Hatay Müzesi Açılış Töreni - Son Dakika
Güncel

Hatay Müzesi Açılış Töreni

Kültür ve Turizm Bakanı Çelik: "Bu müze bundan sonra Hatay'ın sadece ziyaret edilen bir yeri olmayacak, bir yaşam merkezi olacak"

28.12.2014 16:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Hatay Müzesi'nin 24 saat yaşayan bir yer olacağını belirterek, "Bu müze bundan sonra Hatay'ın sadece ziyaret edilen bir yeri olmayacak, bir yaşam merkezi olacak" dedi.

Çelik, Hatay Müzesi'nin açılışında yaptığı konuşmada, kent için önemli bir müzenin açılışını gerçekleştirdiklerini söyledi.

Müzenin açılışıyla önemli, büyük bir havzanın da meydana getirildiğini dile getiren Çelik, bölgenin Hatay Müzesi, Gaziantep'teki Zeugma ve Şanlıurfa'daki müzeyle tamamlanarak Zeugma müzeleri destinasyonu haline getirildiğini söyledi.

Geçmişte, Hatay'ın Türkiye Cumhuriyeti'ne katılması yönünde oy kullanan Hatay Meclisi'nin mensuplarına şükranlarını sunan Bakan Çelik, "Şükranlarımızı sunmamız sadece sözde kalmıyor bu eserlerle birlikte Hatay Meclisi'nin aldığı karar gibi, o gün Türkiye Cumhuriyeti'ne atılan mührü gibi mühürleri Hatay'a vurmaya devam ediyoruz. Bu müze de o mühürlerden bir tanesidir" diye konuştu.

Hatay'ın önemli, kıymetli bir yer olduğunu ifade eden Çelik, "Tarihte ilk Hristiyan kelimesinin kullanıldığı yer dünyada burası. Hristiyanların hac yapmak için geldiği bir yer burası. Tarihçilerin 'doğunun güzel tacı' dedikleri, son derece önem verdikleri bir bölge burası. 13 medeniyete tarih boyunca kesintisiz ev sahipliği yapmış. Bu, başlı başına dünyanın mücevheri olduğunu gösteren bir unsur" dedi.

Açılışı yapılan müzenin medeniyet birikiminin sunulması açısından da önemli olduğunu vurgulayan Bakan Çelik, müzenin temsil ettiği çok kültürlülüğün, kentin içinde de yaşandığını belirtti.

UNESCO'nun, Hatay'ı dünyanın barış kentlerinden biri olarak kabul ettiğini hatırlatan Çelik, Hatay Müzesi'nin 24 saat yaşayan bir yer olmasını planladıklarını ifade etti. Bir takım sosyal etkinliklerin de müzede yapılmasını isteyen Bakan Çelik, "Bu müze bundan sonra Hatay'ın sadece ziyaret edilen bir yeri olmayacak bir yaşam merkezi olacak" dedi.

-Bin 700 eser sergilenecek

Hatay Valisi Ercan Topaca da müzede yaklaşık bin 700 eserin sergileneceğini söyledi.

Törende müzenin 16 bin metrekarelik bölümünün açıldığını ifade eden Topaca, ikinci etabın tamamlanmasıyla müzenin 32 bin 754 metrekare kapalı alana sahip olacağını kaydetti.

Topaca, müzeden dünyanın çok değişik yerlerinden gelenlerin yararlanmasını planladıklarını belirtti. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Hatay Müzesi Açılış Töreni - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement