Güneydoğu'da Turizmci Somut Adım İstiyor - Son Dakika
Güncel

Güneydoğu'da Turizmci Somut Adım İstiyor

Güneydoğu\'da Turizmci Somut Adım İstiyor

Başbakan Davutoğlu tarafından açıklanan 2016 Turizm Eylem Planı bölgedeki Güneydoğu'daki turizmciler tarafından yetersiz karşılandı.

24.02.2016 12:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Ahmet Davutoğlu önceki gün 2016 Turizm Eylem Planı'nı açıkladı. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki turizmcilerin büyük bir heyecanla beklediği eylem planı daha çok büyük turizm işletmeler ve acenteleri kapsayacak düzenlemeler içeriyor.

Suriye'de yaşanan iç savaş ve bölge illerdeki çatışmalı ortam yüzünden turizm pastası iyice küçülen Urfa gibi illerdeki turizmciler eylem planında umduğunu bulamadı. Gazete İpekyol'a konuşan Turizm İşletmecisi Serhat Gerger, "Bizi daha kötü günler bekliyor diye düşünüyorum" derken, Şanlıurfa Bölgesel Turist Rehberleri Odası Eski Başkanı Kamil Türkmen ise "En azından boğuştuğumuz bu dört yıllık savaş sürecinde iki yıl ödemesiz, faizsiz kredi gibi desteklerin sağlanmasını isterdik." şeklinde hükümetten beklentisini dile getirdi.

GERGER: BÖLGEYLE ALAKALI HİÇBİR ŞEY YOK

Bölgeyle alakalı hiçbir düzenlemenin eylemde yer almadığını belirten Turizm İşletmecisi Serhat Gerger, "Daha çok Antalya'yla alakalı, artı bir de borcunu ödemeyenlerle alakalı şeyler yapacaklarmış. Vergisini ödeyenlere, namuslu olanlara bir şey yok. Yani Urfa'yı ilgilendiren hiçbir şey yok. Beklentilerimizi kesinlikle karşılamadı. Bizim terörden dolayı özellikle Suruç patlamasından sonra meydana gelen zarar hiçbir şekilde dikkate alınmamış. Turizm diye bir şey kalmadı Urfa'da. Belki otellerde hafif bir hareketlilik var. O da iş seyahatine gelenlerin konaklamaları. Suruç patlamasından sonra çok ciddi oranda polisler ve özel harekatçılar kalmıştı. O yüzden bir doluluk oranı vardı" dedi.

'İYİMSER DEĞİLİZ'

Geleceğe yönelik olarak iyimser olmadıklarının altını çizen Gerger, "Hayır iyimser değiliz. Suriye'deki savaş devam ettikçe bölgede barış sürecine tekrar geri dönülmediği sürece asla düzeleceğine inanmıyorum. Bizi daha kötü günler bekliyor diye düşünüyorum" dedi. Otellerin nisan ve mayıs aylarında dolu olduklarına yönelik açıklamaların gerçeği yansıtmadığını kaydeden Gerger, "Şu anda Urfa'ya gelenler ya iş seyahatine gelenler ya basın, yabancı gazeteciler ya da özel harekatçı polisler. Bunların dışında kalan turist falan yok" diye konuştu.

TÜRKMEN: YERLİ ACENTELERE DESTEK VERİLEBİLİRDİ

Eylem planında yerli işletmeler ve acenteler için pozitif bir şeyin olmadığını belirten Turizm İşletmecisi ve Şanlıurfa Bölgesel Turist Rehberleri Odası Eski Başkanı Kamil Türkmen ise daha çok bölgesel teşvik ve hibe beklediklerini söyledi. Türkmen, "Bir turizmci olarak söyleyeyim. Bölgeyle ilgili bir tek olumlu şey yok. İşte A grubu seyahat acentelerine 6 bin dolar, havaalanlarında Urfa yok. Urfa'ya gelen turistlerin yüzde 93-94'ü yerli grup. Bu yerli grubun desteklenmesi, Urfa'daki yerli acentelere de kredi desteği, konaklamalara destek verilebilirdi. Ama şu andaki Başbakanın açıklamış olduğu eylem planı A grubu ve konaklamalı oteller. Dışarda büyük miktarda grup getiren turizm şirketlerine yönelik, acentelere yönelik. Yerliyle ilgili herhangi pozitif bir şey yok. Başbakan eylem planını açıkladı. Soruyoruz, bu açıklanan eyle planında Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgesinde kaç tane otel ve acenteci faydalanacaktır? Sıfır" dedi.

'TURİZM AÇISINDAN UMUT VERİCİ AMA İÇİ BOŞ'

Bölge illerinin Suriye'deki savaş ve bölgesel çatışmalar yüzünden turizm pastasından düşen paylarının azaldığını kaydeden Türkmen, bölgedeki kaç otel ve konaklamanın bu eylem planından faydalanacağını sordu. Türkmen, "Biz, bu konuda daha ziyade bölgede turizm sektöründe çalışanların tüm SGK primlerinin bu süreç içerisinde devlet tarafından silinmesini isterdik. Özellikle SGK ve vergi konusunda bunların çok ciddi manada devlet tarafından süspanse edilmesini, mutlaka işletmelere turizm desteği, hibe demiyorum, altını çiziyorum. En azından boğuştuğumuz bu dört yıllık savaş sürecinde iki yıl ödemesiz, faizsiz kredi gibi desteklerin sağlanmasını isterdik. İşletmelerin potansiyellerine göre değerlendirilmeleri lazım. Bu konuda Şanlıurfa Valiliği Turizm Platformu aynı zamanda Ticaret ve Sanayi Odası, Ekonomi Bakanlığına yazılar yazdı. Sayılar verildi. Bunların hayata geçirilmesini bekliyoruz. Bir de bölgesel bir teşvik ve hibe sisteminin getirilmesini istiyorum. Sayın Başbakanın açıkladığı plan turizm adına umut verici ama bölgesel kısmında içinin boş olduğunu görüyoruz. Onun için soruyum. Başbakanın açıkladığı bu eylemde Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde hangi işletme ve kaç tane işletme yararlanacak? Bunun maddi getirisi ne olacak? Bunu bir açıklasınlar biz de bilelim" ifadelerini kullandı.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Güneydoğu'da Turizmci Somut Adım İstiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement