Hamas Heyetinin İran Ziyareti "Destek Arama" Şeklinde Yorumlandı - Son Dakika
Güncel

Hamas Heyetinin İran Ziyareti "Destek Arama" Şeklinde Yorumlandı

Hamas heyetinin İran'a yaptığı ziyaret, uluslararası ve bölgesel güçler tarafından yalnızlaştırılan hareketin "destek arama" çabası olarak yorumlandı.

10.12.2014 16:05  Güncelleme: 17:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hamas'ın heyetinin İran'a yaptığı ziyaret, uluslararası ve bölgesel güçler tarafından yalnızlaştırılan hareketin "destek arama" çabası olarak yorumlanıyor.

Siyasi analist Adnan Ebu Amir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ziyareti değerlendirerek, "Son Gazze saldırısının ardından Hamas'ın kendisini siyaset sahnesinde atacağı adımları netleştirmek zorunda hissetmesi doğaldır" dedi.

"Hamas'ın İran'la yeniden uzlaşıya varma" ihtiyacı hissettiğini ifade eden Amir, "İran'la uzlaşma siyasi hayatında taze kana ihtiyacı olan harekete olumlu etki edecektir. Hamas, İran'ın bölgesel bir güç olarak, haiz olduğu önemini biliyor. Bu durum da onu bölgede yaşanan değişimlere karşılık, esnek bir politika izlemeye sevk ediyor" diye konuştu.

Gazze'deki Beytü'l Hikme Danışmanlık Merkezi Başkanı Ahmed Yusuf da terör örgütü IŞİD, ABD ve İran arasındaki ilişkiler benzeri, bölgede yaşanan hızlı değişimlerin, Hamas'ı bölgesel siyaset sahnesinde rol oynamanın yollarını aramaya ittiğini savundu.

Yusuf, "Hamas, ( Mısır'da) Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin askeri darbeyle görevinden alınmasından bu yana yaşadığı siyasi kuşatmadan çıkabilmek için İran'la ilişkilerini iyi tutmaya çalışıyor" ifadesini kullandı.

Gazze'deki Ezher Üniversitesi Siyasi Bilimler Öğretim Üyesi Mıheymar Ebu Sa'de ise ziyareti, hareketin kaybettiği mali ve siyasi desteği yeniden sağlamak için yapılmış bir manevra olarak değerlendirdi.

Sa'de, İran'ın da Hamas'ın Filistin'de siyaset ve direniş grupları içindeki ağırlığını görmezden gelemeyeceğini söyledi.

Hamas'ın Tahran Temsilcisi Halid Kaddumi, Siyasi Büro Üyesi Muhammed Nasır ve Uluslararası İlişkiler Sorumlusu Usame Hamdan başkanlığındaki heyet, dün İranlı üst düzey yetkililerle görüşmeler gerçekleştirmişti. - Gazze

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Hamas Heyetinin İran Ziyareti 'Destek Arama' Şeklinde Yorumlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement