Fuarın Gözdesi Karacadağ Pirinci - Son Dakika
Güncel

Fuarın Gözdesi Karacadağ Pirinci

Fuarın Gözdesi Karacadağ Pirinci

19. Uluslararası Doğu Akdeniz Turizm Fuarı'nda Diyarbakır stantında dağıtılan Karacadağ Pirinciyle yapılan pilav katılımcıların ilgi odağı oldu.

25.01.2015 22:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin en iyi pirinci olarak kabul edilen Karacadağ pirincinin lezzeti İstanbul'daki fuarda katılımcılara tanıtılıyor. Diyarbakır merkeze bağlı Karacadağ Havzası başta olmak üzere Çınar, Hazro, Çermik ilçeleri ile Urfa'nın Siverek ve Viranşehir, Mardin'in Derik ilçesinde doğal kaynak sularla yetiştirilen Karacadağ Pirinci artık Türkiye'ye yayılıyor.

Dünyanın 5. büyük turizm fuarlarından olan EMİTT Fuarı'ndaki Diyarbakır stantında her gün 35 kilogram pirinç pilavı dağıtılıyor. Diyarbakır'a özgü bir lezzet olan, kavrulmuş badem ve kıymayla yapılan duvaklı pilav için katılımcılar kuyruk oluşturdu. Bu lezzetle yeni tanışan ziyaretçiler, pilavı çok beğendiklerini ve kendilerinin de yapmak istediklerini belirtti.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Fırat Anlı ile Sur Belediyesi Eş Başkanı Fatma Şık Barut ziyaretçilere pilav dağıttı. Anlı, Diyarbakır'ın kültür, tarih ve yeme içme kültürünü tanıtmak için fuarda bulunduklarını söyledi. İnsanlığın ilk yerleşim yeri olan, ilk insanlığın tarım yaptığı yer olan Mezopotamya'nın sunumunu yaptıklarını bildiren Anlı, "Diyarbakır pirinci endemik bir pirinçtir. Buğdayın ilk Karacadağ'da üretildiği yani evcilleştirildiği insanlık tarihinde kayıtlıdır. Pirinç de aynı şekilde. Bugün bu pirinci dünyaya tanıtıyoruz." diye konuştu.

Diyarbakırlı Şef Burhan Can, Karacadağ pirincinin en önemli özelliğinin rengi, aroması ve damakta bıraktığı lezzeti olduğunu, nane, kekik karışımı kendine özgü hoş bir kokuya sahip olduğunu belirtti. Can, "Karacadağ pirincinin diğer pirinçlerden farkı çok su kaldırmasıdır. Karacadağ pirinci esnasında tanelerin su çekme kabiliyeti oldukça yüksek olduğundan lapalaşma ve yapışma görülmez" diye konuştu.

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Fuarın Gözdesi Karacadağ Pirinci - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement