Hazırladıkları Tasarımlar Gelire Dönüştü - Son Dakika
Güncel

Hazırladıkları Tasarımlar Gelire Dönüştü

Mardin'in Kızıltepe ilçesinde kadınlar ÇATOM'da aldıkları eğitim sonrası farklı tür kumaşlarla hazırladıkları tasarımları yerli ve yabancı turistlere satarak geçimlerini sağlıyor ÇATOM Müdürü Yanar: "Hedef kitlemiz turistler olduğu için turizme yönelik çalışmalar üretiyor ve satıyoruz"

15.11.2014 12:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ADNAN KOÇHAN - Kızıltepe'de kadınlar, Çok Amaçlı Toplum Merkezi'nde (ÇATOM) açılan kurslarda aldıkları eğitimle hazırladıkları tasarımları yerli ve yabancı turistlere satarak gelir elde ediyor.

Tepebaşı Mahallesi'ndeki merkezde okuma yazma, makine nakışları, el sanatları, biçki dikiş gibi alanlarda son bir yılda düzenlenen 20 kursa katılan 300 kadın, hem okuma yazma hem de meslek öğrendi.

Kursta öğrendikleriyle hazırladıkları tasarımları kent merkezi ve Midyat ilçesindeki mağazalarda satışa sunan kadınlar, aile bütçelerine de katkı sağlıyor.

"Kurslara yoğun ilgi gösteriliyor"

ÇATOM Müdürü Leyla Onur Yanar, AA muhabirine, ilçede 2005 yılından bu yana faaliyet yürüttüklerini ifade ederek, bu kapsamda bir yılda açtıkları 20 farklı alandaki kursta 16 ile 65 yaş arası 300 kişinin eğitim aldığını, kadınların bu kurslara yoğun ilgi gösterdiğini söyledi.

"Gelir getirici kursların yanı sıra sağlık ve sosyal alanda da kurslar düzenliyoruz" diyen Yanar, amaçlarının kadınların öz güvenini geliştirerek yaşam kalitesini yükseltmek olduğunu belirtti.

Yanar, ilçede kadınların öncelikle eğitim seviyelerini yükseltmek istediğini dile getirerek, bu kapsamda okuma yazma öğrenen kadınların açıköğretime kayıtlarını yaparak eğitimlerini sürdürmelerini sağladıklarını kaydetti.

Hazırlanan kıyafetler turistlere satılıyor

Eğitimin gelire dönüştüğü kurslara katılan kadınların ürettiği ürünlere Mardin'e özgü motiflerin işlendiğine işaret eden Yanar, kadınların eskiden çok tercih edilen kumaşları da değerlendirerek farklı tasarımlar hazırladığını anlattı.

Yanar, üretilen ürünlerin Mardin ve Midyat ilçesindeki satış noktalarında yerli ve yabancı turistlerin beğenisine sunulduğunu ifade ederek, "Mardin'de 1. Cadde'de Midyat'ta da konukevinde satış yapıyoruz. Sattığımız ürünler en çok turistlerin ilgisini çekiyor. Hedef kitlemiz turistler olduğu için turizme yönelik çalışmalar üretiyor ve satıyoruz" şeklinde konuştu.

Kadınlara terapi

"ÇATOM Kızıltepe'deki kadınların umudu. Bu merkez kadınların eğitimi için önemli" ifadelerini kullanan Yanar, bu kapsamda bilinçli bir toplumun bilinçli bir kadın ile sağlanacağı inancıyla kadınlara terapi de yaptıklarını söyledi.

Yanar, sorunları olan kadınlarla psikologların bireysel görüşmeler yaptığını ifade ederek, "Ayrıca aile danışmanımız var. Haftanın belirli günlerinde aile içi iletişim konusunda da kadınlara eğitim veriyoruz. Ayrıca diyetisyenimiz de kadınlara hizmet sunuyor" dedi.

Kadınların meslek öğrenmeleri için ellerinden gelen desteği sunduklarını anlatan Yanar, çocuklarının bakımı nedeniyle eğitim alamayacak olan kadınlar için merkez bünyesinde açtıkları sınıflarda 4-14 yaşlarındaki çocukların eğitim aldığını belirtti.

Kursiyerler eğitimden memnun

Kursiyerler de öğrendikleri mesleği gelire dönüştürmenin mutluluğunu yaşıyor.

Kursta öncelikle okuma yazma öğrenen 67 yaşındaki Sultan Gümüş, daha sonra el sanatları kursuna kayıt yaptırdığını, kursta öğrendikleri ile hazırladığı ürünleri satarak aile bütçesine katkı sunduğunu dile getirdi. - Mardin

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Hazırladıkları Tasarımlar Gelire Dönüştü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement