Savaş Alanına Dönen Erciş, Depremden Çıkmış Gibi - Son Dakika
Güncel

Savaş Alanına Dönen Erciş, Depremden Çıkmış Gibi

Van Valiliği, dünden beri kente yaşanan olaylarla ilgili yazılı açıklamada bulundu.

08.10.2014 13:40  Güncelleme: 14:04

Valilik BİLANÇOYU AÇIKLADI

Van Valiliği, dünden beri kente yaşanan olaylarla ilgili yazılı açıklamada bulundu. Olaylarda hayatını kaybeden Hamit Caner'in Kuran kursu inşaatını yakmak isteyen göstericilere direnirken silahlı vurulduğu belirtildi. Van Valiliği vandallık olarak nitelendirdiği olayların kent merkezi ile Erciş, Muradiye, Özalp ve Başkale ilçelerinde çıktığını bildirilen açıklamada şöyle denildi:

"Eylemlerde il genelinde, (118) işyeri, (17) kamu binası, (7) banka, (5) siyasi parti binası,(35) özel araç, (19) resmi araç, (7) mobese sisteminde hasarlar oluşmuş, çok sayıda trafik lambası, elektrik direği ve reklam panosu tahrip edilmiştir. Van Merkezde 'Bedüzzaman Kuran Kursu' inşaatını yakmak isteyen göstericilere karşı mukavemet gösteren bir vatandaşımız, çıkan arbedede silahla vurularak hayatını kaybetmiştir. Aynı olaylarda göstericiler tarafından atılan taş, şişe vb. cisimlerin isabet etmesi sonucu (31) güvenlik görevlisi, (3) vatandaş çeşitli yerlerinden yaralanmıştır."

ZOR KULLANILARAK İTFAİYEDEN YARARLANILDI

Valilik, olaylarda işyerleri yanan vatandaşların itfaiye taleplerinin, bazı belediyelerce yerine getirilmek istenmediği de belirtilerek şöyle devam edildi:

"Erciş İlçemize Van'dan diğer kamu kuruluşlarının itfaiye gruplarıyla müdahale edilmek zorunda kalınmış, çok sayışa işyerinin ateşe verilmesi nedeniyle mülki makamlar zor kullanmak suretiyle belediye itfaiyesinden yararlanabilmiştir. Olayların daha fazla büyümemesi için Valiliğimizce Erciş'te sokağa çıkma yasağı ilan edilmiş; askeri birliklere Van merkez ve Erciş İlçemizde sorumluluklar verilmiştir."

Olayların ardından 7 hasar tesbit komisyonu kurulduğu ve vatandaşların zararlarının karşılanacağı belirtildi. Açıklamada olaylara karışan 42 kişinin de gözaltına alındığı vurgulandı.

AVUKATLARA POLİS MÜDAHALESİ

Kepenklerin kapalı olduğu Van'da bir grup avukat da Kobani'ye destek için adliye binası önünde toplanıp şehir merkezine doğru yürümek istedi. Aralarında HDP, PM üyesi Cüneyt Caniş, Baro Başkanı Murat Timur'un da bulunduğu 50 avukat adliye önünden ayrılıp, kente doğru yürümek istediği sırada, önlerine barikat kuran polisler durdurdu. Bunun üzerine gerginlik çıktı. Polis cop ve gözyaşartıcı bomba kullanırken, avukatların da duruma tepki göstermesi üzerine arbede çıktı. Arbedede bir polis ve bir avukat darbelerden yaralandı. Bu nedenle bölgeye çok sayıda özel hareket ve çevik kuvet polisi sevk edildi.

Bu arada Van Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından da olaylarla ilgili geniş çaplı soruşturma başlatıldığı belirtildi. - Valiliği

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Savaş Alanına Dönen Erciş, Depremden Çıkmış Gibi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement