Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker Hakkında Gensoru - Son Dakika
Politika

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker Hakkında Gensoru

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, "Türkiye 2013 yılında da 2014 yılında da hayvansal ürün açısından net ihracatçı bir ülkedir.

25.03.2015 22:21

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, "Türkiye 2013 yılında da 2014 yılında da hayvansal ürün açısından net ihracatçı bir ülkedir. Cumhuriyet tarihinin hayvansal ürün açısından ihracat rekoru da AK Parti hükümeti zamanında oldu" dedi.

Bakan Eker, TBMM Genel Kurulu'nda CHP'nin kendisi hakkında verdiği gensorunun gündeme alınıp alınmayacağına ilişkin görüşmelerde hükümet adına söz aldı.

Muhalefet etmenin iktidar kadar sorumluluk, bilgi, çaba, gayret ve meseleleri doğru analiz edebilme yeteneği istediğini belirten Eker, "Burada dile getirilen hususların hepsi afaki ve hiçbir hesaba, kitaba dayanmayan, büyük kısmı gerçek dışı ve abartılı bilgiler. İçinde bir tek gerçek olsa öpüp başıma koyacağım. Halbuki muhalefet böyle olmamalı. Gensoruyu veren arkadaşlar bile gelip burada dinlemiyor. Halbuki gensoru önemli bir müessesedir. Bir bakan hakkında gensoru verilecek kadar konu önemliyse o zaman ayrıntılı bir şekilde doğru bilgilerle kamuoyunun huzuruna çıkılması lazım" diye konuştu.

-"Rakamları bu kadar derme çatma, hesapsız kitapsız söylememeliyiz"

AK Parti iktidarının tarımsal uygulamalarını rakamlarla anlatan Eker, şöyle devam etti:

"2002 tarihinde Türkiye'nin kırmızı et üretimi 420 bin ton. İki hafta önce TÜİK tarafından açıklandı; 1 milyon 4 bin ton. Bu üretimin tamamı yerli. Şimdi bunları söylemeyeceksiniz, muhalefet bu kadar ucuz olmamalı. İlla muhalefet kaygısıyla rakamları bu kadar derme çatma, hesapsız kitapsız söylememeliyiz. O zaman bunun adı ucuz polemiktir, ucuz muhalefettir. Bir hesaba, projeye dayanmıyor.

83 milyondan devraldım ben, bütün Türkiye'nin hayvancılığa ayrılan destek miktarını. Ben bunu 3 milyar liraya çıkardım, yıllık. Koyun, keçi sayısını cumhuriyet tarihinde ilk defa destekleme kapsamına alan biziz. Bizim iktidarımızdan önce hiçbir dönemde koyun ve keçi destekleme kapsamına alınmamıştı."

Tarımsal politikalardaki gelişmeleri görebilmek için rakamları çarpıtmamak gerektiğini söyleyen Eker, "Türkiye 2013 yılında da 2014 yılında da hayvansal ürün açısından net ihracatçı bir ülkedir. Cumhuriyet tarihinin hayvansal ürün açısından ihracat rekoru da AK Parti hükümeti zamanında oldu" dedi.

Muhalefet milletvekillerinin hastalıklı hayvanların satıldığına ilişkin iddiasına da değinen Eker, "Burada yapılan birtakım şovları da ciddiye almıyorum. Sizin  Trakya'da o 'satıldı' dediğiniz hayvanların tamamı savcılık kararıyla gömülü oldukları tespit edildi. Dolayısıyla böyle leşlerin satıldığı iddiası iğrenç bir yalandır, doğru değildir" ifadelerini kullandı.

Eker, Türkiye'nin şap hastalığıyla mücadele konusunda da örnek bir çalışma gerçekleştirdiğini söyledi.

-"2002'nin gerisine düşmüşsünüz, övünülecek bir tablo görmüyorum"

Sataşma nedeniyle söz alan CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi de tarımsal ilerlemenin ölçüsünün, bütçeden tarımsal destekleme için ayrılan kaynak miktarı olduğuna işaret etti. Hamzaçebi, "Faizi hariç tuttuğumuzda, tarımsal destekleme harcamalarının faiz dışı harcamalara oranı, o beğenilmeyen 2002 yılında, yüzde 2.75'dir. 2014 sonunda bu rakam yüzde 2.41'dir. Şimdi 2015 içinde yüzde 2.42'dir. 2002'nin gerisine düşmüşsünüz Sayın Bakan. Burada övünülecek bir tablo ben görmüyorum" diye konuştu.

Eker hakkındaki gensorunun gündeme alınmasının reddedilmesinin ardından, "Torba Kanun Teklifi"nin görüşmelerine geçildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker Hakkında Gensoru - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • diyarbakırlı: amaç bağ yemek değil bağcı döğmek, bakan bey sizde 6 ile 7 ekim olaylarında sukunete çok destek verdiniz, kan emicilerin hesabın a çözüm süreci gelmiyor, dogu ve güneydoğunun terör nedeniyle işlemeneyen toprakları, meralarının işlenmemesini istiyorlar. görevlerini ifa ediyorlar gen soruda üç ırkçı bir arada mhpihdp. chp, beyaz bunlar bakanım beyaz ırkçı yani faşo ' faşo faşu dur ırkı olmaz. diyarbalırlı olmanız hdp'ninde hesabına gelmiyor. damarlarına bastınız, inadına çözüm inadına ak parti 0 0 Yanıtla

Advertisement