Gebeze'de Metal İşçilerinden Protesto - Son Dakika
Yerel

Gebeze'de Metal İşçilerinden Protesto

Birleşik Metal-İş Sendikası Gebze Şubesi'ne bağlı işçiler, Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile yapılan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde yaşanan uyumsuzluk sürecini protesto etti.

01.04.2013 22:45

Birleşik Metal-İş Sendikası Gebze Şubesi'ne bağlı işçiler, Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile yapılan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde yaşanan uyumsuzluk sürecini protesto etti.

Birleşik Metal-İş Sendikası Gebze Şubesi önünde toplanan işçiler, çeşitli sloganlar atarak Gebze Cumhuriyet Meydanı'na yürüdü.

Burada, grup adına basın açıklaması yapan Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, bir milyonun üzerinde metal işçisini ve ailelerini ilgilendiren, doğrudan veya dolaylı yoldan etkileyen grup toplu iş sözleşmesinde uyuşmazlık sürecine girildiğini belirterek, MESS'in metal işçilerinin yoksullaşmasını kalıcılaştırmak istediğini savundu.

Tüm işçilere ilk altı ay için "yüzde 8 artı 35 kuruş" ücret zammı istediklerini dile getiren Serdaroğlu, "Bu ücret tamamlama ve zam işlemlerinin iş yeri ortalama ücretlerine oransal etkisi birinci altı ay için yüzde 19'dur. Miktar olarak ortalama ücretlerde net 210 liradır. Teklifimiz iş yerlerinde en düşük ücretin ikramiye dahil bin 200 TL'ye çıkarılmasıdır. Bu demektir ki en düşük ücret alan işçilerin gelirlerine net 260 liralık bir artış talep etmiş oluyoruz" diye konuştu.

Serdaroğlu, düşük ücretlerin düzeyinin yükseltilmesine ek olarak, düşük ücret sisteminin diğer ayağını oluşturan enflasyona endeksli zam sisteminin sona erdirilmesini teklif ettiklerini anlatarak, şunları kaydetti:

"2010 sözleşmesinde verdiğimiz mücadele ve grevlerle grup toplu sözleşmesinin ezberlerini bozduk. Metal işçilerinin, metal kapitalistlerinin dayatmalarını kabul etmek zorunda olmadıklarını ve ayağa kalktıklarında bu sistemi değiştirebileceklerini gösterdik. Geçtiğimiz dönem bu ne yazık ki tüm metal işçilerinin kapsamadı. Bu dönem, metal işçilerinin ortak mücadelesi sadece ezberleri değil, metal işverenlerinin ve onların işbirlikçilerinin çıkarına işleyen sistemin tümünü bozacaktır."

Grup, açıklamanın ardından dağıldı. - KOCAELİ

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Gebeze'de Metal İşçilerinden Protesto - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement