul Cronin de bir atölye çalışması düzenleyecek. AFF etkinlikleri arasında "Festivallerin Geleceği" ve "Yapımcılarla Sinemanın Geleceği Üzerine" başlıklı paneller yer alıyor.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Film Üretimi Antalya'dan Başlayacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement