Hazar Gölü'ne Kurulacak Sistem ile Elazığ'ın Deprem Haritası Çıkarılacak - Son Dakika
Güncel

Hazar Gölü'ne Kurulacak Sistem ile Elazığ'ın Deprem Haritası Çıkarılacak

Fırat Üniversitesi (FÜ) Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kadir Eriş, Sivrice ilçesinde bulunan Hazar Gölü’nde yapılacak çalışmayla Elazığ’ın deprem geçmişinin öğrenilebileceğini ifade etti.

17.08.2014 17:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Fırat Üniversitesi (FÜ) Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kadir Eriş, Sivrice ilçesinde bulunan Hazar Gölü'nde yapılacak çalışmayla Elazığ'ın deprem geçmişinin öğrenilebileceğini ifade etti. Eriş ekibiyle birlikte hazırladıkları projenin TÜBİTAK tarafından onaylanması halinde çalışmalara en yakın zamanda başlayacaklarını söyledi.

Elazığ olası bir depreme hazır mı, değil mi tartışmaları sürerken, büyük bir depremin ne zaman olacağı ve hangi bölgeleri etkileyeceği de konuşulmaya başlandı. Doç. Dr. Kadir Eriş, Elazığ'ın deprem geçmişi nedir, Doğu Anadolu fay hattı üzerinde bulunan Elazığ'da büyük ölçekli bir deprem olma riski var mı, son dönemlerde meydana gelen küçük ölçekli depremler fay hattını nasıl etkiliyor, sorularının yanıtlarını Sivrice ilçesinde bulunan Hazar Gölü'nde yapılacak araştırmalarla ortaya çıkaracaklarını açıkladı. Türkiye'de ilk kez Marmara Denizi'nde uygulanan sistemin ikincisinin Hazar Gölü'ne kurulacağını belirten Eriş, suyun derinliklerinde bulunan fay hatları üzerine kurulan sistem sayesinde fay hattının geçmişi, şu anki konumu ve geleceğiyle ilgili veriler elde edilebileceğini kaydetti. Dünyada sadece Fransa ve İtalya'da bulunan cihazlarla yapılan çalışmanın ilk kez Fransızlar tarafından Marmara Denizi'nde uygulanmaya başlandığını belirten FÜ Jeoloji Bölümü Öğretim üyesi Doç. Dr. Kadir Eriş ve ekibi tarafından Hazar Gölü'nde uzun yıllardır yapılan çalışmalar meyvelerini verdi ve hazırlanan projenin Eylül ayında TÜBİTAK'a sunulacağı bildirildi. TÜBİTAK'ın onay vermesi halinde İtalyanlar Hazar Gölü'ne sistemi kuracak ve Elazığ'ın deprem haritası ortaya çıkacak.

FÜ Jeoloji Bölümü Öğretim üyesi Doç. Dr. Kadir Eriş çalışmalarla ilgili yaptığı açıklamada, projenin onaylanmasıyla birlikte en kısa sürede Hazar Gölü'ne sistemin kurulacağını belirterek, Elazığ'ın deprem geçmişi ve geleceğiyle ilgili merak edilen soruların yanıtlarına ulaşabileceklerini kaydetti. Proje kapsamında Hazar Gölü'ndeki fay hattı üzerine yerleştirilecek sistemle 1,5 yıl boyunca fay hattındaki oynamaları takip edeceklerini ifade eden Eriş, "Elazığ'da büyük bir deprem yaşanıp yaşanmayacağıyla ilgili soruların yanıtını büyük ölçüde bu çalışmanın sonucuna göre değerlendirebiliriz" dedi.

Son dönemlerde Elazığ ve çevresinde yaşanan küçük ölçekli depremlerin fay hattını etkileyip etkilemediği konusunda da görüş belirten Eriş, "Depremin ne zaman olacağını kimse bilemez. Bu konuda bizim de bir öngörümüz yok. Hazar Gölü'nde yapacağımız çalışmalar bize bu konuda ışık tutacak" şeklinde konuştu.

Elazığ'da 2007 yılından bu yana iki büyük deprem meydana geldi. Elazığ'da en son 8 Mart 2010'da merkez üssü Kovancılar ilçesi Okçular köyü olan 6.0 şiddetinde bir deprem meydana gelmiş, depremde 42 kişi hayatını kaybetmiş, 100 kişi de yaralanmıştı. - ELAZIĞ

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Hazar Gölü'ne Kurulacak Sistem ile Elazığ'ın Deprem Haritası Çıkarılacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement