Gümrük Bakanı Tüfenkçi: O Savcının Yeri Değişecek (4) - Son Dakika
Güncel

Gümrük Bakanı Tüfenkçi: O Savcının Yeri Değişecek (4)

Gümrük Bakanı Tüfenkçi: O Savcının Yeri Değişecek (4)

Bakan TÜFENKÇİ'DEN RUSYA'YA PATLICAN CEVABIGümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, Rusya'nın 25 Nisan tarihinden itibaren patlıcan alımının durdurulması kararını ziyaret için gittiği Kapıkule Sınır Kapısı'ndan cevapladı.

20.04.2016 18:53

Bakan TÜFENKÇİ'DEN RUSYA'YA PATLICAN CEVABI

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, Rusya'nın 25 Nisan tarihinden itibaren patlıcan alımının durdurulması kararını ziyaret için gittiği Kapıkule Sınır Kapısı'ndan cevapladı. Rusya'nın uçak krizinin ardından çeşitli nedenlerle eşya ve meyve-sebze alımına ilişkin ambargolarını sürdürdüğünü ifade eden Bakan Tüfenkçi, "Rusya'nın ambargoları yeni değil. 24 Kasım'dan itibaren Türkiye'ye çeşitli vesilelerle eşyalarda ve meyve-sebzelerde ambargo uyguluyor. Biz o zamanda ifade ettik. Ambargo uygulamaları doğru bir işlem değil. Burada en büyük zararı Rusya vatandaşları yaşar demiştik. Bugün gelinen noktada başta Putin olmak üzere Rus yetkililerde ifade ediyorlar. Biz ülkeler arasındaki sorunların diyalogla çözülmesi gerektiğini ifade ediyoruz. Hala da aynı noktadayız. Dikkat ederseniz biz ambargo başladığından bu yana gerginleştiren veya gerilimi tırmandıran bir ülke konumunda olmadık. İstedik ki sorunlar diyaloglarla çözülsün ve bu işlemlerden bu tür gerginliklerden iki ülke halkı da zarar görmesin" dedi.

"PATLICAN İÇİNDE YENİ PAZAR BULURUZ"

Rusya'nın daha önce alımını durdurduğu biber, salatalık ve domateste olduğu gibi patlıcan içinde yeri pazarlar bulacaklarını anlatan Tüfenkçi sözlerini şöyle sürdürdü:

"Zaten Rusya'nın içerisinde bulunduğu konum itibariyle 24 Kasım'da uçak krizi başlamadan öncede Rusya'ya olan ihracatımız her ay düzenli olarak düşmekteydi. Ancak Rusya'nın ambargo koymasıyla birlikte bu düşüş daha da hızlandı. Biz domateste, biberde, salatalıkta nasıl üreticimize yeni pazarlar bulmuşsak, patlıcan da da hiç kimse merak etmesin. Bu ambargoların bizi ve ülkemizi çok olumsuz etkileyeceğini ben o zamanda inanmamıştım. Şimdi de inanmıyorum, Türkiye büyük bir ülke. Türkiye eskisi gibi değil Pazar çeşitliliği olan bir ülke. Türkiye eskisi gibi sadece 1-2 bağlı ülkeye ihracatını yapmıyor. Evet, büyük bölümünü belli ülkelere yapıyoruz. Şimdi 37 üründe 1 milyarın üzerinde ihracat yapan ülke konumundayız. 2002'den önce 5 ilimiz 1 milyar doların üzerinde ihracat yaparken bugün 16-17 ilimiz 1 milyar doların üzerinde ihracat yapabilir duruma geldi. Biz bugün 200'ün üzerinde ihracat durumdayız. Tabi ülke derken bunu gümrükleme sahası olarak düşünün. Ürün çeşidi ve piyasa kazanımı noktasında da habire piyasamızı genişletmeye çalışıyoruz. Hükümet olarak da başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere Başbakanımız da 1 Kasım'dan sonra gerek Güney Amerika gerek Afrika ziyaretleriyle bu Pazar arayışlarına da destek vermekteyiz."

KAPIKULE'Yİ GEZDİ

Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Müslüm Yalçın'ndan sınır kapılarıyla ilgili brifing alan Bakan Bülent Tüfenkçi, ardından gümrük sahasında gezerek incelemelerde bulunmak üzere Hamzabeyli Sınır Kapısı'na geçti. Gümrük sahasını inceleyip, gümrük memurlarıyla sohbet eden Bakan Tüfenkçi Edirne'den ayrıldı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Gümrük Bakanı Tüfenkçi: O Savcının Yeri Değişecek (4) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement