Genel Seçime Doğru - Son Dakika
Yerel

Genel Seçime Doğru

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı ve AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber, çiftçinin sigorta konusunda mağduriyet yaşamasına izin vermeyeceklerini, ürünün yanı sıra kökün de tarım sigortası kapsamına alınmasını sağlayacaklarını açıkladı.

16.05.2015 18:25

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı ve AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber, çiftçinin sigorta konusunda mağduriyet yaşamasına izin vermeyeceklerini, ürünün yanı sıra kökün de tarım sigortası kapsamına alınmasını sağlayacaklarını açıkladı.

Berber, TARSİM Genel Müdürü Yusuf Cemal Satıoğlu ile TARSİM yönetim kurulu üyeleriyle Alaşehir ilçesindeki çiftçiler ile bir araya geldi.

Don olayından zarar gören çiftçiye verdiği sözü hatırlatan Berber, TARSİM kapsamının genişletilmesi için çalışma başlatıldığını bildirdi.

Kuraklık, aşırı yağış ve rekoltenin yanı sıra ürünün kökünün de tarım sigortası kapsamına alınması için çalışma yapıldığını açıklayan Berber, şöyle konuştu:

"İlave prim riski standart prim ile aynı oranda artmamalı. Azalan riski daha da azalan bir oranda sigortalatmak gerekiyor. Çiftçimiz bu konuda çok bilinçli. Daha fazla sigortalatmak istiyor. Ancak zararını tazmin edememe endişesinden ötürü TARSİM'e giremiyor. Prim yüksek diye bu yönde karar almıyor. Bu nedenle TARSİM'in kapsamı genişletilmeli diyoruz. Çiftçi full kasko istiyor. Tam sigortanın yanı sıra en düşük paketin de tercih edilebileceği bir sigorta portföyü oluşturacağız. Çiftçimizin sigorta anlamında mağduriyet yaşamasına izin vermeyiz. Ürünün yanı sıra kökün de sigortalanmasını sağlamak boynumuzun borcudur."

TARSİM kapsamı dışındaki çiftçilerin de zararını Başbakanlık Afet Yardım Fonu'ndan karşılayabilmesi için girişimlerde bulunacağını söyleyen Berber, "Fon, bazı bölgelere daha önce 20-30 milyon lira gibi ciddi yardımlarda bulundu. Bizim burada don zararımız daha büyük oldu. 40 milyon gibi bir yardım sigorta kapsamı dışındaki çiftçilerimize can suyu olacaktır. Bu konuda çalışıyoruz" dedi.

TARSİM Genel Müdürü Yusuf Cemal ?Satıoğlu ise 250 uzman eksperin, dondan zarar gören tarım arazilerinde çalışmalarını sürdürdüğünü, hasar tespit çalışmasının temmuz ayı itibarıyla tamamlanacağını, yüzde 100 hasarlı bağlarda ve tarım alanlarında zararın daha erken ödeneceğini açıkladı.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Genel Seçime Doğru - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement