Gürcistan'dan Rusya'ya Tepki - Son Dakika
Güncel

Gürcistan'dan Rusya'ya Tepki

Gürcistan Dışişleri Bakanlığı: "Abhazya, Gürcistan'ın ayrılmaz bir parçasıdır"

23.01.2015 21:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gürcistan Dışişleri Bakanlığı, Rusya ile Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Abhazya arasında imzalan "İttifak ve Stratejik Ortaklık Anlaşması"na tepki göstererek, Abhazya'nın Gürcistan'ın ayrılmaz bir parçası olduğunu açıkladı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, 24 Kasım 2014'de Rusya ile Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Abhazya arasında imzalan "İttifak ve Stratejik Ortaklık Anlaşması"nın, Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma tarafından onaylanmasına tepki gösterildi.

Açıklamada, gelişmelerden aşırı derecede endişe duyulduğu belirtilerek, şöyle denildi:

"Abhazya, Gürcistan'ın ayrılmaz bir parçasıdır. Kremlin'in bu hareketi, Gürcistan'ın ayrılmaz bir parçasının ilhakına doğru atılan bir adımdır. Kırım'ın işgaliyle eşdeğer olan bu 'sözde' anlaşmanın onaylanmasından derin endişe duyuyoruz."

Açıklamada, Rusya'nın bu adımıyla uluslararası alandaki yükümlülüklerini ihlal ettiği kaydedilerek, uluslarası topluma, Rusya üzerinde baskı kurması için çağrıda bulunuldu.

Açıklamada ayrıca anlaşmasının, uluslararası hukukun açık bir ihlali olduğu vurgulanarak, "Bu hareket, devletlerin egemenliği, sınırların dokunulmazlığı, toprak bütünlüğü, uluslararası hukuktan kaynaklanan yükümlülükler ve Gürcistan-Rusya arasında imzalanan ateşkes anlaşmasındaki iyi niyet beyanlarına aykırıdır" ifadeleri yer aldı.

Rusya Parlamentosunun alt kanadı Duma, bugün düzenlenen oturumda, Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Abhazya ile imzalanan "İttifak ve Stratejik Ortaklık Anlaşması"nı onaylamıştı. Anlaşma, 441 oyla kabul edilirken, oylamada bir "hayır", bir de "çekimser" oy kullanıldı. Mecliste kabul edilen anlaşma daha sonra parlamentonun üst kanadı Federasyon Konseyi'nde görüşülecek. Federasyon Konseyi'nden çıkacak anlaşma, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in imzalamasının ardından resmi olarak yürürlüğe girecek. - Tiflis

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Gürcistan'dan Rusya'ya Tepki - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement